богинята на богатството {ЛАКШМИ}


събудих се рано, прекалено рано, и пълна с енергия да случвам нещата. и се почна. оправих това, подредих онова, сортирах трето. стигнах и до пощата. а там стои и ме чака снимка на красива жена с четири ръце, носеща името богиня на богатството.

не хукнах да я препращам, както пишеше в указанията. а седнах да ровя из google, че да разбера коя наистина е тя. и така открих, че тя наистина е богиня в индийската митология и носи красивото име Лакшми. богиня на щастието, на плодородието, на богатството.

Лакшми е щедра. с едната ръка тя дава, а с другата благославя. и това е важно! когато даваме, да не забравяме, че и благословяме. в двете си други ръце държи розови лотоси. в митологията пише, че розовото е цветът на любовта. а където е любовта, там е и богатството.

заплеснах се в ровенето и намирането. и така пътят ми ме отведе до една легенда за богатството и късмета, за богинята на богатството Лакшми и за бога на късмета Ганеша.


имало едно време един брахман. той бил много много беден, толкова беден, че не можел дори семейството си да изхрани. не издържал на тежкото бреме и решил да сложи край на живота си, като се удави в близката река.

отишъл той при реката и що да види, богинята Лакшми и бог Ганеша играят на зарове. той ги видял, ама и те него видели. и го питали, кой според него ще спечели. бедният брахман заложил на богинята Лакшми и тя в радостта си му подарила една златна гривна.

щастлив той отложил слагането на край на живота си и се навел да отпие водица от реката, в този миг гривната се изсулила и цопнала във водата, а една риба само това чакала и я глътнала. отново тъжен бедният брахман потеглил към дома. обаче и дума не казал на жената за случките му от деня.

на следващия ден пак отишъл до реката, и пак там играели богинята Лакшми и бога Ганеша. и историята се повторила. питали го те, казал си той. и пак на Лакшми заложил. и тя не го оставила с празни ръце. със златна огърлица го дарила. радост изпълнила сърцето на брахмана, че ще има парици да нахрани децата. и тръгнал той към дома, но по пътя един орел го набелязал, спуснал се и му отмъкнал огърлицата. прибрал се той с потънали гемии, и пак дума не обелил.

трети ден историята пак същата. отива той на реката. там Лакшми и Генеша. той пак на Лакшми залага, но тоз път с не един или два дара си тръгва, а много такива. цял куп. но тоз път разбойници го нападнали и обрали. и пак с празни ръце се прибрал.

но тук вече не издържал и всичко си казал на жената. а тя акъл му дала, на следващия ден на бог Ганеша да заложи. речено, сторено. брахманът заложил на бог Ганеша, а божеството се зачудило, защо на него залага, като то няма богатство, че да му даде. благословил го в замяна, и му дал една жълтица. а за нея му заръчал, да отиде на пазара и първото нещо дето види, да го купи.

отишъл нашият брахман на пазара и купил една риба. както била заръката. прибрал се той с рибата, а жената се ядосала. в яда си метнала рибата на покрива на колибата им. и светнала ми ти онази риба на слъцето, един орел я видял и се стрелнал към нея. бил същият онзи орел. пуснал той огърлицата, че да грабне рибата. понесал я той високо, а от нея изпаднала златната гривна. бедният брахман пак богат станал, с гривна и огърлица.

по това време по пътя минал един просяк, който се помолил на брахмана за малко парици, че хляб да си купи. брахманът нямал пари, но имал накитите, който късметът току-що му бил върнал, и ги дал на просяка.

но пък просякът не бил просяк, а самият бог Ганеша, който дошъл да провери докъде стига добротата в сърцето на брахмана. и когато разбрал, че нашият беден брахман е озарен от светлина, бог Ганеша го благославил и го направил богат.

а поуката. тя е важна! без късмет, няма и богатство. без да даваме, и не получаваме.



Facebook Comments

7 коментарa :

Georgina каза...

Много хубава история, Натали! Благодаря ти, че я сподели и ни разказа за богинята Лакшми.

keti каза...

Мъдра история! Колко рядко се замисляла за мъдростта на вековете! Благодаря ти, че ни предизвика да се замислим!

Нина каза...

Благодаря ти, че сподели тази прекрасна и поучителна легенда, Натали :))) Нека даваме и благославяме с любов в сърцата - а късметът сам ще ни намери и богатството също :) Защото каквото е вътре, такова е и навън - така че вътрешното богатство ще се отрази на живота ни в света :)))

Граци каза...

Благодаря ти за поучителната история! Провокира интересът ми да науча повече за тази богиня :)

Augusta каза...

От тези картини лъха такова жизнерадостно изобилие, че можеш да медитираш на тях.
Но не е ли богатството именно такова - щедро, изобилно, леко кичозно,защото няма мярка?
Мога ли да използвам изображенията (с линк, разбира се)? От една седмица се каня да пиша тема за олтарите, с които да привличаме любов, богатство и т.н. според индийския фъншуей - вастушастра.

Nathalie каза...

разбира се, Augusta ..
колкото повече, толкова повече ..
нека достигнат до повече хора ..

Цецка С. каза...

Благодаря ти, Натали за мъдрата история, нека бог Генеша винаги да е с теб.

Публикуване на коментар