10 чудеса на Природата, за които със сигурност не подозираш

Можете да си представите удивлението, в което изпаднах, когато видях 10 географски чудеса на природата, за които ние със сигурност не знаем.

Ето, виж и ти!
Можеш ли да си представиш, че това е реално?

1. Вълната (между Аризона и Юта – САЩ)


Една истинска прелест от червени скали на границата на Аризона и Юта, Вълната е формирана от пясъчни дюни на възраст от 190 милиона години, които са се превърнали в скали. Това неизвестно образувание е достъпно само пеш, чрез 4-5 километров поход и е строго контролирано.

2. Каньонът на антилопата (Аризона – САЩ)


Най-посещаваният и най-фотографираният каньон в югозападните части на Северна Америка е Каньонът на антилопата, намиращ се в земите на индианците навахо, близо до Пейдж, Аризона. Той се съдържа от два разделени, фотогенични скалисти пролома, именувани поотделно Горен каньон на антилопата – или 'процепът' (The Crack) – и Долен каньон на антилопата – или 'тирбушонът' (The Corkscrew).

Името, което навахо са дали на Горния каньон е Tse’ bighanilini, което означава 'мястото, където водата тече между скалите'. Долният каньон е Hasdestwazi, или 'спираловидни скални арки'.

3. Великата синя дупка (Белиз)


Част от бариерната риф система, Великата синя дупка лежи приблизително на 100 км от сушата на град Белиз. Голяма, с почти перфектна кръгла форма, напречно почти четвърт миля (0.4 км), тя е една от най-поразителните места за гмуркане из цялата планета. Водата е дълбока 145 м и точно дълбочината дава плътния син цвят, който кара такива образувания по цял свят да бъдат наричани 'сини дупки'.

4. Кристалната пещера на гигантите (Мексико)


Намерени в дълбока мина в щата Чиуауа, Мексико, тези кристали били формирани в пещера, изцяло заобиколени от твърда земя. Те са друза, изобилстваща от впечатляващи кристали, високи колкото борови дървета, а някои са дори по-широки. На цвят са от полупрозрачно злато и сребро, с различна форма и очертания. Кристалната пещера на гигантите била открита във варовикова твърд, която събира консистенции от сребро и оловно-цинкова руда, намиращи се в мината и най-вероятно е била разтворена от същите топли течности, които струпвали металите с гипс и така ги кристализирали по време на изнурителните етапи на минерализацията.

5. Окото на Сахара (Мауритана)


Поразителният релеф на Мауритана в югозападната част на пустинята Сахара е толкова голям – с диаметър от 50 м, че се вижда от космоса. Наречен е Структурата Ришат – или Окото на Сахара – образуванието първоначално се смяташе, че се е формирало в следствие на паднал метеорит, но сега геолозите смятат, че е продукт на разместване на слоевете и ерозия. Причината за кръговата ѝ форма е все още неизвестна.

6. Пещерата на синьото езеро (Бразилия)


Регионът Мато Гросо до Сул в Бразилия (и най-вече тихият град Бонито) се гордее с много изключителни подземни езера: Грута до Лаго Азул, Грута до Мисомо, Акуарио Натурал. Световно известното 'Грута до Лаго Азул' (Пещерата на синьот езеро) е природен монумент, чийто интериор е формиран от сталактити, сталагмити и великолепно, голямо синьо езеро. Красотата му е внушителна. Пещерата на синьот езеро е богата на геоложки формации, но грабва окото най-вече с дълбоката синя вода на вътрешния басейн.

7. Пътят на гигантите (Северна Ирландия)


Област от около 40 000 симетрични базалтови колони, Пътят на гигантите е резултат от древно вулканично изригване. Локализиран на североизточния бряг на Северна Ирландия, повече от колоните му са шестоъгълни, макар някои да са с четири, с пет, със седем или с осем страни. Най-високите са около 12 метра и втвърдената лава по скалите е на места 28 метра дебела. През 2005 година анкета на слушателите на Радио Таймс обяви обекта за четвъртото по величие природно чудо в Обединеното Кралство.


8. Портата на ада (Узбекистан)Наричано от местните Портата на ада, това място в Узбекистан се намира до малкия град Дарваз. Когато геолозите пускали сонди в търсене на газ преди 35 години, случайно открили подземна кухина, която била толкова голяма, че цялото оборудване потънало дълбоко под земята. Никой не смеел да слезе надолу заради газта, която изпълвала кухината, затова запалили екипировката, за да не излязат на повърхността отровните пари. Оттогава мястото бълва пламъци. Никой не знае колко тона газ е изгорял за толкова много години, но изглежда, че количеството му е неизчерпаемо.

9. Вълнистата скала (Уейв Рок) (Австралия)


Уейв Рок е природна скална формация в западна Австралия. Носи името си от факта, че формата ѝ е като на висока прииждаща океанска вълна. Цялото оголване покрива няколко хектара, 'вълнистата' част от скалата е около 15 метра висока и приблизително 110 метра дълга. Един аспект от обекта, който рядко е фотографиран, е подпорната стена, на половината път от скалата. Контурите ѝ позволяват дъждовната вода да бъде събирана чрез бент, който е построен през 1951 година.

10. Шоколадовите хълмове (Филипините)


Състояща се от 1268 хълмове с перфектна конусовидна форма с еднакви размери, разположени на област от 50 кв.км, тази изключително необикновена геоложка формация, наречена Шоколадовите хълмове, се намира в Бохол, Филипините. Има няколко хипотези за образуването на хълмовете. Включително ерозирал варовик, субокеански вулканизъм, издигане на морското дъно и по-съвременни теории, които предполагат, че древен активен вулкан се е самоунищожил, като от него са останали огромни каменни блокове, които били покрити по-късно с варовик и океанът ги изтласкал напред.

Можеш ли да си представиш, че това е истина?Facebook Comments

8 коментарa :

Златина каза...

Наистина невероятни места! Много красиви! :)

fen каза...

Тръгвам натам:)

Христина Чопарова каза...

Удивителни! :)

Розичка каза...

Много ми се иска да ги видя на живо! Красиви са! :)

Малчева каза...

Много е красиво - по света наистина има прекрасни неща.
Предните няколко дена, обаче, открих и красотите на нашата страна - Деветашката пещера, Крушенските водопади, карстовият извор Златна Панега, проломът на река Негованка, и един малко известен водопад, за който дотогава не бях чувала... и който се оказа като малко кътче от рая, скрито от хората.....
Беше незабравимо! :-):-):-):-):-):-)

Анонимен каза...

Колко е възхитителна природата!Колко е прекрасна земята!И какви изроди са се пръкнали да я обитават...да взриват атола Бикини,Хирошима,Нагазаки,Чернобил...да отровят въздуха,водата,земята...да отворят дупка в озона...да убиват морета,океани,земята с радиациони,живачни и кви ли не хим.с-нения......
Сега разбрах,колко са били далновидни католиците...- къде се пръкне учен-всезнайко,любопитко...на кладата!!!...До ден днешен и 6 милиарда да бяха изгорили на клади...Немаше- Ни дупка на небе да има,Ни ледници да се топят,Ни "пе-ве-це-та" да ни обкръжават,Ни хората да ходят хроми и сакати вследствие Чернобил...И атола Бикини щеше да го има...А България щеше да е с непристъпни борови и кедрови гори.С чисти реки и езера,защото щяха да бъдат изгорени на клада всички"акалиий",който пожелаеха да създадът оловноцинкови,кремиковски,азотноторови,чернобилски ии кви ли не там научно-технически регресивни съоражения на модерния "прогрес"...Който ни превърна в скодоумни кретени,съсипа флора и фауна-живота Ни и на цялата планета и на бъдните поколения...
От алчност,егоизъм,мъст и суета.От мързел,безхаберие,идиотизъм.От мегаломания,грандомания,хедонизъм,екстремизъм,фашизъм/комунизъм,ексхибиционизъм-колко високо полетели колко дълбоко слезли и къдели не бръкнали/в клетка,ДНК и ускорителя на електрони..."Големи Яйца"...направо се преродихме,възродихме...,та се насрахме?!!!........

Анонимен каза...

Aх анонимен колко си прав... боли ме само като си помисля колко отрова изхвърля всяка кола, колко боклуци и колко мърсотия оставяме след нас... Осъзнай се човеко ! Не убивай майка си!Помисли за децата си, внуците си...

Анонимен каза...

много е красиво бих искала да го видя но едва ли ! :D

Публикуване на коментар