ВЯРВАШ ЛИ НА ДОКТОРА?

ТРЯБВА ДА СМЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА СРЕЩАТА С ДОКТОР

Ако си мислиш, че можеш да си живееш спокойно, да правиш всичко, което душата ти иска, като волна птичка и някой ден да изплачеш на някой доктор, то всичко ще е наред. Той ще направи всичко, каквото трябва и ти пак ще си волна птичка. Този, който вече е имал неотложна среща спешно със доктор вече няма тези илюзии.

Не искам да виня нивото на образованост на съответното лице, което зависи от това, което предоставя държавата ни, но и от него самия, като личност. Да не говорим за нивото на обслужване, което всички прeтeндират, че зависи от заплащането, а то си е въпрос на възпитание, култура и етика. Не ми се мисли за оскъдното и допотопно оборудване, както и за липсата на специализиран персонал, който предпочита да замине в чужбина, защо ли? И какво му остава на човека да направи за да намали проблемите си със здравето. Не искам да мисля за тези, които практикуват самолечение, дори магии. Това не е от липса на средства, по-скоро е ниска култура. И тъй като за сега не се предвижда държавна просветна политика по въпроси за здравето, то най-добре е всеки да вземе в ръце собствения живот.

Какво означава да се погрижиш за тялото си, да намалиш вероятността от заболяване, да удължиш времето на активен и приятен живот, защото какъв живот ще е ако си болен?

ЗНАНИЯ.
Трябва да трупаш познания за всичко, което ще повиши качеството на живота ти. Не само да четеш, но и да практикуваш и откриваш, кое е добре за теб. Да променяш начина си на живот, като изграждаш нови по-добри навици, които ще заменят старите ти лоши навици.

ХРАНЕНЕ.
Запозна ли се със здравословното хранене. Смисъл на това хранене е да се нахраниш добре. Това означава тялото ти да приеме всички онези вещества, които са необходими за протичане на нормалните жизнени процеси. Ако правиш поне това, то даваш възможност на тялото нормално да поддържа живота. Добре е да бъдеш максимално информиран, защото е важно лично за теб. Как да ти помогне лекар, ако имаш високо кръвно, а системно преяждаш с мазни храни. Или другата крайност, която наблюдавам в последно време:

ГЛАДУВАНЕ.
Гладуването е системна липса на важни хранителни вещества в организма, поради недостиг в храната. Това се отразява в тялото, като води до съществени и трудно обратими промени, които са последвани от заболяване. Гладува се защото не се приемат богати на полезни вещества храни, важни за тялото. Това става, както по финансови причини, така и поради незнание. Гладува се, защото не се обръща внимание на храната, което засяга заетите в различни сфери, поради липса на питателна, здравословна храна в близост до работното място. Липсата на регламентирана почивка за обяд и закуска, както и подходяща храна убива най-трудоспособната част от населението. Най-потърпевши са жените, които в стремежа си да не пълнеят, съчетан с липса на време и подходяща храна водят опасен живот на ръба.

ЗАЩО? ИМА ЛИ НА КАКВО ДА РАЗЧИТАШ?
Запасите в тялото бързо се изчерпват и много трудно се възстановяват с отчаяни моментни приеми на някаква подходяща храна.

Предполагам, че до сега не си се запознавала какво ти дава всяха храна и по колко трябва да се изяде от нея за да се приеме от организма съответното вещество, например калции. Необходими са дневно 0. 5 литър прясно или кисело мляко, за да поддържаш необходимото ниво. Но какво става, ако той опасно намалее. Това количество вече не е достатъчно. А има още много необходими вещества. Може ли да държим непрекъснато сметка за всичко което постъпва или губим. Да не забравяме и способността на всеки организъм да усвоява.

УСВОЯВАНЕ.
Никак не е лесно да се измери тази способност, защото е индивидуална и зависи от много фактори. Но има начини да се подобри, като се създадат максимално добри условия за протичане процесите след отвеждане на токсини и други отпадни вещества от организма. Така стигаме до най-важното за организма-водата.

ВОДАТА.
Тя е необходима, както отвън, за хигиена, така и вътрешно. Високото съдържание на вода в тялото обуславя и нейната първостепенна роля. Водата най-лесно се губи и има много тежки последици. Без храна може да се преживее около месец, но без вода само 2-3 дни. Пиенето на вода е най-важното ни задължение към тялото ни. Дневно са необходими около 2-3 литра, като това пак е строго индивидуално. Но днешния човек трябва да бъде научен от раждане да пие вода и ако прави това редовно, може да си спести доста неприятности в здравословно отношение. Водата не само попълва запасите в тялото, но и помага за извеждане на токсините. Много често при леки заболявания, дори само повишаването на приемане на течности, като топла вода или чай, облекчават бързо неразположението. Можеш да провериш за себе си при главоболие, вместо болкоуспокоителни, да направиш тази водна терапия.

ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ.
Ето защо бяха създадени и те. Има хора които не приемат всеки ден препоръчителните дози храни, например плодове и зеленчуци. Има и такива които не могат да ги усвояват. Те всички се нуждаят от допълнителен прием към храната, под формата на хранителни добавки. Забелязах негативното отношение на мнозина доктори към използването на хранителни добавки и го отдавам на незнание относно храненето, което за сега медицината оставя като избор на лекаря. Но с удоволствие срещам все по-отворени към новостите медици, които много добре разбират ролята на храната и боравят умело с хранителните добавки.

БЪДЕЩЕТО.
За сега доста неспокойно, с прогнози за затопляне, а от там много промени в условията за живот и особено храната. Общите замърсявания, стихийното земеделие, стресовите времена ще повишават нуждата от приемане на хранителни добавки, за подобряване качеството на живот. Но за сега можеш да провериш лично за себе си дали подобрението на дневното ти меню няма да повиши работоспособността ти или желанието за живот.

Може би вече знаеш отговора и искаш да го споделиш с нас?
Или имаш въпрос?

ПЕТЯ ПОПОВА
pette@abv. bg

Facebook Comments

1 коментарa :

pockoc каза...

Съвсем случайно попаднах на тази статия. Забелязах, че тя е писана като цяло за нежния пол, но мога да кажа, че се отнася за всяко живо същество. Съгласен съм с повечето изложени неща, но не можеш да упрекваш самолечението и да го характеризираш с ниска култура на индивида. Искаш да кажеш, че посещението на некадърен лекар "специалист" е по-добро? Както се случи с мен - да отида на специалист по белодробни заболявания и след като ми прегледа обстойно гърлото да констатира, че нямам сливици, а те в същото време са подути! Също така е видно, че малцина са днешните лекари, които се придържат към Хипократовата клетва "Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща." От тук следва, че или не я изпълняват или не им достигат познанията, за да лекуват правилно! Да, не можем да винимм само лекарите. Днешният начин на живот е от нездравословен по-наздравословен. Храните са бъкани с знайни и незнайни вещества по незнаен начин на човешкият организъм. Ежедневието не предразполага към т.нар. "здравословен" начин на живот! Но какво, да се върнем към примитивният живот - без всичките източници на замърсявания, нервни ситуации и други такива влияещи на човека отрицателно? И тук идва останалото, което си написала - трябва да се обръща внимание на нещата които поглъщаме!

Публикуване на коментар