уча се да казвам НЕ ..

гледа ли YES MAN? страхотно филмче, много зареждащо. особено ако имаш грижи с приемането на нови предизвикателства, и честичко казваш НЕ на този, или онзи.

какво се случва обаче, когато си от другата категория хора. които казват ДА. често?

денят бе 25 ноември, сряда. убедих две приятелки. и в точния час тричките се бяхме наредили на една маса в една зала в хотел Arena di Serdica в София. готови да станем част от редовния в сряда ILG Workshop = мини лекции от системата за онлайн обучение iLearning Global.

очакваше се да чуем две лекции. аз специално бях пристигнала за втората. така, че направо за нея ще кажа : I SAY NO. за тези, които не могат да казват НЕ.

аз съм една от тях. по време на самата лекция научих, че има 2 типа хора, с проблем с НЕ(то). едните не могат да казват НЕ на другите. а другите не могат да казват НЕ на себе си. и новите възможности изправени пред тях.

имам и от двете. но първото ме претесняваше повече. за това слушах внимателно. и трикът, който експертът по управление на времето Dave Crenshaw (Дейв Креншоу) сподели в онлайн лекцията беше следният : всеки път, когато се обърнат към теб за помощ, или съвет, или каквото и да е. помоли ги да ти изпратят email. простичко. и е близко до акъла. това ти дава време на спокойствие да премислиш дали и как, и кога можеш да направиш нещо по въпроса. а в същото време е и добра проверка за отсрещната страна. до каква степен и тя е сериозна и наистина търси помощта ти. или просто се намира на приказки.

запомних аз съвета и взех да го прилагам. навсякъде. който каквото поиска. го препращам към gmail пощата да ми пише. и хоп, какво се случи. по едно време взех да си водя и статистика. съотношението е някъде там : 10 молби. 3 emails.


много добре бих казала. ако продължава все така, скоро ще имам преизпълнение на плана. ха-ха-ха. както се казва положено е началото. сега се оглеждам за още техники за справяне с моето ДА. ако ти се намира твой си трик, с радост ще го прочета, и проверя на практика. всичко дето работи е добре дошло!



Facebook Comments

7 коментарa :

Vladimir каза...

как е мейла ти :)))

Nathalie каза...

: )

http://www.jenite.net/2007/01/contacts.html

Пламен Петров - Пламски каза...

Впечатлен съм! Не си първият човек, който се изказва положително за нашата система iLearning Global, но за пръв път прочитам как някой прилага наученото в собствената си практика.

...и това много ме радва. :-)

Ян каза...

Случайно попаднах на този блог. Много от нещата, за които ти пишеш са ми близки. Особено добре те разбирам за умението да се казва НЕ. Аз също не го умея. Но знам, че е време да се науча, но не зная от къде и как да започна. Може би от този сайт.

Тази седмица е време да кажа не на доста хора - дано да имам сили да го направя.

Анонимен каза...

тези от ILearning Global са пълни откачени сектанти, наблюдавала съм ги дълги месеци, само промиват мозъци, също като хербалайф, само пият някакви чайове по цял ден и после правят погром по тоалетните на хотел арена ди сердика, аз работя там и мога да кажа че това са едни тотално промити и откачени хора, които не знаят да говорят за нищо друго освен за чай, хапчета за автомобил които пестят гориво и които ако и ти пийнеш ще ти повлияят добре на тялото и т.н. и т.н. и т.н.

Valentin каза...

nikvo ne inu4e boi

Pozdravi

vaL

Helen каза...

Преди години ми бе попадна една книжка "Да казваш НЕ без чувство на вина". Автора пишеше, че не само е важно да се научиш да казваш НЕ, но и да го казваш уверено. Благодаря, че ми припомнихте :-)))

Публикуване на коментар