ПОМОГНИ си САМ,за да ти ПОМОГНЕ и .........














Много позната фраза. Можеш да я довършиш с:
господ,лекар,приятел и друг, за който се сещаш. Все ще е актуално. Една житейска истина, която забелязвам, че е често пренебрегвана от много хора.

Влизаш ли и ти в тази група, можеш да провериш:

- често се оплакваш от болки в главата, ставите, гърба;
- имаш проблеми със съня;
- нещо в стомаха не е наред;
- умората расте, дори след сън и почивка;
- всичко те дразни;
- хората не те разбират;
- животът е тежък.

Можеш да продължиш този безкраен черен списък, който навява безнадеждност, дори за позитивните хора. Той може да те хвърли в дупката на отчаяните опити различни лекари, специалисти, лечители и билкари да правят опити да ти помогнат, но защо ли това не става? Дали са виновни те, или правителството или нещо друго?

Да видим какво правя сама, за да стигнем до тук:

- не се храня правилно;
- не се движа, не спортувам;
- не излизам сред природата;
- не общувам с хората, само работя или живея с тях;
- не се смея често, дори рядко се усмихвам;

Как да ми помогне един лекар, ако имам високо кръвно, но имам и свръх тегло, не се храня правилно и не се движа достатъчно? Отговорността за кръвното ми на лекаря ли е или лично моя? Аз решавам как да живея, а един лекар може само да ме посъветва или напътства.
И ако аз нямам добрата воля да се променя, никой не е в състояние да ми помогне.

А всичко би изглеждало по-добре, ако съзрявайки,разбираш не само необходимостта да се реализираш професионално, но и осъзнаеш голямата си отговорност да поддържаш живота си на здравословно ниво, като се храниш добре, движиш се и общуваш.

Така както придобиваш професионални умения, така трябва да добиеш и необходимите познания и навици за хранене.
Да си правилно нахранен, ще помогне да си по-устойчив на света, който ни изненадва с нови опасности, за които няма ваксини.

Всеки лекар ще потвърди, че когато има за пациент човек с правилен режим на живот, дори да се стигне до непредвидени спешни ситуации, много по-лесно е лечението и много по-бързо и ефективно за човека.
Да не споменавам, че хора с изградени правилни жизнени навици много по-рядко се нуждаят от медицинска помощ. А това води и до мисълта, че тяхното здравно обслужване е доста по евтино. А това не е ли важно за държава, която си брои стотинките в здравната сфера? И не само държавата, а и самите хора...

Трудно ще повлияеш върху нивото на образование или компетентност, върху подмяната с най-нова техника, върху броя на обслужващите ни здравни работници, но никак не е трудно да се вземеш в ръце, да преосмислиш как живееш и какво да промениш, за да стане животът много по-приятен и спокоен.

ПЕТЯ ПОПОВА
инструктор по хранене
pette@abv.bg

Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Всичко е много правилно, но все пак има правилно хранене за един човек, което не е най- подходящото за друг. А за наднорменото тегло - има наследствени фактори, които се оказват важни и жените започват да се вманячават в диети, които не са винаги подходящи.

Публикуване на коментар