картоненият робот Danbo



Danbo (картоненият робот) ми е любимец. невинното му изражение + простотата на дизайна му го направиха супер звезда сред фотографското войнство надлъж и нашир. и така неговите фотоси са навсякъде. а всеки един от тях разказва кратка история от живота на Danbo.

Danbo е пример как една идея може да вдъхновява и обединява и любители, и професионалисти, и деца, и възрастни. човекът с идеята е Azuma Kiyohiko. той поръчва изпълнението на картонения робот играчка на Amazon Япония. Azuma Kiyohiko е създателят на японската манга* Yotsuba &!, която разказва за приключенията на едно 5 годишно момиченце и в която Danbo се появява веднъж играейки себе си.

и оттук нататък колелото се завърта. Amazon Япония пуска за продажба в Интернет 2 версии на картонения робот = Danbo с височина 130mm и по-малкия му брат Danboru (Mini Danbo или Denbi), висок 80mm.

из нета Danbo се среща под имената Danboard, Danboru, Danbooru и Cardbo. всъщност Danb0 идва от danb0ru, която е японската дума за велпапе (многослоен картон с гофриран вътрешен слой). 

изобилието от снимки с участието на картонения Danbo подвежда, че той може да се намери навсякъде, във всеки един магазин за детски играчки (примерно). но да се сдобие човек с картонения Danbo, не е толкоз лесно. освен ако не живее в Япония. единственото място, където Amazon.co.jp доставя Danbo. оставащите варианти са Ebay и Yesasia. има и един последен, направи си сам. за тези, които ги бива и имат достатъчно вдъхновение и желание да притежават картонения робот -> [схемата на Danbo].

и за край ще разкажа как фотографията промени мен. преди 2 години подех лична инициатива да снимам в продължение на 365 дни всичко онова, което ме заобикаля. това изостри наблюдателността ми и откри пред мен красивото в привидно еднотипното ежедневие.

напоследък все по-често се замислям да се завърна към това малко (не чак толкоз малко) предизвикателство. дали ще се спра на Danbo или ще намеря негов заместител това е дребна подробност. важно за мен е да правя всеки ден поне 1 нещо, което усмихва душата ми и ме държи фокусирана (и щастлива).

* манга {manga) е японската дума за комикси. важно е да се знае, че манга се чете от всички възрасти в Япония, от малки и от големи.

Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Тук има доста реалистичен шаблон + инструкции - http://yuiiwae.deviantart.com/art/Danbo-Papercraft-A-180343369

Публикуване на коментар