изборът и вегетарианството

да бъда или да не бъда. всеки ден правя този избор. всеки ден избирам каква да бъда. и колкото и да не ми се иска, знам че : дори малкият ми избор е от значение. изборът ми на храна също. отне ми години да го осмисля, приема и на края приложа.

едва ли мога да го обясня така добре, както хората от ALifeConnected.org. точно за случая, те имат филмче, което обяснява свързаността на Живота, връзката между избора на храна и другите, Планетата и животните. [виж го]



накратичко фактите са такива:

какво се случва с Хората?
милиони гладуват, защото отглеждането на животни за храна отнема толкова много земя, вода и ресурси, че Земята е в състояние да поддържа само около 2 милиарда души, ядящи месо и млечна храна. това при население около 7 милиарда.

какво се случва с Планетата?
температурите се качват, защото отглеждането на животни за храна допринася за глобалното затопляне повече, отколкото всички самолети, коли, камиони на планетата, взети заедно. 40% повече.

пилее се водата, защото за 1 килограм месо са нужни средно 10 000 литра вода, а за 4 литра мляко 3 000 литра вода. ако оставиш душа в банята да си тече в продължение на 365 дни по 24 часа на ден пак няма да изразходваш толкова много вода. излиза, че може да спестиш над 5 милиона литра вода за 1 година.

изсичат се дърветата, защото се разчиства място за отглеждането на храна за животните. 4 декара могат да бъдат спасени от 1 вегетарианец. обърнато в хартия това са милиони листа.

какво се случва с Животните?
биват убивани всеки ден. 95% от хората (в САЩ) казват, че е погрешно и безсмислено да се нараняват и убиват безпомощни животни. 95% са и хората (пак в САЩ), които хапват месо. и това, ако не е парадокс!



Facebook Comments

14 коментарa :

Анонимен каза...

С някои малки изключения, твърденията в това филмче са просто абсурдно тъпи и едностранчиви.

Nathalie каза...

за това имаме глави на раменете, за да отсеем информацията, и да я съпоставим с другите страни, който знаем.

Selena каза...

Скъпа Една Жена,
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!! Чудесно е, че има хора като теб, което да разпространяват така важните и необходими Истини за свързаността на живота и за огромната нужда хората да се осъзнаят най-накрая и да станат ВЕГЕ!!!
Колкото до невежите коментари - пожелавам да намаляват все повече и скоро съвсем да изчезнат! :) Сърдечни поздрави!!

Коко каза...

Как не ви увряха главите, че вегетарианството е вървене срещу природата. Проумейте най-после, че хората са ВСЕЯДНИ животни, като прасето и кокошката, като нашите най-близки родственици - шимпанзетата! Защо трябва да ядем тофута и други соеви боклуци, самозалъгвайки се, че са вкусни и че напълно заместват месото, след като може просто да ядем месо.
Ок, спрем да ядем месо (интересно как от веднъж ще спрат близо 7 милиарда), спираме да изсичаме горите, за да сеем фураж за животните и кво? Изсичаме горите, за да сеем пшеница, царевица и други такива. Оо да, също така рапица, за да правим БИО-гориво...
А относно сравнението 1 кг месо <-> 4 литра мляко...кажете ми човек, който вместо да изяде 1 кило месо, ще изпие 4 литра мляко и ще е сит...

Dan4 каза...

Само че, като изядеш 1 кг месо или колкото там ядеш на едно ядене, ти не си сит - просто така натравяш организма си, че за известно време изпада в шок. Не се ли чудиш, защо обикновено на хората им се доспива, като се наядат? Храната трябва да те вдига, не да те умъртвява!!!

Анонимен каза...

Изгледах филмчето...интересно е и породи в мен доста въпроси, засега без отговор... "Свалям шапка" на вегетарианците, за духа им и за решението им. Аз не съм от тях.Изпитвам нужда от време на време да ям месо, а без сирене - немога.
Но въпросите са ми:
Да предположим, че 7 млрд.души станат вегетарианци, къде ще отидат селскостопанските животни?Изхвърляме ги и ги обричаме на ... произвола на съдбата.Те няма ли да имат нужда от храна и няма ли да се хранят от "нашите" ниви?
Да предположим, че изядем всичките налични животни по фермите и от другия ден сме вегетарианци, така и животни няма да има и нивите ще си останат.Единия вариант е селскостопанските животни да изчезнат като вид (никой няма да има нужда от тях), втория е - да се размножат доста след време и пак да нападнат нивите...
Другото е, че те, тия животни наистина акат много, но за да се получат хубавите селски домати и продукти, хората си торят нивите с тези акота.
И един последен въпрос - ако всички спрат да ядат месо, дали ще има наистина храна и вода за бедните хора или ... може би причината за тяхното положение е съвсем друга?Кой знае...?
Лек ден на всички!
Илияна

Nathalie каза...

да си представим, че всички сме вегетарианци е наистина трудна задача. селскостопанските животни всъщност някога са били диви животни като всички останали. и в това отношение природата си знае работата. не ядем дивите козички и те не са изчезнали напълно като вид. същото ще се случи с прасенцата, с кравите, с пиленцата. ще продължат да съществуват, няма да изчезнат, но броят им ще бъде толкоз, за колкото храна има. природата сама ще се погрижи. едно време така е било, преди човека да посегне към месото. дори и тогава нещата са били под контрол, докато човеците не станали лакоми и вместо както е записано в хранителната пирамида да хапват 1-2 пъти на седмица месо, те започнали да хапват на закуска, обяд и вечер.

Анонимен каза...

Вегетарианец съм от поне 20г-не ги броя отдавна-и съм безкрайно щастлива от това!
Филмчето е много красиво-поздравявам Ви, че сте го превели и качили!
Не знам дали Земята ще стане едно по-прекрасно място за живеене, ако всички станат вегетарианци! Едва ли!
Избора на храна и морални, религиозни ценности е ЛИЧЕН!
Глобалният нравсвеният проблем е в отглеждането на животни в ИНДУСТРИАЛНИ количества! Това за мен е УЖАСНО! БЕЗУМНО! БЕЗОТГОВОРНО!
ЗА КАКВА ВЕЛИКА ЦИВИЛИЗОВАНОСТ ВИ ГОВОРИ!?!?
Стелияна

Анонимен каза...

www.zemianazaem.com

Анонимен каза...

Някои мършояди се изказват както обикновено невежо и простовато. Като не разбирате ценностите на веганството не казвайте нищо, за да не ставате за смях с безумните си опити да защитите срамната и нецивилизованата си практика да ядете мърша!

Margon каза...

Дивите козички, пиленцата?!?!?!?!?!

royal каза...

Скъпи вегани или там както си се наричате, яжте си спокойно тревите и ни оставете и ние спокойно да си ядем месцето. Престанете да ни "поучавате" колко е вредно месото и как "убиваме" планетата.Хората по подразбиране са си всеядни, и това е НОРМАЛНО, това, че вие сте се "изкривили" си е ваш личен избор. Моля спрете да ни го налагате и да ни обвинявате!!!

bianka каза...

"Как не ви увряха главите, че вегетарианството е вървене срещу природата. Проумейте най-после, че хората са ВСЕЯДНИ животни,"..
хехе, срещу природата ли :)когато ТИ уважаеми автори, и всички мършояди на същия акъл, излезнете в природата със собствените си зъби и нокти, когато хванете животно (не ми се вярва) и го убиете с невероятно смешните си "кучешки" зъби и така си го изядете с кръвта, вътрешностите, лайната и смрадта.. моля, тогава говорете за природа - изобщо как днешния човек ще убие нещо по-голямо от мишка?! Никой не яде сурово месо, така че тоя "аргумент" с природата е повече от малоумен, съжалявам много.
И да, всеядни сме, някои хора ядат котки, кучета, скорпиони, змии.. как ви звучи, уважаеми мършояди, хората също са направрени от месо.

Анонимен каза...

Аз съм веган само от 3 години,но определено ще е за цял живот.
Не убеждавам никого,че ще направя света по-добър,но поне няма да да го направя по-лош.Отказвам да участвам,макар и косвено,в убийствата и зверското отношение към животни.Това си е моят личен избор.......и ....не съм още умряла без да ям животински продукти...

Публикуване на коментар