Facebook { 101 фена }

около месец назад се захванах и направих страничка на Сайтът на Една Жена във Facebook. дълго време умувах има ли смисъл да го правя, междувременно посещенията от Facebook зачестиха и реших, че идеята всъщност си я бива. 

ние сме във facebook. ти къде си?

излишно е да казвам, че Facebook е особено популярен последните месеци. и не само в България, а навсякъде. преди месец абонатите от България бяха около 180 000, в момента гонят 250 000. модерно е да си във Facebook. така излиза!

като изключим модата, каква е ползата? лично аз срещнах много съученици и приятели, с който не бях се чувала и виждала поне от 10 години. хубаво ми стана да ги видя живи, здрави, омъжени, с дечица. да споделим заедно носталгия по отминалото време и да се наговорим да се видим в бъдещето. към старите приятели добавих и няколко нови. включих се в каузи и групи, близки до моите разбирания. и така.натам.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

да кажа и нещо за Facebook. какво е, как е. на български звучи като Фейсбук. или face = лице и book = книга. създателят на мрежата, която днес обединява милиони, е Mark Zuckerberg. тогава, през 2004, студент в Харвард. седмици след старта на проекта вече всички са зарибени в Харвард, а след това из Станфорд и Йейл. месеци по-късно мрежата е вече национална и студентска. през август 2005 е официално наречена Facebook. днес тя не е вече студентска мрежа, а социална. без значение от възраст, пол, националност - място в нея има и за теб.

можеш да се групираш с приятели и познати по местоположение, месторождение, работа, училище, заведение, интереси. можеш да въведеш много инфо за себе си, да добавиш твои снимки. а можеш и да ограничиш достъпа до информацията, до това кой какво вижда за теб. можеш да пишеш публични съобщение на т.наречената Стена, или лични съобщения, може да получаваш покани за събития, да коментираш чужди снимки, да споделяш интересни линкове или видео, можеш да създаваш групи или каузи, да правиш тестове и да сравянваш резултатите си с твоите приятели и познати. нещата, които можеш, са прекалено много, че да мога да ги изброя в един параграф. в крайна сметка най-важното си остава възможността да си в контакт с приятелите.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

и да кажа и за повода.
поводът да седна да пиша за Facebook e 101(я) Фен на блога.
и да добавя едно (голямо) Благодаря на Феновете.

ако и ти искаш да си Фен, оттук, моля.

ние сме във facebook. ти къде си?

п.п.1 ще ти трябва регистрация, ако още нямаш такава.
п.п.2 Какво сме дали на света? също си има група във Facebook.

ние сме във facebook. ти къде си?

п.п.3 от преди малко си имаме и Twitter {jenite}



абонирай се за бюлетина

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар