20. 1497 победи

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е двадесетият Отговор.


Шампионът по свободна борба, който пропуска само три победи в над 1500 официални мача с противници от пет континента, e :

ДОНЧО КОЛЕВ ДАНЕВ (ДАН КОЛОВ), българин.

Роден е през 1892 в с.Чадърлии (сега с.Сенник) Севлиевско.

Заминава за САЩ, когато е на 17 години. Работи каквото му попадне. Започва кариерата си на борец в организираните сред работниците борби.

През 1914 за първи път побеждава професионален борец, а през 1925 самият той става професионалист.

През цялата си спортна кариера побеждава противници от 5 континента, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония и Китай.

През 1936 побеждава в Париж Анри Деглан и получава титлата Европейски шампион по свободна борба.

Наричат го Кинг Конг, Кралят на кеча, Балканският лъв.

През целия си живот Дан Колов запазва българското си гражданство, като отказва предложенията за чуждо поданство с думите :

Дан Колов е българин.


Нещо, което не знаем.
Раздава цялото си състояние за благотворителност.
Първият самолет на Българските Пощи е купен от него.


където и да си, каквото и да правиш, остани си българин
(чети за великите българи)




Facebook Comments

10 коментарa :

varnik каза...

Не мога да не се възхищавам на този велик българин! И не само, защото е силен и юначен, а защото е с огромно БЪЛГАРСКО сърце!

Анонимен каза...

Редовно следя публикуваните материали!
Отново чудесно попадение!
Хора, като Дан Колов ме изпълват с гордост!
Има и сега такива БЪЛГАРИ ...

Анонимен каза...

Изпълвам се с гордост, но не от това, че е българин, а от това, че е Дан Колов и е родолюбец. Да не забравяме, че тази България, в която е живял и той, и ние, го остави да умре в страшна мизерия. А сега да си спомним в каква мизерия умря и Христо Фотев (това само за допълнителна илюстрация).

Анонимен каза...

да не забравяме, че ние, хората, сме България.
и че от нас зависи - да се почитаме един друг.

Анонимен каза...

:-) Добре казано, Една Жено! ;-)

Впрочем, този конкретен пример трябва да се повтаря постоянно пред разните Бербатовци, Стоичковци и пр. ояли се псевдовеличия - да издишат малко, да понаведат нос и да получат представа що е истинско спортно величие!

Анонимен каза...

edin ot nai golemite bulgari chovek koitoe postigna strashno mnogo ot nishtoto i cial jivot se e boril no loshoto e che s ega pochti nishto ne s egovori za nego i z atakiva golemi lichosti koito triabvat da budat primer vsichko nai hybavo na vsichki koito s ezanimavat s borba zashtoto tova e edin istinski bulgarski sport

Анонимен каза...

velik bylgarin.. 1500 pobedi,25 godini nai silen chovek na planetata, nqma tejkoatlet a takyv aktiv...na edna krachka ot smyrtta pobejdava svetoven evropeiski i olimpiiski shampion, pobejdava i chovek koito e ubival bikove s kraka , pobejdata 2.15 santimetrovi izpolini s teglo 170 kg. kato gi vdiga nad glava poklanq na publikata i mqta v neq...

Анонимен каза...

Spokoino moge da mu se izdigne pametnik toi e 4ovek koitone biva da se zabravia!

Анонимен каза...

Ve4e ima izdignat pametnik v negova chest v rodnoto mu selo Sennik sa6to takai rodnata mu kashta e muzei....

Анонимен каза...

DAN KOLOV E BIL FENOMENALNO IAK TOI E BIL VISOK 180SM.I TEJAL 110KG A NOSEL NA RAMO 350KG. RELSA NA VLAK PREBIL E 500KG BIK S DVA UDARA S UMRUK,OTIHAL NA LOV V AMERIKA I IZVEDNUJ GO NAPADA EDNA ME4KA,OKOLO 350-400KG.TOI ZAPO4VA DA SE BORI S ME4KATA V PRODALJENIE NA 1 4AS. I NAKRAIA VZIMA PUHKATA IA UBIVA V POSLEDSTVIE IDVAT DRUGI LOVDJI I VIJDAT 4E PREDNITE LAPI NA ME4KATA SA CELITE RAZKURVAVENI I OJULENI OT JESTOKIA HVAT NA DAN KOLOV.TOVA E ISTINSKI BULGARIN MOGUHT I NACIONALIST

Публикуване на коментар