human design.
хюман дизайн през моята призма.


тъгата ме заливаше, обливаше, потапяше в своите краски. идеше ми да крещя: къде е онази жена в тялото, на която се будя обикновено сутрин? къде е тя? липсва ми, толкова много.

тези мои състояния! очакваше се да съм свикнала с тях. да ги разпознавам и да знам как да ги оправям. но едва 2 години назад разбрах за какво иде реч. преди задавах един-едничък въпрос, защо? защо съм тъжна, унила, ..изгубена в превода? и намирах милиони отговори. това някак си ме успокояваше. нещо се е случило и то е отговорно за начина, по който се чувствам. но human design ми даде съвсем друго обяснение. аз съм емоционална. не! това не е същото, на което викаме емоционална. моят дизайн е такъв. подвластна съм на емоционалната си вълна. и за това причина няма. просто химия. както идва, така отминава.

тази същата емоционална вълна най-после ми даде ясен знак, че е време да напиша този пост, да разкажа за human design и как така се случи, че направих първите крачки в посока да заживея дизайна си.

в една есенна сутрин пиех кафе в Starbucks в компанията на две приятелки. покрай сбирките на Наистина жена честичко чувах думи, които нищо не ми говореха като манифестор, генератор, прожектор, хюман дизайн. но все забравях да проверя търсачките за повече инфо по въпроса, а да попитам дори не се сещах. в тази въпросна сутрин от Нина Райчева за първи път чух за моя дизайн. че съм родена като манифестор 4/6 с емоционален вътрешен авторитет. нито първото, нито второто, а какво остава за третото не ми говореха нещо. заслушах се в обясненията на Нина и първите мисли в главата ми бяха: защо аз? предпочитам да не ми се полага такава отговорност. предпочитам да съм не-забележима. това бе първият сблъсък с моя дизайн. сега вече мога да отсека, че бе много типично за подтискан години наред манифестор. семейство, училище, приятели и познати несъзнателно в страха си се бяха опитали да ме направят като тях. но аз не съм като тях. нито те са като мен. нито някой на някого прилича. всички сме уникално специални, различни в своя дизайн.

и така. най-важното вече го знаех. и ми беше ясно, че не си живея дизайна. че го бях скрила някъде дълбоко в мен. само в разни кратки мигове на просветление го бях следвала. този блог е рожба на един такъв кратък миг. за разлика от всичко научено, human design ми даде нещо, което важи само и единствено за мен. то не се отнася до всички манифестори (приблизително около 8% от населението на нашата планета), нито до всички с профил 4/6, .. то си е мое. моите дефинирани и не-дефинирани центрове, моите канали, моята вълна. научих се да взимам моите решения. в моя случай това иска чакане. чакане на вълната да мине през нейните си върхове и падения, и да ми даде онзи отговор, в който нямам и грам колебание. един ден просто ставам и знам. опитах се да пренебрегна това знание на няколко пъти и резултата беше катастрофален. това към което се присъединявах не беше моето, и рано или късно го напусках. когато обаче си давах времето, нещата изглеждаха различно. години наред тихичко се обвинявах, че знам какво трябва да направя, а всъщност не го правя. human design ми помогна да разбера, че всъщност ума ми наистина знае стъпките, но моят Еmotional Solar Plexus (центърът отговорен за емоционалността и в моя случай за взимането на решенията), той знае, че това не е за мен или че още не му е дошло времето. за това и нещото все още не съм го случила. защото имам ли увереността за нещо, оо.. тогава, няма чакане, няма моткане, просто ставам и го случвам. това е енергия, с чиято сила понякога трудно боравя, а какво остава за всички около мен.

случвало ли ти се е да стоиш до някой и да изпитваш безпричинно неспокойство или обратното уют, лекота и абсолютен комфорт? и двете си имат логични обяснения. покрай знанието за моя си дизайн, открих и как той взаимодейства с другите дизайни. открих, че с някой хора просто се подушваме. общото помежду ни ни прави леки в общуването. открих, че с други съм нонстоп в конфликт. открих, че има канали отговорни за критиката, за ритъма на живот. и че, когато хората около мен ги притежават действам по един или друг начин. открих, че живеем прекалено много в ума си. не сме виновни, така са ни учили, на рационално мислене. но в малки, редки случаи, дизайнът ни е този, който ни води. и тогава. тогава всичко следва естествените ни извивки.

мога да продължавам да откривам откритията си. за мен самата. за другите. за дизайна и как това чудо работи в реалния живот, в моя живот. всичко при human design е лично и касае само мен или теб. има общи неща, на които се стъпва. и в началото те са достатъчни. но колкото повече разбирам, толкоз по-лесно ми е да бъда аз. истинската аз. не онази, която се опитва да прилича на другите. страхотно е да знам, че емоционалната ми вълна е нещо, което просто идва и си отива, и че причина за нея няма. че да съм тъжна ми дава едно уникално умение да виждам света по един различен начин. че да бягам от социалния живот и да прекарвам времето си в кухнята ми е заложено така да бъде след тридесетата година от раждането ми. че аурата ми е затворена. че в прегръдката ми няма да потънеш, до един момент, когато аз реша да те прегърна. тогава ще знаеш, че съм те допуснала. че не ти давам мнението си за щяло и нещяло не от липса на инициативност или наличие на непукизъм, а защото дизайнът ми знае, че ти ще ме чуеш наистина, само ако ме попиташ. тогава и аз ще мога да открия знанието за теб. че рядко мисля за другите, но действията ми водени от вътрешния авторитет имат силно въздействие върху тях.

до тук беше часта: аз и human design. как моят дизайн ме направи по-обичаща себе си, по-разбираща другите, по-отговорна към това, което е в мен. следващата част е малкото, което знам за human design като наука. а всичкото него съм го научила от Нина. тук трябва да отворя скоба, че аз съм експерт единствено и само на собствената си rave chart (карта на дизайна), за всякакви други въпроси, напътствия и коментари, са хората, които се занимават от години с human design, и се наричат human design аанализатори.

-----------------------

human design e една нова, съвсем различна и млада наука, която комбинира и обединява древната китайска книга на промените I-Ching или И-дзин, ведическото знание, кабала, aстрономията, aстрофизиката, aстрологията, квантовата физика и генетиката. хюман дизайн дава конкретни ключове (стратегия и вътрешен авторитет), които са индивидуални за всеки един от нас, помага ни в приемането на себе си такива, каквито сме, в отношенията ни с околните, спомага за елиминиране на съпротивите, които срещаме в живота си, в разбирането на несъзнателните мотиви, които ни движат и ни учи да живеем с тях, а не да ги променяме. факт е, че генетичният ни код никой не може да промени, колкото и да му се иска.

и не може тема за human design да мине без проводника на знанието, човекът нарекъл се Ra Uru Hu. Ра казваше: не ми вярвайте, пробвайте. и беше много прав. днес той не е с нас в материалния свят, но ни остави доволно количество информация на запис, която да послужи за нашето осъзнаване и най-вече за възпитанието на нашите деца в хармония с дизайна им. защото те са тези, на които разчитаме да въдворят баланса отново.

следващата стъпка по пътечката human design е твоята карта. за целта можеш да влезеш в jovianarchive.com и да избереш Get Your Chart. картата се изчислява на базата на рождената дата, час и място. това дава основните ключове: ти си манифестор, генератор, манифестиращ генератор, прожектор или рефлектор, с профил (биват 12 вида), и дефинирани центрове, канали и портали.

направиш ли си картата, пред теб се открива калахара, колелото на времето. виждаш и 9 центъра. те отговарят на чакрите и комуникират помежду си подобно на системата на кабалистичното дърво на живота. когато центровете са оцветени са дефинирани, тоест знаеш как да боравиш с тази енергия. ако са бели, значи не са дефинирани и са отворени, тоест те са най-големите ти учители и източници на мъдрост. линиите между два центъра се наричат канали. но да се върна на най-основното, видовете:

генератори и манфиестиращи генератори
около 70% от населението са генератори, в това число влизат и манифестиращите генератори (generators, manifesting generators). основната разлика между генератор и манифестиращ генератор е, че при отклик на нещо, манифестиращият генератор може да действа по-бързо от чистия генератор. тези два вида са единствените, които притежават нонстоп активен сакрал, специален енергиен център. за генераторите най-важното нещо в живота е намирането на работа. ако те не работят правилната за тях работа, то те се измъчват. когато работата е тяхната, сакралът ги снабдява с почти неизчерпаем източник на енергия. стретатегията в живота на генераторите е да откликват на възможностите, които им се предлагат. те имат отговорите в себе си, остава само да се научат да ги разпознават. когато нещо е тяхното, сакралът им е този, който отговоря с Ъхххъ за да, и съответно с ЪЪкъъ за не. когато един генератор не разпознава вътрешния си глас, то той често се фрустрира (чувства се напрегнат, издразнен, безпомощен) и не може да вземе решение как да действа. и така става, защото не е вложил енергията си по правилния начин в правилното занимание, съответно среща препятвствия, нещата зациклят или енергията не му достига. в обратния случай, когато генераторът чуе сакрала си и го последва, той изпитва истинско удовлетворение.

манифестори
около 8% от населението са манифестори (manifestors). те са тук, за да действат, да водят. манифесторите могат да предприемат действия, без да чакат (освен ако не са емоционални манифестори). те притежават огромна енергия за създаване. но трябва да се научат как да я използват по подходящ начин, в противен случай рискуват да срещнат съпротива от другите, и да се разгневят. всичко е много по-хармонично, ако манифесторите информират другите за това, което правят. правилно насочената енергия на един манифестор неизбежно води до въздействие върху всички останали.

прожектори
прожекторите (projectors) са 21% от населението. те са тук, за да помогнат на другите да се разберат по-добре. те са изцяло насочени навън. прожекторите интуитивно знаят как ти можеш да увеличиш енергията и потенциала си. това ги прави уникални треньори и наставници. прожекторите не притежават собствена енергия, за това често им слагаме етикета мързеливи. но за тях е пагубно да работят наравно с генераторите и манифестиращите генератори. предизвикателството за прожектора е да изчака поканата си. поканата за прожектора е индикация, че той е разпознат за това, което е и само тогава може да води и насочва енергията на другите. в противен случай ще бъде отхвърлен и това ще го доведе до дълбока горчивина.

рефлектори
най-редкият вид са рефлекторите (reflectors). около 1% от населението. те са отворени към света във всяко едно отношение. те са огледалата на нашето общество. каквото е около тях, то такива са и те. рефлекторите, които не познават себе си могат да бъдат дълбоко разочаровани от живота. те трябва да изчакат един цикъл на Луната (около 28 дни) преди да могат да се чувстват сигурни в решенията си.

-----------------------

стигнах и до края на тази история. най-важното вече го казах. какво още да допълня? ...че като слушаме ума си, няма как да знаем дали нещо е за нас или не, защото ума ни измисля всякакви сценарии и ни диктува какви ли не неща, воден от страхове или чужди съвети, докато human design ни помага да разберем себе си и да разпознаем кое е най-добро за нас.



human design анализатори
Нина nina@nina-ray.com 0888343910
Гулико guliko.varbanova@gmail.com 0888569048

Facebook Comments

6 коментарa :

Анонимен каза...

Хубаво написано.Лесно за осмисляне.Трудно е да откриеш какъв си ти!

Аурора каза...

здравей, натали

аз самата се интересувам от хюмън дизайн в продължение на повече от 8 месеца. като цяло информацията в интернет е много, но е трудно да я сглобиш, за да стигнеш до тълкувание на собствената си графика. бих искала да те попитам откъде доби своето знание за твоята си графика? от познат, от курс или по друг начин?

Nathalie каза...

здравей Моника, извини ме, че чак сега отговарям. най-добрият начин е да отидеш на професионален reading. и едва тогава е практиката да откриеш кое и как работи. ..

Emiliya каза...

Здравей,

поздравявам те за хубавата статия!
Аз също се интересувам от ХД и се радвам че и други хора са вникнали в него. Тази система, стига да бъде добре обяснена и разбрана, може да помогне на много хора.

Анонимен каза...

Za human design,potarsete koyto go pravi az lichno sam dovolna ot Albena Tosheva ili po to4no moje da ya namerite v sayta i Amba Style.Mnogo mi pomogna i sam dovolna:))

Галена каза...

Това е абсолютно вярно,за мен всичко позна :)

Публикуване на коментар