Китайският часовник

Китайският часовник е известен отпреди 2000 години. Той показва как в течение на деня жизнената енергия активира определени органи и системи от човешкото тяло.

3 часа
Започва фазата на събуждането. Тялото бавно се настройва към действие след дълбоката почивка.

5 часа
Започва свиване на кръвоносните съдове и тялото се загрява. Бронхите се свиват също и настъпват дихателните проблеми.

7 часа
Надбъбречните жлези започват да произвеждат адреналин - хормона на активизирането. Дава се тласък на сърдечната дейност и кръвното налягане, както и на чревната дейност.

9 часа
Стомахът работи активно, преработвайки закуската. По това време се засилва също и склонността на кръвните плочки към слепване и расте опасността от сърдечен инфаркт. Рискът продължава до 13 часа според старите китайци.

11 часа
Имунната защита спада до най-ниската си точка, а мозъкът е най-работоспособен.

13 часа
Повечето органи работят на високи обороти. За сърдечноболните това е известно претоварване. Следва бавно отслабване и необходимост от обедна почивка.

15 часа
Настъпва минимумът на функционалните възможности на организма. Храносмилането използва всичките енергии.

17 часа
Чревната дейност е твърде активна, но за кратко се повишава и способността за концентриране и работа.

19 часа
Тялото и всичките му функции се настройват постепенно за нощната почивка. Намалява кръвопритокът към органите, спадат кръвното налягане и кръвната захар.

21 часа
Енергийният кръговрат спада и се преустройва за действие в сънно състояние. Отслабва и храносмилането.

23 часа
Отслабва и нервната дейност на организма и той се нуждае от сън. Всички функции на тялото почиват, а късното ядене остава в стомаха несмляно.

1 часа
Настъпва дълбокият сън и идва фазата на сънищата. Черният дроб и жлъчката се занимават с обмяната на веществата и с изхвърлянето на плаките.

2 часа
Завършва преобразуването на хранителните вещества в работни. През време на съня се обновяват също и горните кожни слоеве, а евентуалните наранявания зарастват бързо.

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар