КАК ДА ОТСЛАБНА?

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАМ, ЗА ДА ОТСЛАБНА?

Когато пред теб стои този въпрос, вероятно вече имаш сериозни проблеми с килограмите.
Първата ти реакция е да се втурнеш в Интернет и да преровиш всички диети, и всички мнения на случайни непознати из различните форуми.

Кажи ми при теб това дава ли резултат?

В действителност, откриваш много малко точна информация за настъпващите в тялото ти промени и причините за тях, както и как да се справиш с килограмите. Информацията е откъслечна и е трудно да си съставяш мнение по нея.

Едно е ясно, много се пише по този въпрос и ще продължи да се пише, защото вълнува милиони. На това се основава всяка кампания по разпространяване на най-новата теория и диета. Доста доходен бизнес за издатели, но без особена полза за тези, за които се прави.

И така.
Какво да направиш ако имаш проблем с килограмите?
Бърза помощ за начало.

1.
Направи преглед на това което ядеш, като качество, количество и честота на хранене. Можеш да започнеш с малък бележник, в който да си записваш какво хапваш през целия ден. След това се запознай с различните храни като състав.

Знаеш, че основните хранителни групи са: протеини, въглехидрати, мазнини. И трите групи трябва да присъстват в храната, защото имат важно градивно свойство. Недостигът на някой вид храни от менюто ще се отрази пагубно на организма ти. Освен това чрез храната се внасят в организма и важни микроелементи. Организмът поддържа естествен баланс на тези вещества при правилно хранене и лесно ги губи при неподходяща храна, а самото им възстановяване става доста по-трудно. Затова са създадени и хранителните добавки (не говоря за хапчета за отслабване), които трябва да съпътстват всяка диета, за да доставят важни за жизнените процеси в организма - минерали и елементи.

2.
Научи какъв е приблизителния състав на различните храни, които предпочиташ. Така ще си наясно какво всъщност ядеш.

3.
Запознай се с мазнините. Те са два вида: наситени и ненаситени. Животинските мазнини спадат към наситените и е добре да се намалят до минимум, защото повишават лошия холестерол, водят до отлагане и запушване на кръвоносните съдове, до повишено кръвно налягане и се натрупват в тялото. Но все пак организма има нужда от мазнини, например за функционирането на мозъка, кожата и т.н, но нека използваме растителните ненаситени мазнини, които съдържат и много от известните Омега-3, 6 и 9 мастни киселини.

4.
Най-важна за тялото е водата. Какво е тяло без вода? Колко дни може да живееш без вода? Сигурна съм, че познаваш всички води, които се предлагат на пазара. Няма да говоря за чешмяната, защото по известни причини не пия от нея. Аз си наливам вода от едно село Съдиево, което е около Бургас. Но всеки сам може да си избере трапезна изворна вода. Необходими са ти 1.5 литра минимум на ден, които включват и течностите в храната.

5.
Научи кои храни доставят важни елементи, като: калций, магнезий, цинк, манган, селен, желязо, йод, калий и др. Започни да ги включваш в менюто си.

6.
Няма да говоря много за витамините, смятам, че това е по-позната за теб тема, но можеш да проучиш в кои храни какво има и по колко трябва да се изяде, за да се получи дневната необходима доза. Ще разбереш, че трябва доста голямо количество да изядеш от дадена храна, за да усвоиш необходимия минимум. Но дали това е необходимо? Пак ще кажа, има чудесни качествени хранителни добавки, които ще те улеснят много, защото са естествена храна и се усвояват на 100% от организма и не се натрупват, тъй като тялото приема само необходимото количество, а излишното изхвърля.

7.
Научи се да комбинираш храните, така, че на всяко ядене да имаш от всички групи.

8.
Ако си гладувал дълго или си спазвал ограничаващи диети, тялото ти е под стрес и нищо да не ядеш пак ще пълнееш. Ако искаш да отслабнеш първо нахрани тялото си с всичко необходимо. Не мисли за килограмите, а започни разнообразно здравословно меню. Включи протеини от пиле и риба, както и малко варива, ниско маслено мляко, обезмаслена и безсолна сметана, овесени ядки и малко пълнозърнест хляб, зехтин и маслини, зеленчуци според сезона, тези които са пресни, малко плодове, наблегни на ябълките целогодишно, и въглехидрати по-малко. Можеш да си поиграеш с калкулатора в някой диетичен форум и да пресметнеш подходящото меню като калории. Не надхвърляй повече от 1000 калории и не забравяй да е разнообразно, вкусно и приятно. Ако изпитваш силно влечение към сладкото, засити го с малко сушени плодове, дори и парче черен шоколад не вреди, стига да не е целия.

9.
Ако отслабваш, приемането на излишни въглехидрати и мазнини спира или се забавя процеса за дълго. Така, че започнеш ли нов режим го направи съзнателно и обмислено и не се поддавай на нищо. Когато отминат първите седем дни и ти продължаваш този режим, ще забележиш, че изкушенията сами отпадат. Тъй като има много за казване по тази тема, ще продължа в следващия пост. Ако искаш нещо да попиташ - пиши тук или на моя имейл. Консултациите са напълно безплатни.

ПЕТЯ ПОПОВА
инструктор по хранене

pette@abv.bg

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар