Успение Богородично, 15 август

Днес, на 15 август, по стар стил 28 август, и по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица, или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица. Отбелязва се края и на Богородичните пости, като се разрешава яденето на риба. На този ден освен именниците, празнуват жените, тъй като Богородица се смята за покровителка на жените, бременните жени, майчинството, децата и семейството. Навсякъде из страната в храмовете на Пресвета Богородица или Успение Богородично се правят народни сборове, носят се обредни хлябове заедно с плодове като: грозде, диня, тиква, също така жито и царевица и се оставят в църквата, за да бъдат осветени и след това се раздава с тях както за умрелите, така и за здраве на живите. Според поверията на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспат в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На този ден 15 август, всички млади жени не трябвало да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.

В църковните писания стигнали до наши дни се разказва историята за смъртта на Богородица на 64 годишна възраст. Молейки се един ден в Елеонската гора пред нея се явил Архангел Гавраиил носейки и райско (палмово) клонче и вестта за нейното въведение в Божието царство, което ще се състои след 3 дни. С голяма радост приела Божията майка тази вест, че най-после нейното желание да се възвеси в небесното царство и бъде заедно със своя син, ще се изпълни. В деня на нейното успение по нейна молба се явили всички апостоли с изключение на един, Тома. Той дошъл след нейната смърт. Тя помолила никой да не скърби за нея, защото тя е щастлива и готова да поеме по отредения й път. На самия ден на нейната смърт се явил и самия Господ Исус Христос заедно с ангелите и светците, за да я отведе със себе си.

Тялото на Света Богородица било отнесено и погребано в пещерата намираща се до селото Гетсимания. На 3 ден след смъртта й отворили входа на пещерата, за да се прости и апостол Тома с нея, но пещерата била празна, светата майка била възкръснала.

Молитва към Пресвета Богородица
Пресвета Дево, Майко на нашия Господ Исус Христос, всемилостива защитнице на всички, които с вяра прибягват към Тебе! Погледни на мене от висините на Твоята небесна слава, послушай моята смирена молитва и я пренеси пред Твоя възлюбен Син. О,преблагословена Богородице! Ти си скоропослушница на всички и радост на скърбящите; послушай и мене наскърбения. Ти си уталожителка на тъгите: уталожи и моите тъги и изцери душевните ми и телесни болести! На Тебе, подир Бога, възлагам всичката си надежда. Бъди ми ходатайка и силна застъпница пред Твоя Син Господ наш Иисус Христос. Укрепи вярата ми в Него. Утвърди ме в Неговата любов и ме научи да Те обичам, пресвета Майко Божия, преблагословена Мария! На Твоя всесилен покров, пречиста Богородице, връчвам себе си. Амин.


Иконата на Свeта Богородица е нaрисувана oт художничката Зоя Георгиева.



Facebook Comments

1 коментарa :

Миа каза...

Честит празник на всички именници,на всички майки и бременни и на всички семейства!!! Благодаря за хубавата статия ; )

Публикуване на коментар