туморни образования - и ти не си застрахована

Тази година си поставих доста цели. Една, от който е да си обърна особено внимание на здравето, т.е. да намирам време и за себе си. Наред с всичко друго реших, че искам да си направя и профилактични прегледи за рак. Исках за всички видове рак. Затова, разбира се, се захванах да поровя в нета и да изчета това онова. Честно да ти призная се уплаших. Неусетно се подтиснах и дори насълзих. Статистиката за България е стряскаща, дори отчайваща. Всяка година в България се откриват около 3500 нови случая и то само с рак на гърдата по данни на Националния раков регистър. Което по проста сметка прави по около 10 жени на ден. А отделно е броят на пациентите с другите видове туморни образования.

Темата е неприятна и от доста жени избягвана, отлагана и пренебрегвана, каквато бе и за мен самата. Всеки си казва 'та аз съм само на 30', 'на мен няма да ми се случи', но истината е, че се случва на доста жени, а и ти не си застрахована. Така, че реших да споделя с теб в резюме нещата, които научих, защото ако ние не си помогнем сами и навреме... не ми се мисли...

Най-често ракът представлява маса от клетки, които не са нормални за организма. Често това струпване от клетки се нарича тумор. Те произхождат от собствени клетки на организма, но са видоизменени под действието на разнообразни фактори и имат свои характерни особености. Туморните клетки се размножават неконтролируемо, като растежа им прогресира дори и след спиране действието на факторите, които са ги предизвикали. Всяка клетка и всяка тъкан в организма притежава потенциалната възможност и може да послужи за начало на развитие на тумор. Възникналият на едно място тумор може да се пренесе на друго място, т.е. да метастазира. Това се осъществява чрез кръвта и лимфата.

Рисковите фактори за развитие на рак на гърдата са:
родственици (сестри и дъщери), боледували от рак на гърдата.
ранно начало на менструацията (преди 12 годишна възраст).
късно начало на менопаузата (след 55 годишна възраст).
нераждали жени.
жени, родили първо дете след 30 годишна възраст.
жени с наднормено телесно тегло.
жени, които взимат противозачатъчни
жени, които носят спирала.
възраст над 50 години.

Първото, което можем, е сами да си направим преглед няколко дни след менструация. Преглеждаме гърдите последователно в право и легнало положение. Използваме огледало за преценка на форма, контури и симетрия на гърдите. Опипваме всяка гърда систематично, последователно и детайлно. Проверяваме зърната за отделяне на секрет чрез притискане между палеца и показалеца. Старателно проверяваме под мишницата, като използвате дясна ръка за лява мишница и обратно.

Симптомите са следните: Ако при проверка на гърдите почувстваме възел или лимфните жлези под мишниците са подути или болят, веднага трябва да отидем на лекар. Само специалист може да изясни дали става дума за нещо сериозно или за безобидно възпаление. Ако лекарят ни съобщи съмненията си, трябва да направим мамография.

След навършване на 30 годишна възраст трябва да посещаваме лекар един път годишно за профилактичен преглед на гърдите. Хубавото е, че от 2009 този преглед се поема от здравната каса, т.е. може да си вземем направление от личния лекар. Но т.к. повечето пъти те ни поглеждат с насмешка и си пазят направленията за 'по-сериозни' случай, тогава може да си запазим час за преглед при специалист и сами, без направление цената е 30 лв. Оказа се, че вече всяка болница и поликлиника разполагат с такава апаратура. За всеки случай ще публикувам и Списък кабинети за преглед, които открих:

Национална специализирана болница за лечение по онкология.
София, ул. Пловдивско поле № 6, (02) 9714898 и 720654

МБАЛ Царица Йоанна
София, ул. Бяло море №8 консултации доц. Валентина Цекова

Понеделник и сряда в МБАЛ Царица Йоанна (02) 943 24 31. Цена 25 лв.
Понеделник в XVII ДКЦ от 17 до 18 часа. Цена 30лв.
Вторник в МБАЛ Царица Йоанна, (02) 943 22 24. Цена 60лв.

Онкологични диспансери:
София град, жк Младост І, бул. А. Сахаров 1, (02) 9753535(216)
София област, бул. Столетов № 67, (02) 9312021
Пловдив, бул. Васил Априлов № 1, (02) 443831
Варна, бул. Чаталджа №111, (052) 614141
Бургас, бул. Демокрация № 85, (056) 78529
Стара Загора, ул. Армейски №11, (042) 627125
Плевен, ул. Г. Кочев № 8, (064) 427300 
Русе, ул. Независимост № 2, (082) 238183
Велико Търново, ул. Бузлуджа № 1, (062) 620239
Благоевград, ул. Братя Миладинови № 21, (073) 24240
Шумен, ул. Васил Априлов № 63, (054) 800832
Хасково, бул. Съединение № 49, (038) 25128
Враца, бул. 2-ри юни № 68, (092) 622549

Симптомите при рак на матката за съжаление са малко. Затова трябва редовно да ходим на прегледи. Единственото възможно указание е хронично червено течение или кървене след секс. За да се предпазим най-сигурният начин си остава веднъж годишно гинекологът да ни прави цитонамазка. 

Жените, който:
взимат противозачатъчни.
носят спирала.
наследствено са обременен.
на преглед всеки 6 месеца.

Симптомите при рак на шийката на матката обикновено са: неочаквано силен мензис или зацапващо прокървяване. Жени над 35 трябва веднага да отидат на лекар. Дори, когато имате болки в яйчниците, проблеми с уринирането или нередовно ходене по голяма нужда. Рака на шийката на матката не може да се установи чрез цитонамазка на маточния отвор.

Рисковите групи:
с наднормено тегло.
бездетни.
раково болни или обременени.
се препоръчва един път годишно ултразвуково изследване. 
Само така лекарят може да разпознае промените в тъканта. Клетъчните размножавания на шийката на матката днес могат да се оперират без проблеми.

Освен това България вече разполага с високотехнологичен метод, който може да определи риска от развитие на рак на матката. Този тест е особено важен за жените над 30 години, за които новата ваксина срещу този вид рак не е подходяща. Тестът улавя не тумора, а вирусите, които могат да го предизвикат и по този начин болестта може да бъде предотвратена, години преди да се появи. Ракът на шийката на матката се предизвиква от инфекция с човешки папилома вируси, предавани по полов път. В 97% от случаите организмът се справя с нея. Но при останалите вирусът остава в организма и може да предизвика рак на шийката на матката. Тестовете са особено препоръчителни за жени с много сексуални партньори или с партньор, който има много бивши и настоящи сексуални партньорки. Мъжете не боледуват, но пренасят вируса. Тестът може да промени нещата. За сега с него разполага само болница Шейново в София. Цената на едно изследване е 50 лева.

Също така от тази година (2009) държавата ще осигури безплатна ваксина за всички момичета между 9 и 15 години. Безплатните инжекции срещу рак на шийката на матката ще бъдат препоръчителни, а не задължителни. Това е залегнало в Националната програма за борба с онкоболестите 2009-2013. В момента в аптеките се продават две ваксини срещу рак на шийката. Цената на една доза е 120 лева. А защита се получава с 3 инжекции по специална схема.Трябва да бъдат открити консултативни кабинети в страната, в които ще работят специалисти, пациентите ще идват в тях с картонче от личния лекар. Идеята е джипито да бъде информиран за резултата от изследванията. До февруари 2009 трябва да е готова и Национална харта за защита на раково болните.

Какво да ви кажа, мили дами и мъже, които обичате жената си ...!

Може и да не съм била 100% точна и изчерпателна, исках обаче да се замислим и да обърнем внимание, че почти всяка жена е в рискова група.

Нека си откраднем време за един телефонен разговор, за да си запазим час и да отделим още един час, за да си направим преглед и изследвания.

И нека с настъпването на най-женския месец - март, си направим най-безценния подарък - ЗДРАВЕ!






абонирай се за бюлетина

Facebook Comments

4 коментарa :

Анонимен каза...

благодаря. съвсем скоро ще прескоча границата и ще съм вече в отбора на 30 годишните. не бях се замислила, че вече влизам в рискова група. май още сега ще си планирам следващия преглед.

и едно питане - като ходите на гинеколог някой до сега преглеждал ли е гъдите ви?

и последно - ние хубаво ще си запишем час, ама дали да не звъннем един телефон и на майките си и да ги вземем с нас. колко от тях ходят редовно на лекар?!

Анонимен каза...

мисля,че има една неточност в-"Рака на шийката на матката не може да се установи чрез цитонамазка на маточния отвор."- напротив точно така се установява наличието му, когато пробата е положителна,единствено неможе да се установи в кой точно стадий е.

което пък се установява, вече след операцията и се взема проба за изследване и така се вижда в кой точно стадий на развитие е рака.

а ваксината,която е създадена предпазва единствено от четири вида рак на шийката на матката,които са 6,11,16 и 18. Като в някои статии се твърди,че съществуват от 150-200 различни вида.Като 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, и 82 са тези,които са от най-рисковете.Като 16 и 18 са причинителите на 70% от всички ракови случаи. Така,че се предполага новата ваксина да е ефикасна,поне за някои от случаите,но не и за всички.

Анонимен каза...

Здравейте! Права сте, че сами трябва да се погрижим за своето здраве, но за съжаление цитонамазките не са достатъчни. Имах резултат PAP II, се оказа, след 5 месеца, че съм с рак на матката, за съжаление.

Анонимен каза...

здравейте скоро ме оперираха от тумор на матката ломогнете ми да намеря как от тук нататък трябва да правя

Публикуване на коментар