Нахрани детето

Искаш ли да имаш спокойно и умно дете?

Случвало ли ти се е да минеш покрай дете, което сърдито тропа с крак или даже крещи през сълзи, ляга на земята и блъска, и рита, а до него гневна и безсилна майка или баба? Какво ти минава през ума?

Вероятно, че са разглезили детето и сега си плащат за това.

А какво правиш, за да възпиташ добре детето си от раждането му?

Станах два пъти майка и едва когато синовете ми пораснаха си дадох сметка какво е доброто възпитание. Навярно и сега има млади майки, които искат да имат добри и умни деца и четат много, за да направят най-доброто за детето си. Но е добре, ако все пак някой ти каже основното. Ще обобщя цялата тема с две прости думи и дано всеки ги чуе.

НАХРАНЕТЕ ДЕТЕТО!

Не искам да обсъждам какво трябва да яде бебето или порасналото дете. Искам само да споделя какво аз направих за своите деца. Преди време една съседка ме срещна и каза какви добри деца имаш искам и моите да са такива. Вярвам, че всяка майка го иска. Искам само да успокоя младата неопитна майка, че това не е трудно и всеки го може само да иска.

Защо смятам, че основното възпитание започва с храната? Има и поговорка за гладната мечка и хорото. Добрата храна дава и спокойствие и желание за развитие, и за общуване.

Какво разбирам аз под добра храна? Това, което и ти и всеки разбира. Непрекъснато слушаш и гледаш за най-добрите ресторанти, които са тихи и спокойни, уютни, с подходящо осветление и отопление, и дори декора е важен, цвета на съдовете и температурата им.

Какво да кажем за първокласния готвач? Той купува само пресни продукти от пазара и приготвя храната с много любов. Кой би искал да яде консервирана храна в най-добрия ресторант? Нито аз, нито ти, надявам се.

Какво иска твоето дете? Това, че не може да говори, не означава, че не знае какво иска. Иска добра и подходяща за него храна. И когато системно не я получава, а получава пюре от бурканче - консерва, което ти си отворила в кафето, докато пушиш с приятелка и се надвикваш сред безбожния шум, не се учудвай, че скоро щом може детето ще започне да изразява и недоволството си от този терор с ритане, хапане и всякакви неприятни прояви.

Дълбоките ми уважения към майката, която поставя режима на детето над личните си желания. Едно е сигурно, че детето иска много саможертви от родителите в името на бъдещето.

Представи си сега, че всеки ден отиваш на разходка с детето си до близкия пазар или магазин за пресни продукти, избираш според сезона зеленчуци и плодове, прясно пилешко месо и.т.н. После се прибирате и ти приготвяш пресни плодови, зеленчукови и месни храни на детето си, и така ден след ден храна, и игра на чист въздух, и всичко това ще ти се отплати съвсем скоро. Ще имаш тихо и кротко бебе, а по-късно и дете, и така докато порасне. Съседките, ще искат да имат и те такива деца. В училище учителите няма да се нахвалят колко е умно и вежливо твоето дете.

Сега си представи, че правиш всичко между другото, готвиш за цяла седмица, не играеш с детето навън. Твоята разходка с детето е до големия магазин, където има щанд с много готова храна, а можете да седнете и в пицария или МакДоналдс или нещо такова и да даваш от тази храна на детето си. И какво ще се случи? Не се учудвай, че изведнъж малкия сладък бебчо се е превърнал в изнервен и агресивен човек.

И кой направи това?
Но някакво чувство в мен говори, че ти не си такава майка.

Петя Попова
инструктор по хранене


pette@abv.bg


Facebook Comments

5 коментарa :

kekla каза...

хм.. не ми беше идвало наум да погледнанещата от този ъгъл.. моето бебе се води от кротките, ама още от самото начало на приучването му към хранене е на домашно приготвена храна. Съответно купени пюрета не ще да помирише, в най-добрия случай хапне 1-2 въжички и извърне глава. Ама това да има зависимост как приготвяш храната, за него не се бях сещала... интересна гледна точка. Безспорно много е важно да прекарваш време с детето си.. и това наистина иска много търпение. С търпелива и спокойна майка и детето е такова.

Анонимен каза...

Пълна глупост! Ти го храни с прясна храна, ама бащата като го научи да псува като каруцар и да пие бира на 3 годинки, за кеф на публиката, пък да видим! Храната е важна, ама акъл не сипва!

Анонимен каза...

ти го храни както трябва.
пък то детето след години само прави избора си. добре е да има все пак и добрия пример пред себе си.

Анонимен каза...

Статията е меко казано обидна... Върнете се, моля, в някой от миналите векове, най-добре във Викторианска Англия. Ясно е, че храната е важна, но да противопоставяте "пюре, докато пушиш в кафенето" срещу "домашно приготвена с любов храна" е СМЕШНО!!! Защото някои майки се налага да се лишаваме от времето с децата си, за да можем да ги нахраним с КАКВОТО И ДА Е! Времената са такива. Ако Вие не сте го усетили и почувствали в дома си - моите най-искрени поздравления и почитания.

Със здраве!

Анонимен каза...

важно е да храниш децата си с добра храна, безспорно. но първо къде са тези екологочно чисти плодове, зеленчуци и меса? и второ няма такова правило, че като готвиш всеки ден, това ти гарантира послушни и добри деца. този извод накрая за връзката между погълнатата храна и душевното здраве на децата ми е много измислен и съмнителен. не за друго, а защото винаги съм държала ужасно много на доброто хранене на детето ми като следя всеки ден да си получава съотношението плодове-зеленчуци-зърнени-белтъчини, а от 1-2 седмици всеки ден му давам покълнали семена... и все пак виждам и разбирам, че това е просто основа и част от доброто гледане, малка част, и не се надявам на чудеса, нито очаквам детето ми да е по-добро и възпитано от другите.

Публикуване на коментар