БЪЛГАРИЯ = едно от Чудесата на света или турска тоалетна?

Аз харесвам България. Където и да съм ходила винаги съм искал да се завърна в нашата страна. За мен изразът 'моят дом е моята крепост' важи на 100%.

С това искам да уточня моята позиция относно представянето на България като турска тоалетна в експозицията 'Ентропия' в сградата на Европейския съюз, представена от Чешкият художник Давид Черни.



Макетът предизвика доста противоречиви мнения у нас, българите. Аз лично не разбирам чувството за хумур на г-н Черни и честно да си призная не разбирам и нашите сънародници, които споделят неговите възгледи. В крайна сметка става въпрос за нашата родина България, каквато и да е тя си е наша.

И откъде накъде някакъв си чех ще си позволи такава волност (т.к. до момента лице на име Елена Джелепова, уж българската авторка, която до момента не може да се открие и въобще не е сигурно дали изобщо такъв човек същестува).

Нека погледнем другите макети. Белгия например е кутия с шоколади, Франция - стачка, Германия – сноп от пътища, Италия – футболен мач, Испания – бетонни руини, а над потопената Холандия стърчат минарета. Румъния изглежда като увеселителен парк 'Дракула ленд'.

Аз поне никъде не съзрях толкова обиден замисъл, какъвто е асоциирания с бългаските граници. И какво от това, че Чехия се е извинила на България, експозицията е все още изложена във фоайето на Съвета на Европа в Брюксел.



А в същото това време Белограчишките скали, намиращите се в тази 'турска тоалетна' са номинирани за едно от новите попълнения на Седемте чудеса на света.

Те са предложени от българския емигрант в Канада Георги Ушавков да участват в надпреварата на най-големите чудеса на природата. Избрани са сред 441 номинации от цял свят. Белоградчишките скали се състезават с Еверест, Гранд каньон, Мон Блан, Везувий, Лох Нес, Балатон, Титикака, Ниагарския водопад, Бора-Бора и Големият бариерен риф.

Всяка страна може да излъчи само по един претендент за световно чудо на природата. България обаче се промъква с два - благодарение на номинацията на Дунав, която пресича 10 държави в Европа. Въпреки двойния ни шанс да се прочуем като родина на едно от световните природни чудеса засега нашенците не могат да дадат подкрепата си за Белоградчишките скали и Дунав. Причината - местен инициативен комитет трябва официално да застане зад кандидатурата ни в състезанието. Е, дано някои се размърда задника по-бързо.

Гласуването на адрес www.7wonders.com приключва на 7 юли. Първите 77 забележителности, събрали най-голям вот, продължават напред в състезанието. Така 21 забележителности ще отидат на големия финал. Милиони хора от цял свят ще имат шанса да гласуват за седемте най-красиви кътчета на планетата чак до 2011.

На 07.07.07, пак по инициатива на фондацията на Бернар Вебер, над 100 милиона души от цял свят избраха новите чудеса на света. Тогава след оспорвана битка в голямата седмица влязоха Дворецът Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим, Мачу Пикчу в Перу, Статуята на Христос в Рио де Жанейро, Град Петра в Южна Йордания, Пирамидата на маите в Чичен Ица, Мексико и Великата китайска стена.



Facebook Comments

3 коментарa :

leon каза...

Няма нищо по-красиво от България !!!
Няма по изстрадал народ от нашия ,но заразата на фалшивата "демокрация" опорочи много хора ,които са готови да продадат собствената си майка и дете за да живеят в света на парите...Нядавам се все пак един ден ...нашите деца да живеят по- щастливи в Страната с най-красива природа !!!!

Unknown каза...

Linka na koito mje da se glasuva vsu6tnost e: http://www.new7wonders.com/

Glasuvaite!!!

Анонимен каза...

toaletnata ,koqto sa napravili ne e turska a frenska

Публикуване на коментар