Понеделник (без месо).


мислех вече да си лягам. но преди да го направя минах за по-напряко през facebook. и какво да видя? на стената на един от приятелите ми : снимка на храна. сготвен гъши дроб с екстри. под него коментар пак на приятел(ка). и две различни становища. за месото в нашата чиния. и там ли му е мястото? и после още куп коментари на будни защитнички на месото. какво да ти кажа? един срещу всички. всички срещу един. и реших да се включа. защото аз избрах живота. преди 2 години станах вегатарианка. всичко се случи бавно, постепенно. решение, което взех със сърцето си. и решение, с което съм щастлива. и въпреки, че понякога правя коментари. като цяло съм толерантна към всеки и неговия избор. просто знам, че не е лесно да се откажеш от нещо, с което си захранен. с което, поне нашето общество, те облъчва всекидневно. и пак от опит знам, че не е лесно да си различен. знам и още нещо, когато веднъж поемеш по този път, нещо в теб се променя.

това бе въведението. а сега съществената част. няма да те убеждавам (за) или (против). а ще те питам? колко дни в седмицата хапваш месо? и склонен ли си да опиташ един ден без? ...идеята не е моя. идва от известния Бийтълс, Пол Маккартни. той призовава веднъж в седмицата (в понеделник) да хапваме без месо. и така всички заедно да допринесем за борбата с промените в климата.

Реалността е, че много хора не ядат месо всеки ден. Не трябва да бъдеш вегетарианец, за да не ядеш месо един ден в седмицата. Това е нещо, което всеки може да направи. казва Стела Маккартни и аз се присъединявам към нея.

повече инфо има на Meat Free Monday, Понеделник без Месо и във facebook.

и минавам към заключението. в началото на всяко пътешествие е първата крачка. драсни един коментар какво си мислиш (ти). и пълен напред към крачка номер две. менюто за понеделник.


Facebook Comments

10 коментарa :

Анонимен каза...

мисля си че може и повече от ден да пропуснем месото и пак това не задължава с вегетаранство - така че спокойно можем да опитаме и вторник :)

Dani каза...

У нас в почивните дни готвя месо :)
Така че съм допринесла доста....

Анонимен каза...

може и без месо,от опит го знам,понякога може,но не е задьлжително

Анонимен каза...

в менюто на нашето семейство се стремя да готвя не един ден без месо, а само един ден в седмицата месо........

Анонимен каза...

Аз също съм почти вегетарианка -мога да не ям месо дълго време и никога не ми се е случвало да потрепервам от голямо желание пред вида на една пържола ! Но и месото е полезно -разбира се може да се хапне един път и на две седмици или да се комбинира с месо от риба, пиле, телешко...Но зеленчуците и плодовете трябва да присъстват на всяко хранене !!!

Анонимен каза...

може - не може; правилно - неправилно; полезно - вредно - многообразие във вариантите. Важното е, според мен, да приемеш и усвоиш нещо - било то ценности, идеи, цели, поведение - като независим, свободен човек! Като такъв да правиш изборите си.

милена каза...

Две неща не мога- да стана вегетарианка и да ям месо повече от 2-3 три пъти седмично.Но всеки с вкуса си. На кой както му е вкусно.Важното е да сме здрави.

Анонимен каза...

Вегетарианка съм вече от 10г. Бях на 16г, когато го спрях. Родителите ми се решиха на тази крачка, като постепенно намаляваха месото, но аз го спрях от раз. Никога не съм обичала месо, от дете. Сега съм бременна, изследванията са ми прекрасни, хемоглобинът ми е висок. Не мисля да давам и на детето си месо, докато зависи от мен... Човек се чувства прекрасно, когато консумира храна пълна със слънчева светлина!

piece-of-plastic каза...

И аз съм с две ръце за вегетарианството! От около 6 години не ям месо и срещам все повече хора, които имат същата диета :)

Светлина каза...

Аз пък ям, каквото ми се яде. Живея сама и често ме мързи да си готвя разни сложни неща, а в магазина ме гледат странно, като кажа 200 грама рагу, но въпреки това всяка седмица внимавам да имам поне един месен ден. Просто не мога да забравя приятелката от 9 клас, която няколко месеца не беше яла месо (буквално започна да чезне от любовна мъка и нямаше апетит за нещо различно от солети), а после първата хапка месо я хвърли в адски болки. Не искам да направя така, че да ме боли от любимата храна.

Публикуване на коментар