Страстната седмица


Страстната седмица? Какво знаем за нея? Със сигурност повечето от нас знаят, че това е седмицата преди Великден, през която човек се лишава от всичко с цел духовно пречистване. И ако по време на постите не е позволена никаква храна от животински произход, то по време на Страстната седмица се консумират предимно плодове, чай, хляб и вода, а най-добре би било последните 3 дни да се изкара само на хляб и вода. Най-всеизвестно сред нас е и въздържанието от секс и алкохол. Но всички тези неща са съвсем отделна тема, която не е моята цел сега, а и най-вече е въпрос на лично разбиране и осъзнат избор.

Страстната седмица ни учи на много житейски добродетели, за които е хубаво поне сега да се замислим, за всеки един от тях поотделно и задълбочено.

Велики Понеделник
Денят, в който Исус е влязал в храма в Йерусалим – там имало търговци и той ги изгонил, защото търгували на място, където ходим за молитва. Можем да се замислим над въпроса имаме ли вяра или в какво вярваме и за какво най-често се молим?

Велики Вторник
Ден за пример как да творим добрини. Тогава Исус ни учи, как да благотворим – не да даваме от излишъка си, а да съумеем да споделим и малкото, което имаме – дори това да са последните ни материални средства.

Велика Сряда
Тогава Юда, един от учениците на Христос, се съгласил да го предаде за тридесет сребърника. Замисляме ли се, дали принципите ни в живота са над изкушенията, които ни се предлагат доста често?

Велики Четвъртък
Това е денят на тайната вечеря. На нея Исус като завещал заповед за любов към всички, споделил на своите ученици, че ще бъде предаден. Ето повод да се оценим дали сме достатъчно добри и състрадателни, за да имаме наистина верни приятели?

Велики Петък
Наричаме го още Разпети Петък – тогава е бил разпънат на кръста нашия Спасител. На този ден минаваме в църквата под плащеницата, за да покажем своето смирение и разкаяние за мъките на Исус. Трябва да се замислим да ли сме склонни наистина да изпитаме разкаяние, и понякога да съжаляваме за нещо което сме направили.

Велика Събота
Възпоменава се погребението на Христос и слизането му в ада. Боядисват се яйцата и се прави подготовка за Великден. Вечерта се ходи на църква, като можем да направим това и на другата сутрин, в неделя.

Великден
Време е да си кажем Христос Воскресе. И да празнуваме с радост, вяра, надежда и старание да бъдем по–добри хора.

Честито Възкресение !




Facebook Comments

4 коментарa :

Dimana каза...

Много хубаво си го казала, Цвети! Мисля, че всеки знае как да бъде добър, стига истински да го поиска. А защо този ГОЛЯМ празник, може би по-голям и от Рождеството, може да се превърне в повод за желана промяна в нас.

Маргарита каза...

Много ми хареса!

ana indjova каза...

mnogo mi haresa-nakara me da se zamislq kolko grewni sme

Анонимен каза...

super statiq

Публикуване на коментар