Емилова и [какво е да си чужденец в България]

започвам този пост с уговорката да съм умерена в думите си и да разкажа историята такава, каквато аз я видях. няма друг пост в историята на този блог, който да е чакал толкова дълго да бъде написан. 

и без да увъртам повече. какво се случи? миналата година (2008) в края на юни се обадих в центъра на Емилова да разбера дати, цени и съответно да направя резервация за двама души. бях го правила веднъж през пролетта. още тогава изрично попитах дали има някаква разлика в цената за българи и чужденци. увериха ме, че не - освен ако не искам преводач. а такъв нямаше да ни трябва. така стана, че през пролетта не стигнахме до центъра и остана за на лятото. нали вече веднъж бях звъняла и знаех най-важното, така че не очаквах да възникне проблем. но възникна такъв. при уточняването на цената, разбира се.

оказа се, че центърът е променил политиката си в рамките на някои и друг месец, съответно цените за българи и чужденци бяха различни. за българи искаха 540 лева за 10 дни, а за чужденци цената беше 40 евро на ден {да се чуди човек защо едната е пакетна, а другата на ден}. на въпроса ми - защо има разлика? отговора беше  - амиии..така е. настоявах все пак за обяснение. очакваше се, че ще ползваме една двойна стая, едни и същи услуги, една и съща база - а пък да плащаме различно. кой го решава това? казаха : аммиии..счетоводителката. след няколко дни добиране до въпросната женица - най-после - се добрах. от нея също не получих нищо повече от - така е. за щастие {или нещастие}. приемам за вярно - първото. в този момент самата Емилова преминава покрай телефона на счетоводителката си и тя в опита си да се отърве от мен й го връчи. обясних на госпожата какъв ми е въпроса и още преди да съм довършила последва залп от думи, сред които имаше [знаете ли колко струват медицинските изследвания] и [знаете ли колко допълнително трябва да плащам за специалист с английски] ..и един куп такива. запазих спокойствие и продължих да питам - какъв ще е този специалист, който не знае английски? от кога изследването на българска кръв и английска такава е с различна цена? или може би, за синята използват по-специални тестове? още малко и на смях щеше да ме избие. в този момент Емилова се предаде с думите : щом няколко евра ще оправят брака и живота ви, хубаво, ще ви таксуваме еднакво. не мога да отрека, че с тази фраза ме закова.

след някой и друг ден размисъл - стигнах до извода, че когато парите са нещото около което се върти целия ти живот - нормално е да си мислиш, че и другите са като теб. 

Can foreign citizens receive treatment at your Centre?
Yes, but they pay prices for foreigners. We will take care for you to have an interpreter but prior arrangement through the phone is necessary.

Могат ли чужди граждани да проведат лечение при вас?
Да, на цени за чужденци. С цел осигуряване на преводач е необходимо предварително уведомяване по телефона или ел. поща. Лечебната програма се ръководи от лекари, владеещи английски, руски, немски, и френски език.


в конкретния случая, се опитах да защитя интересите на един гражданин. гражданин на света. гражданин на Европейския съюз. има ли значение? още през 2005 под натиска на Европейската комисия бе приет Закон за туризма, в който се забраняват двойните цени за българи и чужденци. една от идеите за обединение на европейските държави е точно тази - свободно предоставяне на услуги.

и това е само едната страна на нещата. може да задълбаем в Закона за защита от дискриминация, в Констуцията на РБ, дори да обърнем поглед към Декларацията за човешки права на ООН. в случая имаме дискриминация по гражданство/народност, и ако искаш и по имуществено състояние. и да не продължавам. 

какво може да предприемеш, ако се озовеш в позиция близка до моята. 
като начало за отскок : комисията за защита на потребителя и подаването на жалба. последваща стъпка : комисията за защита от дескриминация и пак жалба
и не на последно място : доволният клиент казва на 5 души, недоволният поне на 18. споделяй преживяванията си. ще спестиш много нерви на приятели и познати.

и да допродължа историята. стана ясно, че няма да ползваме услугите на Емилова. човек, който се държи по този начин с нас преди да сме отишли, какво ли би последвало след като сме вече там.

потърсих алтернатива.

Център за природна медицина и гладолечение - Вергиния Георгиева
същата грозна картинка. различни цени за българи и чужденци.

Център за здравословно хранене Vita Mores - Георги Славов
говорих няколко пъти със самия Георги Славов и бях приятно очарована. човекът беше изцяло отдаден на пациентите си. приемаше малки групи в хотела, за да може да отдели внимание на всеки един и да му изготви специална програма.

и вече съм края : всички {предполагам} сме ставали свидетели как търговци се опитват да излъжат поредния чужденец. от това България не печели нищо. с всяка измината година броят излъгани ще намалява, поради простия факт - че малко са хората, които се лъжат два пъти. веднъж видяли и изпатили - ще разнасят славата на България по цял свят. искам да те призова да не го допускаш - ако си наблизо, чуваш и виждаш - защити правото на всеки.

и защото искам да завърша позитивно и да премахна горчивия вкус :
dovolen.bg е ново явление в бг пространството. 
ако си доволен от услуга, отношение и всичко вкупом - сподели го.




Facebook Comments

6 коментарa :

Анонимен каза...

Ами като е толкова проблемен този английски чужденецът да вземе да понаучи малко български или "синята кръв" не му го позволява? Наистина е противозаконно да се третират по различен начин българи и чужденци, но сравнете все пак стандарта на заплатите в България и Великобритания. А и щом не Ви харесва, защо не отидете в някоя английска клиника за wellness процедури там нали ще заплащате еднакво.

Nathalie каза...

стандартът си е стандарт. човек плаща за цената на услугата според стандарта в страната. не доплаща за това, че е чужденец. и че знае или не знае един език.

в конкретния случай въпросния англичанин знае малко български.

а колкото до английската клиника. отношението към една българка беше така мило и ведро, като към всяка жена, нищо че е българка и английския език не й е матерен :)

Анонимен каза...

Аз пък мисля, че имат право на различни цени. Българите сме най-бедни в Европейския съюз и е съвсем нормално да искаме да вземем повече от чужденците. Какво лошо има един чужденец да плати малко повече? Който има пари трябва да дава. А който няма, иска да взема. Освен това мисля, че българите сме много, даже прекомерно мили с някои чужденци, така че съм сигурна, че на англичанина нищо нямаше да му липсва. За каква дискриминация се говори тук? Всеки плаща според заплатата си. Най-добре си ходете в английската клиника и не досаждайте на хората с необмислени заключения за цените в България. Богатите страни съществуват само защото съществуват и бедни. Ето защо богатите ще плащат и хоро ще играят даже!!! Хайде поздрави и си помислете следващия път какво пишете.

Юлия каза...

Натали е права, радвам се че е споделила това преживяване, аз 3 пъти съм била при Емилова и се убедих че е изключително комерсиална и не е коректна в ценообразуването си, дори последния път персонала и беше много груб. Не бих отишла пак, въпреки че съм поддръжник на гладуването.

дани каза...

да помогнеш на някой болен /ако си лекар/винаги ли е бизнес.жал ми е за бедните.

jenny каза...

Тоооолкова много са лошите отзиви за Емилова, не знам как още продължава. А да се дискриминират клиентите(пациентите) по какъвто и да било критерий е повече от абсурдно. Когато някой отива в чужбина е горе-долу наясно, че няма да го обслужат на майчиния му език, или поне не перфектно.

Публикуване на коментар