глинена къщурка от приказките



С наближаването на пролета с приятели се заговорихме за планиране на ваканции и почивки. А и да не забравяме и предстоящите Великденски празници или почивните дни в началото на май.

Напоследък около мен се забелязва тенденция към предпочитания от типа 'назад към миналото', т.е предпочитаме да отседнем в уютна, чиста и топла къщичка с мили и любезни стопани или без такива, отколкото в 4 или 5 звездните хотели. Както и да е това е въпрос на избор, а и всяко си има своите плюсове и минуси.

Предполагам, че всички са чували за невероятното очарование, което носят родопските селца Огняново, Лещен, Ковачевица. Славата им е всеизвестна и то с основание, а и е напълно доказана. Та, едни мои приятели ме 'светнаха' за Глинената къща, в село Лещен. Да, точно така това си е обикновена керпичена къщичка, като от приказките.


Всъщност от глина, слама и дърво европейските народи са строили домовете си от дълбока древност. А и напоследък мнозина започнаха да възвръщат старите строителни материали - дърво, слама, глина. Жилищата, построени по този начин, са екологични, т.е. - здравословни за обитателите си и не пречещи на околната среда. Цената им е по-ниска, а енергоспестяването е завидно.

Германия, наапример е първата европейска държава, която одобри сламата като строителен материал, след като няколко научни института установиха, че тя осигурява по-добра изолация от повечето продукти, които са на пазара. В еко квартала Седемте липи в град Попау е била построена първата нова къща в страната, направена само от слама, глина и дървен материал. Основният принцип на строителството прилича на използвания преди векове, като носещата конструкция е дървена. Стените са от компресирана слама, замазана с глина. Къщата има всички плюсове на един съвременен дом. На покрива й са монтирани слънчеви панели, които осигуряват топла вода и електричество. Изолацията е толкова ефикасна, че отопление е необходимо само през най-студените месеци.


Но, това е в Германия, а в България първата нова глинено-сламена къща се е появила през 2005г в село Лещен и напомня за сламената къщичка на Грухчо от приказката Трите прасенца. Освен всичко друго село Лещен със сигурност е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Там ни очакват още петнайсетина други реставрирани стари къщи, но в съчететание с модерен комфорт. Къщите са с просторни чардаци, китни дворове и градини.

Остава ни само да си я запишем в списъка:
'Местата, който искам да посетя'.

Сигурна съм, че всеки от нас си има такъв, нали?


Facebook Comments

6 коментарa :

Nathalie каза...

уоу..глинена къща. харесва ми.

аз съм отсядала в къща от вулканична лава и усещането беше невероятно. не се забравя.

благодаря за идеята.

Dimana каза...

Ммм, страхотно, аз си имам такъв списък и се бях замислила, че повече съм виждала по чужбината и трябва да си наваксам с нашенското :)
Какъв по-хубав начин от този!

Анонимен каза...

каня те в глинената къща да медитираме

noname каза...

прекрасно е!!!

Анонимен каза...

АЗ бях в Лещен и имах щастието да видя тази кящичка:))
А иначе няма такова място:)Прекрасно е:))

Анонимен каза...

Заредих се с много положителна енергия само докато гледах тази къщичка. Страхотна е!

Публикуване на коментар