Да си на 40?!


Наскоро навърших 35 и така се случи, че уж на шега, а може би не, кой знае? ми се повтори неколкократно, че това ми бил последния юбилей за следващите 10 години, т.к. 40тия рожден ден не се празнувал! И наистина знам за това поверие, но се зачудих откъде ли идва? В главата ми се завъртя любимия въпрос на децата: Защо пък да не е на хубаво, ако си отпразнувам 40 годишнината?

И разбира се, в подкрепа на моето упорничество, само след няколко дни се появи и отговора. Попаднах на откъс в книгата Любов на Елиф Шафак, в който се обяснява, колко специално е числото 40 и колко е важно за човека, който го е доживял. А именно:


Четиридесет години е изключително красива възраст и за мъже, и за жени. Знаеш ли, че в мистиката числото 40 олицетворява изкачването на по-високо равнище и духовно пробуждане? Когато загубим някого, сме в траур 40 дни. Когато се роди дете, трябва да минат 40 дни, докато то бъде готово за живота на земята. А когато се влюбим, трябва да изчакаме 40 дни за да сме сигурни в чувствата си.

Потопът на Ной е продължил 40 дни и макар, че водата е унищожила живота, в същото време тя е отнесла всичко нечисто и е дала на хората възможността да започнат на ново. В ислямския мистицизъм има 40 стъпала между човека и Бога. По същия начин има 4 основни равнища на съзнание с по 10 стъпала във всяко, което прави общо 40. Исус е останал в пустинята 40 дни и 40 нощи. Мохамед е бил на 40 години, когато е призован за пророк. Буда е медитирал под липата 40 дни. Да не говорим пък за 40 правила на Шамс.

На 40 години получаваш нова задача, нов пропуск за живота. Достигнала си изключително благоприятно число. Поздравления! И не се притеснявай, че остаряваш. Няма бръчки и бяла коса, които да са достатъчно силни, за да сломят мощта на числото 40.

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар