да летиш със самолет. първи път.

наскоро ми разказаха как един българин едва дочакал колелата на самолета да опрат земята и откопчал колана, отворил багажника и грабнал чанатата си. готов да хукне към изхода. стюрдесата безспешно му крещяла на английски. накрая пътниците се намесили и господинчото чинно заел мястото си.

дали ще го кръстим Бай Ганьо или пък Mr.Bean все тая. откъде да знае човечеца, да не лети всеки ден? има бебета, които са навъртяли хиляди километри във въздуха и хорица, които никога не са се качвали на самолет.

ако нещо ти е ново, непознато : какво правиш? : гледаш другите и повтаряш техните действия или предварително се подготвяш с четене. винаги, когато ми предстои да кацна на ново летище, поглеждам в нета, разучавам картата му, ако се налага си я копирам за всеки случай. гледам снимки, чета какво има и какво няма. отнема ми няколко минути, но ми спестява стреса от непознатото, а и евентуалното загубване. става още по-сложно, ако не знаеш езика.

ако ти предстои да летиш за първи път : какво е добре да знаеш?
всяка авиокомпания има изисквания за размера на багажа. като цяло повечето разрешават ръчна чанта + малък куфар. под малък куфар се разбира някой не по-дълъг от 55 см, и по-широк от 40 см. има се предвид и тежестта. аз често пътувам с мини куфар, но той далеч не се вмества в ограничението от 8 килограма.

тук е момента да напиша и за етикетчетата. ако на куфара ти няма специално място, на което да си напишеш адрес.. телефон, то винаги можеш да си изобретиш нещо подобно или да си купиш от някое летище. аз лично съм подозрителна към даването на прекалено много информация. но като начало : просто името ти, изписано с латински букви + градът и държавата ти. мисля са напълно достатъчни.

съдържанието на ръчния ти багаж, който планираш да вземеш на борда на самолета, също има значение. ако си намислил да вземеш бутилка вино за приятели. откажи се от идеята. или премести бутилката в големия ти куфар. другият вариант е да я купиш от безмитните shopове на летището. тогава ще е окей. към днешна дата всички летища внимават за всякакъв вид течности над 100 мл. бутилка минерална вода от 500 мл не се допуска. нито пък някакъв вид козметични неща в по-големи туби. имай си го наум и всичко такова може да замине в другия ти куфар.

сега ще стане дума и за облеклото. ако особено много държиш на визията си, прескочи тази част. за разлика от влака, в самолета няма много място за разстъпване, нито пък се правят кратки почивки за по кафе и цигара, както е с автобусите. седиш. и пак седиш. и си вързан и с колан. няма много къде да ходиш. краката отичат. при дълги пътувания се препоръчва да събуеш обувките или да си наденеш нещо като терлички. така че краката ти да отпочиват. когато съвсем ти омръзне. можеш да правиш упражнения. кръгови движения с пръстите на краката си.

винаги съм се изненадвала като срещна на летището мадами покачени на неимоверено високи токове. обувките с висок ток са първото нещо, от което трябва да се отърват при евентуална евакуация на самолета. за предпочитане са ниските обувки, маратонките. нещо в този дух. ако са от кожа, е още по-добре. освен, че са удобни, с тях придвижването е много по-бързо. като изключим, че в самия самолет няма къде да се разтъпваш, то не е така на повечето летища. понякога се налага да повървиш повече от 30 минути, за да стигнеш до gate(a), откъдето да се качиш на твоя самолет.

дрехите трябва да са ти удобни, свободни. нещо от естествени материали като памук, вълна, деним, кожа. те дават добра защита при пожар или евакуация. същото не може да се каже за изкуствените материи, които могат да се стопят при нагряване.

ако се чудиш между потник или тениска с дълъг ръкав. винаги избирай дългия ръкав и панталона пред полата или късите гащи. първо те покриват тялото и го защитават по-добре. и второ предстои ти да летиш на 8 000 метра или повече височина, където температурата е около -60. вярно в самолета се поддържа постоянна температура около 18 градуса, и все пак с потник ще ти е студено.

вече си имаш билет. приготвил си се. добре е да си около час и половина преди полета ти на летището. даже ги направи 2 часа. ако летиш от София нанякъде и час ще ти стигне. но на някой летища процедурата е особено дълга и е хубаво да имаш резервно време. я за подаръци, я за почивка и хапване.

когато се озовеш на летището, огледай се за електроните табла. там ще откриеш информация за заминаващите и пристигащите. предполага се, че ти си от заминаващите. намери твоя полет и виж на кое гише трябва да се check-in (чекираш, на български регистрираш). на въпросното гише ще ти вземат големия куфар, който не трябва да тежи над 20 килограма, иначе ще се наложи да платиш допълнително. там ще ти дадат и бордната ти карта. следва проверка на ръчния ти багаж. оттам паспортна проверка. и трябва да потеглиш към gate (изхода, там където се е паркирал твоя самолет). ако на гишето не са ти казали на кой изход трябва да отидеш. то огледай се отново за табло, на което да има информация. обикновено около 45 минути преди полета трябва да си на линия, това е времето, което е необходимо да се натоварят всички на борда на самолета. преди качване ще ти поискат бордната карта и паспорта, за да се уверят, че ти си за същия самолет. някъде в дясно на бордната ти карта ще фигурира и мястото ти в самолета. при ниско бюджетните компании като EasyJet и WizzAir няма места, за това е хубаво да си сред първите, за да може да избереш къде да седнеш.

да кажа и за устройствата. някой хитри българи решават, че е глупаво да си изключват телефоните. чувала съм подобни разговори от съседни седалки. най-добре си изключи телефона и не се прави на хитър, ще ти кажа и защо. включеният мобилен телефон излъчва постоянно сигнал към оператора. при височината, която вече споменах, това няма да доведе до връзка с оператора, а до смущение на радиовръзките в кабината на пилотите. от известно време се говори за ползването на мобилни телефони в самолетите, но само при условие, че те са от нов модел и са пригодени да се свързват с оператора си на ниска чистота чрез сателит. и докато се чудиш дали това не важи за твоя телефон, я по-добре си го изключи, че да ти е мирна главата.

пред излитане, преди кацане, по време на излитане и кацане. това са важните моменти, когато електронните устройства около теб трябва да бъдат изключени. mp3 плейър, фотоапарат, електронна игра. каквото и да е там. това е времето, когато трябва да се разположиш удобно, да си затегнеш колана и да се насладиш на мига. не бързай да махаш колана си. турбуленция може да се появи внезапно и без предупреждение.

инструкциите. съгласна съм, много са досадни, особено ако ти се налага да ги слушаш за пореден път. но става дума за броени минути. по-добре да си винаги една идея по-запознат. най-близките аварийни изходи могат да бъдат различни в зависимост от вида на самолета. добавка разгледай и картата за безопаснот, която е поставена в джоба на седалката пред теб.

един трик, който преди не знаех. огледай се кой е най-близкия ти изход и преброй редовете от теб до него. при евакуация тази информация ще се окаже много полезна, особено ако има дим и нищо не виждаш. когато имаш възможност да избираш място в самолета : седни близо до някой от изходите. изследвания сочат, че при особена ситуация най-добре са тези, които са били на 1 до 5 реда разстояние от изхода.

дребни подробности са, ако държиш ръчната ти чанта да остане до теб. трябва да я пъхнеш под седалката пред теб. а не до теб, острани теб или в теб. джоба на седалката пред теб не е пригоден да понесе тежки предмети. особено ако има турбуленция. позволи на стюарда да ти налее топлото кафе или чай, като му подадеш чашката ти. те са обучени как да се справят с балансирането в един претъпкан коридор и няма да го излеят върху теб, освен ако не им се пречкаш. относно алкохола, имай си едно наум, че консумацията на алкохол в самолета ще ти се отрази много по-силно, отколкото ако си на морското равнище. умереността е добра политика при всяка височина.

на тези, които се страхуват. мога да кажа следното : напоследък медиите се надпреварват кой да покаже повече самолетни катастрофи. поради факта, че се пътува много повече отколкото преди години, нормално и инцидентите да са се покачили. но няма какво да спорим. ако трябва да си говорим за опасност. много по-опасно е да шофираш по някое българско шосе, отколкото да се качиш на самолет.

професор Арнолд Барнет от Масачузетския технологичен институт е изчислил, че рискът да попаднеш в самолетна катастрофа е 1 на 90 милиона. или в превод : може да летиш 1 път дневно в продължение на 250 000 години, преди да ти се случи нещо.

ако се чудиш какво да правиш следващите няколко часа в самолета. вземи си книжка. може и от книжарницата на летището. чети си. води си бележки. слушай музика. напиши писмо (на ръка) до приятел или познат. има толкоз много неща, които може да измислиш. аз обикновено слушам някоя аудио книга със затворени очи. и напълно изключвам къде се намирам и още колко има до кацане. а друг път залепвам лице на прозореца и се опитвам да отгатна сега надкъде прелитаме.

особено за пушачите да кажа. в самолета не се пуши. всякакви залагалки биха били от полза. бонбонки. дъвки. всичко, което ще разсее вниманието от поредната цигара.

при кацане на самолета, при някой компании си има традиция да се ръкопляска. но като цяло запази спокойствие, докато самолета не спре на едно място. докато не се паркира някъде. чак тогава можеш да се освободиш от колана, и да си вземеш багажа. обикновено настава лудница. колкото и да бързаш да излезеш. след това те чака евентуално автобус, който да те закара до самото летище или доста вървене по разни алеи. първа ще е паспортната проверка. в Амстердам например ти правят точно две проверки. едната е точно при изхода от самолета, а другата е няколко метра по-нататък. следва издирването на лентата с багажа. уви, може да се окаже, че си бил по-бърз от работниците на летището и в такъв случай ще ти се наложи да постоиш пред поредното електронно табло, където ще бъде изнесена информация коя е твоята лента за багаж. ако пък случайно си се омотал и си закъснял. багажът ти ще бъде свален от ленатата и чинно ще те чака до нея.

и ходом марш. вече можеш да се изнесеш от летището. доволен и щастлив. и да забравиш току-що прочетеното. ха-ха-ха. приятен полет. не забравяй да ми споделиш полезно или не бе моето словоизлияние.




Facebook Comments

24 коментарa :

Plamena Markova-Koleva каза...

Много полезна информация. Добре щеше да ми е да я прочета преди да литна за първи път. Такъв шок и ужас не бях изпитвала... Обаче пък оцелях, без да ме кръстят "младия Бай Ганьо" :)

Petya каза...

Абсолютно полезно,чудесна статия!Особено гледната точка да си подготвен за всякакви критични или глупави ситуации.

Dimana каза...

Не ми се е случвало да летя още и много се радвам, че я пусна най-после :))) Полезно е много да си подготвен за различни неща :)

Анонимен каза...

raadvam se 4e namerih takava statiq skoro 6te letq i mi be6e mn polezna :)

Анонимен каза...

и аз така :)

Анонимен каза...

Blagodarq ti za poleznata informaciq.Sledvashtiq mesec shte letq za Lisabon brez Frankfurt ot tam za Dubai i mnogo se pritesnqvam kak shte se opravq sama, no sled kato prochetah tvoqta informaciq se chuvstavm malko po uverena.Evropeiskite letishta sa ogronmi ne sa kato nashite i tova malko me shashka.

Анонимен каза...

До сега не съм пътувала със самолет, но скоро може би ще наложи.Информацията е мн изчерпателна и до тук със всичко ще се справя.Само че как да преодолея страха от летенето?Имали някакво лекарство което може да се пие за да се чувствам спокойна и да не изпадна в изтерия?

Nathalie каза...

аз лекарство за успокояване не знам, най-вероятно има. но едно просто дишане върши чудеса. сядаш хубаво облегнала на седалката, слагаш си колана, и вдишваш - издишваш бавничко. почти съм убедена, че страха ти идва от непознатото, а не от самото летене. защото летенето е страхотно изживяване. ще видиш красиво заснежени върхове, полета, морета. а адреналина при излитане и при кацане .. си заслужава :)

Анонимен каза...

При патуване с кола, самолет или кораб вземам Кокулин - хомеопатични хапченца - много ми помагат да не ми става лошо, а и се успокоявам :)

Анонимен каза...

няколко пъти пътувам с wizzair-винаги неудобни часове на излитане,но пък евтини.Искам да кажа за оня завой преди кацане,май ЗАХОД се казваше-умираш от страх,самолетът се накланя и имаш чувството,че пада.Не си правете труда да питате къде се намирате в момента,защото никога не знаят.Но когато усетиш земята под колелата на самолета,ръкоплясканетоидва спонтанно.И-повярвайте-такова блъскане при качване и слизане го има само при българите.Не прилошава,аз повръщам ,когато съм на задната седалка на кола,но в самолет не.

Анонимен каза...

ЛЕТЯЛА СЪМ СЪС САМОЛЕТ ДО БУРГАС ПРЕДИ 25 ГОДИНИ.СЕГА ЩЕ ПЪТУВАМ С WIZZAIR ДО БАРСЕЛОНА И МНОГО СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ДАЛИ НЯМА ДА МИ СТАНЕ ЛОШО,
ЗАЩОТО ИМАМ ПРОБЛЕМИ С КРЪВНОТО И ВЕСТИБУЛАРНИЯ
АПАРАТ.ВЪПРЕКИ ТОВА СЪМ ЕНТУСИАСТКА И СЕ НАДЯВАМ
ВСИЧКО ДА МИНЕ ДОБРЕ.ВАШАТА ИНФОРМАЦИЯ МИ БЕШЕ МНОГО ПОЛЕЗНА.БЛАГОДАРЯ!НЯКЪДЕ БЯХ ЧЕЛА ,ЧЕ ТРЯ-
БВА ЗДРАВНА КАРТА ИЛИ НЕЩО ТАКОВА.АКО ИМАТЕ ИНФОРМАЦИЯ ,МОЛЯ ПИШЕТЕ!

Анонимен каза...

e sega ve4e si imam na predstava

Анонимен каза...

Да, Кокулин помага, както и дишане дълбоко в моменти на излитане, кацане и онези, големите завои....Има още нещо, за което трябва да сте готови - загуба на багаж !!! В БГ кацнахме без един куфар, бебешката количка и седалка. Верно, дадоха ни обещание да върнат парите като си купим нова седалка, щото как ще пътува бебе в кола...Върнаха парите, върнаха и седалката, количката и куфара, от който липсваха 2 бутилки алкохол. Платиха и него, но ни отнеха радостта от подаръците......

Анонимен каза...

ИМАМ СТРАХОВА НЕВРОЗА...И НЕЗНАМ КОЯ ФОБИЯ НЯМАМ...ПРИЯТЕЛЯТ МИ ЗАМИНА ЗА АНГЛИЯ ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА С ИДЕЯТА ДА ОТИДА СЛЕД МЕСЕЦ ТАМ И ТАМ ДА СЕ УСТАНОВИМ...АЗ ОСТАНАХ ТУК ЗАПОЧНАХ РЕМОНТ НА АПАРТАМЕНТА КОЙТО ПРОДЪЛЖИ 6 МЕСЕЦА...НЕ РАБОТЯ И ПРИЯТЕЛЯТ МИ НЕ СМОГВА ДА МЕ ИЗДЪРЖА...ИСКА ДА ОТИВАМ ПРИ НЕГО...МНОГО МУ ЛИПСВАМ А И ТОЙ НА МЕНЕ...НЕ СЕ КАЧВАМ В АНСАНСЬОР ЛОДКИ И Т.Н.ПОБЪРКВАМ СЕ ОТ ЗАТВОРЕНИ ПРОСТРАНСТВА...НЕРВНИТЕ МИ КРИЗИ СА-ГУБЯ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯТ МОЗЪК СЪРЦЕТО МИ ЩЕ СЕ ПРЪСНЕ СПИРАМ ДА ДИШАМ ЗАПОЧВАМ ДА ТРЕПЕРЯ И МИ СЕ ПОТЯТ РЪЦЕТЕ...ОПИТАХ ДА ПЪТУВАМ С АВТОБУС...НО ПРЕХОДА ПОД ЛАМАНША Е 3 ЧАСА...НЯМА ДА ГО ПРЕЖИВЕЯ...РЕШИХ ЧЕ ЩЕ ПЪТУВАМ СЪС САМОЛЕТ...ПАК Е 3 ЧАСА ...КОГАТО СИ ПОМИСЛЯ ДА СИ КУПЯ БИЛЕТ ИЗПАДАМ В УЖАС...И АКО СИ КУПЯ БИЛЕТ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЧЕ ПРОСТО ЩЕ СЕ ПОБЪРКАМ ОТ СТРАХ И НЯМА ДА СЕ КАЧА НА САМОЛЕТА...МОЛЯ ВИ АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ...ИСКАМ ДА ОТИДА В АНГЛИЯ ПРИ ЛЮБИМИЯТ СИ ЧОВЕК...ТРЯБВА ДА ИМА НАЧИН ...

Nathalie каза...

има вариант с автобус, минава се през Холандия и после ферибот. а другото е да разбереш кое те кара да се страхуваш и да го посрещнеш спокойна. звучи лесно, ала знам, че не е. ако имаш нужда от подкрепа, пиши на пощата (Напиши ни в дясната колона). всичко ще бъде наред .. Англия ще ти хареса.

Ели каза...

Много полезна информация.
Ще пътувам за пръв път скоро и то ще сменя 4 полета.
Успокоих се малко ,като се запознах виртуално с нещата.Благодаря.

Атина каза...

Благодаря за полезната информация ! Винаги има първи път , но ти става някак по-спокойно , когато си информиран !

Анонимен каза...

Благодаря ти. Много полезна информация. Предстои ми да пътувам за първи път и малко се бях паникьосала. Сега нещата ми се поизясниха и се чувставм по-уверена.

Анонимен каза...

Blagodaria vi za poleznata informacia skoro ste patuvam za pirvi pit sis samolet i neznaeh kak ste se opravia sama sega sa mi yasni nestata i sam po-uverena

Анонимен каза...

След полета ми се налага да хвана автобус от летището.Имате ли представа къде спират автобусите по летищата или нещо друго, което да ми е от полза за това. Иначе информацията тук е много полезна и благодаря за труда на авторката. Виждам, че много хора са имали нужда от нея.

Nathalie каза...

на сайта на летището, на което ще кацнеш, би трябвало да има инфо за транспорт. погледни там. другият вариант е като кацнеш да отидеш на информация и там също могат да ти помогнат. приятен полет, (:

Анонимен каза...

Поздравявам ви за полезната информация.Предстои ми пътуване и много се притеснявам как ще реагира кръвното ми налягане ,защото съм с хипертония,но контролирам с хапчета.Все пак се страхувам и ще взема нещо успокоително преди това-валидол или лексотан,не зная да не си навредя с това.Искам да съм спокойна в самолета,ще пътувам 3 часа и не знам как ще го преживея-като удоволствие или в страхова невроза.

Анонимен каза...

Статията е отлична много ми помогна защото аз сам само на 13 а ще сам с самолет в друга държава и то сам :) полета е само 2 часа но пак е нещо :) мерси много!!!!

Анонимен каза...

Как се процедира при изкуствена става?

Публикуване на коментар