щастие (в един ден наопаки)


има такива дни, в които просто не върви. днешният е за пример. още не съм разтрила сънено очи и вече всичко се е подредило с главата надолу. вече съм казала един куп безсмислени думи + наранила съм, които с каквото съм могла. ядосала съм се на себе си. на другите. на съдбата. на винта, който не искаше и не искаше да се завърти, както и когато аз исках.

има дни (като днешния), когато ми е трудно да приема, че просто има такива дни. и в такъв един ден да търся причини за щастие, си е предизвикателство. и така. ясно беше, че не мога да оправя кашата, ако остана в нея. за това си грабнах чантата и хукнах навън. в търсене на любимо място, любим стол и нещо сладичко, подкрепено с дълго кафе. взех със себе си, книга, листчета .. химикал. и идея. да изследвам един ден наопаки и да открия щастливото в него.

1. какво ме прави щастлива, обичаща в един ден наопаки? любимият диск от Санторини (Santorini). красив спомен за време, когато бях щастлива. за море. и любов.

2. какво ме прави щастлива, спокойна в един ден наопаки? познато място. познат стол. усещане за навик, ..спокойствие и сигурност. в моя случай тази роля беше изиграна от Dunkin' Donuts Coffee. друг път от някоя от чайните в София. или някое скътано ресторантче като Слънце и Луна. някъде, където се усещам добре. и не се налага да се сблъсквам с факта, че няма нищо без месо в менюто.

3. какво ме прави щастлива, изпълнена в един ден наопаки? да харча. не е важно колко. важно е да е цветно. ярко. красиво. като нова рокля. чехли. или просто шарен лак за нокти.

4. какво ме прави щастлива, освободена в един ден наопаки? да изхвърлям. стари, непотребни вещи. днес в кофата заминаха един куп тениски в комплект с буркани и каквото ми попадна пред погледа.

5. какво ме прави щастлива, окрилена в един ден наопаки? да казвам благодаря. за отстъпения стол. за поднесената напитка. за подадената чанта. за нещо си, каквото дойде. усещане за сладост. благост. и за минутки няколко на брой, съм отново аз ...

6. какво ме прави щастлива, полезна в един ден наопаки? да ситня с ножа по дъската за рязане. дали обектът ще е чесън. или магданоз. или шепа орехи. значение няма. напоследък ми става все по-трудно да обясня с думи какви химични процеси протичат в тялото ми, когато се заловя да готвя. симбиоза от спокойствие, отдаденост, обич, споделяне .. много са.

7. какво ме прави щастлива, добра в един ден наопаки? да поправя нещо. нещо счупено. скъсано. днес така стана, че най-после стегнах с тиксо едно парче пластмаса, част от интериора на колата.

8. какво ме прави щастлива, щастлива в един ден наопаки? да пъхна ключа в ключалката, да го превъртя 4 пъти и да прекрача прага на дома ми. където и да ходя, каквото и да се случва в душата, и сърцето ми ...се завръщам у дома. в моя свят. който напоследък често определям като моя рай.

9. какво ме прави щастлива, .. в един ден наопаки? да потъна в думите. прочетени или написани. понякога е еднакво. а понякога много различно. а днес имаше и от двете. думите на Исабел Алиенде за секс, любов и омлети в Афродита. и думите написани сега от мен, вървейки по пътя на щастието в моя ден наопаки.

и номер 10 няма. не, защото не се сещам. а защото обичам (понякога) да не-спазвам правилата, без значение какъв ден е.



Facebook Comments

4 коментарa :

Dimana каза...

Май точно дните наопаки са тези, които ни учат на нещо важно, защото когато всичко тече гладко - забравяме да се заглеждаме. Аз благодаря за твоя ден наопаки!

Unknown каза...

Странно е че в тези дни става и нещо с нас самите. Днес и моят ден беше "крив" и скъсах на една дама нервите, като 2 пъти я попитах дали детето и е проходило и тя ми обясни, че то е на 6 месеца и при двата ми въпроса. След това не можах да си обясня какво ми стана и какво точно не разбрах, при нашият прост разговор но .... така тръгна от сутринта

Анонимен каза...

Днес моя ден е наопаки и така ще си завърши,но съм съгласна,че тези дни са полезни за да не се самозабравяме и да помним,че всичко което се случва с нас има някакъв смисъл и ни научава на нещо.

Цветан каза...

аз бих си позволил да допълня номер 10. отивам в залата, правя една тренировка и след това разхождам кучето на поляната с бира в ръка.

Публикуване на коментар