Джуджето Дългоноско.
вълшебният глас из детството ми.


посягам към кофата с вода, за да полея билките, които се кипрят на градската ми тераса. а после влизам в кухнята и танцувам мой си странен танц. сред тенджери, купи и бъркалки. тананикам си ноти на песничка готварска, стара и вълшебна: трябва да си врял и кипял, много хляб да си изял, та тогаз да си разбрал, своя идеал.

бе останала някъде там далече, в детството ми, затрупана от тонове ненужно инфо. една любима жена в един на пръв поглед обикновен skype чат ме върна към нея, песничката из приказката за Джуджето Дългоноско. а също и към детето, подпряло с лакти глава, и вперило поглед в грамофона.

върна ме години назад, и в думите ми няма тъга или съчувствие към децата на настоящето. там във времето, когато бях дете, и нямах компютър, всъщност никой нямаше, нито нонстоп телевизия. там, имах купчини от книжки, грамофон и стар раздрънкан касетофон. детският ми свят привидно черно-бял бе всъщност приказно-цветен-и-вълшебен.

слушам я пак и пак, приказката за Джуджето Дългоноско, гъската Мими и старата зла магьосница. приказката, овкусила моя (а дали не и твоя?) свят с магически-билков-аромат. колкото и да съм пораснала, тези прибежки до детството ми и обратно, ме изпълват с доза чиста детска радост. и не само. дават ми куп ценни отговори на въпроси, които си задавам в настоящето.

любимите ми парчета из приказката, разхвърляни, звучат така: винаги нещо в пазарската врява бързо и най-неочаквано става, някой провиква се: Хора елате, елате и погледнете! а ти отговаряш : ще видя, ще преценя, ще одобря. а после: вземаш това и онова, по толкова и толкова. поръсваш с: гали стомахче. билката, дето я знаят само вълшебници. и е сладка, и е възкисела, и насища, и си още гладен. тук е и: баницата Сюзерена. царицата на баниците. сготвена по всички правила на готварското изкуство. на която й липсва един рядък аромат. билка, неизвестна в този край: кихни сладко. кара те да кихаш сладко, сладко. и трябва да си врял и кипял, много хляб да си изял, та тогаз да си разбрал, че самия идеал на готвач, херцог и крал, е във гозбата и супата. трябва да е пълна купата, ... за това готварска книга трябва спешно да си купиш, трябва да те завладее на готвачите страстта. .. само манджи могат да спасят света. трябва да си врял и кипял, много хляб да си изял, та тогаз да си разбрал, своя идеал. без тях детството ми нямаше да е такова, каквото си го харесвам: Вилхелм Хауф, написал приказката за Джуджето Дългоноско. Симеон Пиронков, композиторът съставил музиката из грамофоната плоча за Джуджето Дългоноско. и Николай Бинев, вълшебният глас на Джуджето Дългоноско.

Facebook Comments

10 коментарa :

Анонимен каза...

Да, имах я и аз тази плоча и много ме беше страх от тази приказка. Също както от приказките на Братя Грим. И всички приказки с вещици.

Dimana каза...

Ееех, старият грамофон и на мен колко радост е носил! Но тази приказка не съм я чувала мисля, аз имах няколко на Шехеризада и много ме дразнеше, че за Маруф обущарят беше надрана и забираше на едно място ;))

keti каза...

Страхотно! Сетих се и аз за моето детство и за грамофона. Моя спомен от това време е репликата: "Когато съм ядосан, убивам седем с един удар!", а тя от приказката за Храбрия шивач.
Ето ви един съвременен прочит на тази приказка:
http://vbox7.com/play:b1b8f6a6&al=1&vid

Дамски парфюми каза...

Приказката е страхотна ! Много мерси!

Анонимен каза...

о една от любимите ми плочи,тази и "Тримата шишковци",много слушане беше :)

Пламен Петров - Пламски каза...

Аз харесвах телевизионната адаптация...

И винаги ми се прияждаше баница! ;-)

Анонимен каза...

Баницата Сюзерена!! :))

Бу каза...

Голяма да порастеш. В колата по път за вкъщи разказвах на детето за джуджето Дългоноско, а после си казах, защо не я сваля? Грамофон имаме, но игла отдавна липсва, плочите са кой знае къде и изобщо... Намерих приказката тук. Нека слушането да започне сега!

Dimna каза...

Да си жива и здрава!!!! Зная наизуст песните :)
Сега ще си я слушам пак! Благодаря!!!

Анонимен каза...

Пламен Петров - Пламски каза...
Аз харесвах телевизионната адаптация...
======================
Пламене, здравей. Би ли казал по-подробно какво си спомняш от тази телевизионна адаптация... ПО Българска Телевизия ли си я гледал или някъде другаде. За кой период става въпрос 1975-1978, или 1981 или 1985 г. Моля те разкажи малко повече за нея. Български актьори ли играеха или чужди... Страшна ли беше бабичката или... Дано пак влезнеш тук и разкажеш малко повече... Благодаря ти предварително... Дано имаш повече запазени спомени...

Публикуване на коментар