Великденски яйца с естествени бои


Как да си боядисам яйцата...
без да използвам изкуствени оцветители?




Реших да се съсредоточа върху три основни цвята.
Червено. Зелено. Жълто.

За тази цел си купих...
Червен лук.
Спанак.
Куркума.

От сега да кажа - зеленото не ми се получи.
Защо - защото сложих малко спанак и малко вода.
И накрая имах малко боя, която не ми стигна за нищо.
Следващият път ще си знам.

За това пък Червеното стана наситено много.
А Жълтото просто страхотно.

Как процедирах?
Сварих си яйцата.
Извадих ги от водата и ги оставих малко да изстинат.

Червена боя
Сложих обелките от 10 глави червен лук в около 1 литър вода и варих около 30 минути, докато остана около 1/3 от водата и с много наситен кърваво червен цвят. Свалих от котлона и изчаках да изстине леко. Излях боята в купичка и добавих 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица оцет. След което дойде ред на твърдо сварените яйца. Топнах ги в боята и ги оставих за около 1 час, като от време на време ги обръщах. Ако ги бях оставила по-малко време, цвета пак щеше да е хубав, но не толкова наситен. Въпрос на вкус.

Жълта боя
На другия котлон заредих около половин литър вода и зачаках да заври. Когато започна да кипи хубаво, добавих 2 супени лъжици куркума и свалих от котлона. Когато боята изстина, я изсипах в купичка, и добавих 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица оцет. След това потопих яйцата и от време ги обръщах, докато цвета не започна да ми харесва.

Зелена боя
На третия котлон сложих шепа спанак и вода, но уви недостатъчно, и пак така варих около 30 минути, стана много наситен зелен цвят, но малко количество. Така и не я използвах.

След.
Когато приключих с боядисването, извадих яйцата и ги оставих да изсъхнат, после дойде ред на лъсването с олио. За целта е нужно едно памуче или памучна кърпа и няколко капки олио или зехтин.

Да обобщя!

Червеното ...
от обелките на Червеният лук.
От около 10 глави червен лук.
И 3 купички вода.
30 минути на котлона.
1 супена лъжица сол.
1 супена лъжица оцет.

Зеленото ...
от спанак и 3 части вода.

Жълтото ...
от 2 големи лъжици куркума.
1 купичка вряща вода
1 голяма жълтица сол
1 голяма лъжица оцет.

И инфо за другата година...
Техниката ще е същата, плодовете, зеленчуците, билките и подправките се слагат във вода и се оставят да се варят в продължение на 30 минути, след което малко да изстинат, добавя им се сол и оцет и сме готови. Остава само да боядисаме с тях и яйцата.

Червено
люспи от червен лук
червено цвекло
червено зеле
червени боровинки
дъбова кора

Жълто
люспи от лук
дюли
магданоз
пролетен минзухар
куркума
шафран
лайка
лимонена кора
портокалова кора
смлян ким

Зелено
коприва
лапад
спанак

Синьо
боровинки
къпини
бъз

Оранжево
липа
невен
настъргани моркови

Лилаво
сушени черни боровинки

Розово
боровинки
гроздов сок


Facebook Comments

5 коментарa :

Анонимен каза...

благодаря за прецизните инструкции!! ще пробвам рецептите утре (събота преди Великден хехе)

Анонимен каза...

tova e mnogo dobro

Хели Мандил каза...

Червените яйца с люспите от лук - друг начин за приготвяне: В тенджера се слагат много люспи от лук (не е задължително само червен, може и обикновен), сол, малко олио, 1/2 лъжичка кафе и вода. Слагат се на огъня докато заври водата и след това се варят много часове (примерно 6) на мнооооого слаб огън. Може да се сложат в слаба фурна и да се оставят там цяла нощ. Стават много вкусни, при варенето белтъкът също се боядисва в кафяво и добива особен вкус, ядат се поръсени със сол и черен пипер. Това са типичните яйца по еврейски, които традиционно се ядат с баница.

Иван каза...

Благодаря за споделената информация.Баба ми винаги боядисваше яйцата с естествени материали.Обаче като малък мисля един път присъствах на боядисването на великденските яйца(поне за един път си спомням).Така използваше обикновен жълт лук мисля че от него яйцата ставаха жълти, орехови листа за кафяв цвят за другите не си спомням,а за украса използваше листа от балдаран.Всички яйца и се получаваха много красиви.

http://www.ecolozi.com/%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0/%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8/280-%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D1%89,-%D1%86%D0%B2%D0%BE%D0%BB-Chaerophyllum-temulum

Иван каза...

В този сайт, който публикувах макар,че не се отрази точно линка който исках(Компютърни техники все нещо ще се обърка).Може да намерите информация за растението Балдаран.
Хубав ден!!!

Публикуване на коментар