Откажи цигарите с въображение

КАК СИ С ВЪОБРАЖЕНИЕТО?

Когато бях пушач любимата ни тема беше, как ще оставим цигарите. Измислихме много вицове като аз ги оставям, те мен не или оставям ги всяка вечер на шкафчето до главата си до сутринта.Беше напълно ясно, че това е тема, в която никой не стига до крайност.

И защо?
Защото не иска?
Защото няма воля?
Защото не разбира вредата им?

Ще те разочаровам като кажа не, не и не.
Отговорът е съвсем различен от очакваното.
ЗАЩОТО НЯМА ВЪОБРАЖЕНИЕ.

Волята е странно нещо. Колкото повече се бориш с един лош навик, толкова повече волята за борба укрепва. Но това не значи, че се разделяш с навика си. Напротив свързвате се по-силно.

Съществува по-деликатен метод да се отървеш от от вредните навици. Използвай въображение.

Какво направих аз?
Представих си, че използвам най-скъпите парфюми. Представих си как се качвам в препълнен автобус и хората вместо да побягнат от мен, се приближават и чувам колко са любезни, дори ми отстъпват място. Жените се обръщат завистливо след мен, а аз се движа като царица.

И така ден след ден сутрин, обед и вечер давах храна на моите фантазии,които започнах дори да сънувам. Тогава предприех нова стъпка. Поставих си срок за действие. Но не какъвто очакваш ти. Не от утре, не и от понеделник или от първи следващия месец. Не! Трябваше ми време, мислите да узреят добре в моето въображение, да придобият форма, цвят и мирис. Да мога да ги докосвам, да ги усещам и страстно да ги желая.

Затова отсякох от НОВА ГОДИНА, която щеше да настъпи след 8 месеца. Започнах да си повтарям че наближава Нова Година и как аз всяка година правя по нещо голямо за себе си и тази година аз ще се откажа от цигарите. Виждах колко щастлива ще бъда, колко щастливи ще са родителите ми, децата ми. Как ще празнуваме и какви подаръци ще си купим, защото ще бъде такъв важен ден на едно ново начало.

Моят любим автор Хосе Силва казва - ако мислиш, че искаш да се откажеш от вреден навик, шансовете да се самозалъгваш са огромни, но ако наистина искаш да го изоставиш, навика ще изчезне от само себе си.

Толкова години си повтарях колко е вредно да пуша, ти правиш ли това?

Събуждах се от задушаване и си казвах, че повече няма да запаля цигара, но като станех дори и в 4 часа правех кафе и запалвах първата, напълно забравила за нощните си премеждия.

И ето, че дойде Новата година и се събрахме да празнуваме. И някой пушеха, но аз не забелязвах нищо. Докато не ме попитаха дали съм болна, защото не пуша. Едва тогава разбрах, че съм без цигари и това, че други пушат не ме кара и аз да запаля. Но наистина ми стана зле. Изведнъж не можех да понасям тютюневия дим и ми се повдигаше. Моите приятелки не проумяваха промяната. И сега ме избива на смях, като си спомня, как ми е дошло на ума да отида на кафе и когато другите вадят цигарите и палят аз да извадя едно кълбо и кука за плетене. И така до сега. Искам да кажа, че не пуша повече от 20 години, а не, че плета на една кука.

А ти?
Забелязваш ли, че имаш едно малко вредно навиче, което само ти си знаеш. Искаш ли да се освободиш от него сега? Дано си ме разбрал добре. А сега се отпусни и си представи, колко по-добре ще е да го няма.

Петя Попова
инструктор по хранене


pette@abv.bg

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар