Защо е важна ЗАКУСКАТА?

Добро утро! Стана ли? Направи ли си гимнастиката?
Преди да помислиш за кафето и цигарите, закуси.
Казваш, че не закусваш, защото трябва да отслабнеш?
Точно затова ти повтарям, че денят трябва да започне с храна.

Не ми казвай, че като започнеш от сутринта с ядене, не спираш през целия ден. Това ми е познато. И аз мислех така като теб. Но се оказа, че бъркам. Искаш ли да провериш къде бъркаш и ти? Вместо да повтаряш все не мога да отслабна, вземи, че направи нещо различно!

Сега да те попитам, ти кола имаш ли? Коя кола върви без гориво? А твоя двигател също има нужда от калории за изгаряне. Сутрин се събуждаш, като отваряш очи, но тялото ти още спи. А трябва да се върши работа. Един плод и парче сирене ще накарат системите ти да заработят активно. Това ще ти даде чудесно настроение и сили да тичаш, да мислиш и дори да се радваш на живота. Ако закусиш с порция овесени ядки и сушени плодове, ще покажеш забележителните страни на ума си много по-ясно. Ще имаш неизчерпаем запас от енергия за много повече неща до обяда. Няма да се налага да пиеш няколкото кафета, които не ти помагат, а повечкото кофеин те разтреперва. Ако си спортна натура и смяташ да прекараш сутринта във фитнеса, спокойно можеш да си позволиш малка порция макарони със сирене. Всичко е въпрос на изгаряне на калории. По-голямото физическо натоварване изисква храна, която бавно освобождава енергия, така, че тялото да не изпита недостиг.

Искам да разбереш главното: закуската подготвя тялото ти за обяда, като активизира всички участници в храносмилането. Това, което със страх наричаш глад, всъщност е сигнал, че тялото ти е готово да приеме обяда и да го разгради и усвои по най-добрия за теб начин, като задоволи ежедневните си нужди и изхвърли всичко излишно.

Но ако ти решиш да не закусиш, пиеш кафета, пушиш незнайно в кой час се залъгваш с нещо, като обяд, не се чуди, че твоето тяло проявява егоизъм и започва да трупа запаси защото не знае с какво ще го изненадаш.

Време е да свалиш този стрес от себе си и да зачеркнеш измамните илюзии за диети и гладуване. Твърдо отстоявай позиции. Започни с чаша вода и закуска и смело планирай точен час всеки ден по едно и също време за всяко хранене.

Само така ще върнеш лошия дух в бутилката.
Започни днес с първата закуска.
Добър апетит!

ПЕТЯ ПОПОВА
инструктор по хранене
pette@abv. bg

Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

Много хубава статия! Дано повечко жени да я прочетат и осмислят.

Анонимен каза...

Мммм да, има много вярно в това! Прочетох някои книжки по въпроса и не мога да не се съглася с Петя. Надявам се повече хора да обърнат внимание на статийката!

Анонимен каза...

Много ми хареса статията, защото, освен, че е полезна, е написана с интересен стил и ме накара да я прочета цялата. :)
Браво!

Публикуване на коментар