еклер = сладка светкавица.


влюбих се в еклер(ите) на дърти години :-D

колежките ми в офиса все си купуваха. и аз им се чудех. как е възможно да поглъщат такива количества. един ден просто ме зарибиха да опитам. не, че преди не бях опитвала. просто аз не съм човек на сладкото. предпочитам соленото. отхапах и се размазах от кеф. от тогава като съм кривичка и мерака ми за сладко се покачи, минавам през сладкарничката на пазара, и си подарявам по един еклер.




като с всяко нещо. и тук си има доза любопитно. любопитното около eclair(ите) е, че в превод от френски гласят : светкавици. има известни предположения по темата, че така са кръстени заради бляскавата си глазура. за първи някой пише за тях през далечната 1860. рецептите идват години по-късно. а според английски речник те са продълговатu сладкиши с кратък срок на годност :-D

инфо(то) за еклер(ите) ми попадна в стар брой на една седмица в софия. любимото безплатно списание. което все още изостава с онлайн версията си.


Facebook Comments

5 коментарa :

Анонимен каза...

aaaami zawto ne poblikyvaxte i receptata

Анонимен каза...

О, имах кратка, но страстна и мъчителна авантюра с Еклера. Беше ми станал като накротик, изпитвах невероятно удоволствие и чувствена наслада от общуването си с него, но след като се овалях в тази любовна история като свиня в локва и започнаха да ми се късат копчетата на полите и панталоните, бързо се прибрах в себе си. Сега го гледам с томителна нега и сладострастие и от време на време си позволявам да си открадна малко щастие. Ама Еклера не е за сериозна връзка. :)

Анонимен каза...

И аз бях точно в същата ситуация... сега само гледам еклерите на витрините, преглъщам тихичко и...си излизам, като се утешавам, че все някой ден ще си купя пак...
Определено Еклерът не е за сериозна връзка. Той е като еднократна изневяра, за която след консумиране съжаляваш дълго след продължителността на самото събитие, измъчваш се, казваш си "защо го направих, можеше и без това" и т.н.
Но...станалото - станало. Ама беше сладко преживяване. Спасението е само едно - видиш ли еклер, се обръщаш и бягаш.

Асеновград каза...

Един от любимите ми десерти, никога не омръзващ и все така сладък. :)

Анонимен каза...

много са вкусни направо се топят в устата ти

Публикуване на коментар