Архангеловден, 8 ноември


Църковен празник : Събор на Свети Архангел Михаил

Народен празник
: Архангеловден, Свети Рангел Душовадник

Днес празнуват именниците : Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Михаела, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Рая, Огнян, Пламен, Емилия, Емил

Обредна трапеза : обреден хляб, червено вино, овче месо


Днес, 8 ноември, Православната църква почита Свети Архангел Михаил, както и съборното единство на ангелските чинове.

Архангел Михаил е един от седемте ангели, които стоят винаги до престола на Господ. Името му означава 'Кой е като Бога'. На иконите е изобразен на кон с копие или меч в ръка, тъпчещ дявола с крака.

Всеки един от тези седем ангела си има свое служене:

Архангел Михаил е пръв сред първоангелите и представя Божието слово. Вожд е на небесните безплътни сили и се бори против духовете на тъмнината.

Архангел Гавраил (означава 'сила Божия') е носител на Божиите тайни.

Уриил ­е просветител на душите.
Рафаил ­е лечител на недъзите.
Салатиил е молител и застъпник пред Бога.
Варахиил е подател на Божиите благословения.
Иехудиил е прославящ Господа.

Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човешкия род. Всеки човек с рождението си получава по един ангел ­пазител, които го пази и обича.

В народните вярвания тези седем ангели са въплътени в образите на седемте братя юнаци, между които е бил разделен света. При тази подялба на Архангел Михаил се паднали мъртвите души, и заради това на този ден се празнува и за по-леко умиране. Хората вярвали, че душата на човек не може да излезе, докато Свети Рангел не дойде и не я отведе на небето. Когато идвал той подавал ябълка или китка на умиращия, друг път идвал с нож или с коса в ръка, за да прибере нечия душа на небето. Ако застанел до главата на човека - той умирал, но ако пък застанел до краката му - той оздравявал. Затова е наричан от народа - Душовадник. Народът си го е представял като рицар облечен в ризница с криле и меч в ръката, в краката му умиращ богат човек, в лявата му ръка душата на грешника, а в дясната меч опрян в гърдите му.

Макар ,че е наричан Душовадник, той е смятан и за твърде милостив. Легендите разказват как той като изпълнител на Божиите заръки и Божието слово бил справедлив и помагал на хората. В тях се говори как той не можел да понася оплакванията и жалбите на бедните, затова отказал да вземе душата на една болна майка заради малките й деца, друг път не взел душата на единственото дете на една майка. Поради това като ангел на смъртта той е глух.

В негова чест се правят семейни курбани, коли се овен или шиле. Правят се обредни хлябове, като тези за помен и се наричат на Свети Рангел, пие се червено вино. Раздава се жито.­ На този ден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират селски сборове, правят се служби за здраве.

Съботният ден срещу Архангеловден е една от трите задушници в годината - Архангелова задушница, в която почитаме починалите си близки и роднини. На този ден се раздава милостиня, и с вяра и надежда в Бога се молим за спасението на душите на нашите починали роднини, когато дойде Денят на Всеобщото Възкресение и Последения Съд.


Молитва към Свети Архистратиг Михаил,
Страшния за демоните Воевода

(Ако тази молитва се прочете с голяма вяра и любов към Св. Архангел Михаил, тя има голяма сила срещу демоните)

Господи Боже, Велики Царю Безначални!
Изпрати, Господи, Твоя Архангел Михаил на помощ на Твоя раб (името) и го избави от неговите видими и невидими врагове.

О, Господен Михаиле Архангеле! Съкрушителю на демоните, забрани на всичките ми врагове, които се борят с мене, направи ги боязливи като овце и ги съкруши като прах, развяван от вятъра.

О, Господен Велики Архангеле Михаиле! Архистратиже, пръв княже на шестокрилатите, войводо на Небесните сили - на Херувимите и Серафимите и на всички светии.

О, Благородни Архангеле! Бъди ми неизказан пазител, Велик Помощник във всички беди, скърби, в печал, по пусти места и на кръстопътища, а когато плавам по реки и морета - тихо пристанище.
Избави ме, Велики Михаиле Архангеле, от всички дяволски лукави прелести. Когато викам към Тебе и призовавам Твоето Свято Име, побързай да ми помогнеш и ме послушай Твоя раб (името).

О, Велики Архангеле Михаиле!
Победи всички мои лукави врагове със силата на Честния и Животворящ Небесен Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Богородица, на Светите Ангели и Светите Апостоли, на Светия Пророк Божий Илия, на Свети Велик Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец, на Свети Андрей Юродиви, на Светите Великомъченици Никита и Евстатий, на преподобните Отци и Светите Светители и Мъченици, и на всички Свети Небесни сили.

О, Велики Архангелe Михаиле!
Помогни на мене, грешния Твой раб (името), избави ме от земетресение, потоп, от огън и меч, от внезапна смърт, от всяко зло и от коварния враг, и от зли бури, и от лукавия сатана ме избави. Велики Михаиле Архангеле Господен, сега и всякога и во веки веков. Амин.



Честито на именниците, които празнуват днес, да са живи и здрави !!!


Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

Благодаря за почитането на празника!
Днес е именният ден на баща ми - вече при Господа, на сина ми също Михайл, и както разбирам на племенника ми Радослав.
Честито на всички именници и нека Вярата в Бог и неговият син Христос да ни пази в студените земни дни!
Тина

Анонимен каза...

blagodarq za po4itaneto na sveti arhangel mihail.4estito na vsi4ki koito sa imennici i bog da vi pazi.

Анонимен каза...

Молитвата е хубава, но струва ми се, че винаги, когато сме в опасност е достатъчно само да призовем името му и помоща е наистина незабавна...Сега живеем под неговата защита, времето на осъзнатата душа и индивидуалност, времето на Архай Михаил, защитник на цялото човечество...
http://www.youtube.com/watch?v=RKNM6ItOx4A

Публикуване на коментар