Какво кара хората да си приписват чужди идеи?


На този въпрос ми е много трудно да си отговоря.

Разбира се, когато нещо е стойностно и добре поднесено ти се иска да се включиш, да го разпространиш, да го доразвиеш като отразиш и твоето мнение... Обаче разликата между това действие и грозното плагиатство е твърде тънка. За съжаление авторството у нас явно не е на почит!


Какво ме провокира към тези размисли? Ето това! Прати ми го Натали, която е написала коментар, сторил ми се твърде човечен и пълен с разбиране. Да, ама НЕ!

Аз ще вляза в ролята на лошата! На мен не ми се вижда редно, справедливо и честно спрямо човек, който е вложил много енергия, време и желание, за да създаде нещо полезно, нещо с което да се гордеем и което да ни кара да се замисляме над важните неща... Не би било честно и към всяка друга идея, нали?

'Какво сме дали на света?' е едно бебче на Натали, което не се съмнявам, че тя щеше да намери начин да популяризира и не се нуждае от такава "помощ"! Все пак била е способна да събере всичката тази информация и да реализира хубавата идея по изумителен начин! Знам колко време и е отнело, знам какво желание влага, знам за нейния приятел от Англия и да, определено съм много пристрастна!

Явно въпросната Антоанета Крушевска, която е описана като автор е "дама" с вкус, щом си е приписала събирането на всички 32 български постижения, без дори да смени една дума! И все пак, защо не е включила и останалите 2?! Те по-малко български дела ли са, или чака бебчето да бъде напълно отгледано, за да издаде книга може би... Наистина не би ме учудило!

Не успях да намеря къде го е публикувала въпросната жена, но потърсих и открих това! Отново познато звучи, а?! Поне и на двете места са цитирали автор - само че ГРЕШЕН!

Опитвам се да гледам положително на нещата, но тук ми се струва, че не трябва. Някой може да каже - ми нали целта е постигната, повече хора са прочели, какво толкова се пали тази? Веднага отговарям. Паля се, защото ненавиждам този нашенски насаден манталитет. Все трябва другия да е прекаран, минат, изигран, прецакан!

Да, християнството ни учи, че ако те ударят по едната страна трябва да обърнеш другата. Аз го приемам като 'да отговориш на лошото с добро'. Но дали да си замълчиш е наистина доброто? Да, почувствал си се гадно, но можеш да си замълчиш - какво толкова, би казал някой. Обаче следващия път този човек пак може да постъпи по същия начин, дали с теб, дали с друг! Нима за всяко лошо трябва да си замълчаваме? Моето мнение е НЕ. Мисля, че като говорим за нещата, които не харесваме можем да ги променим, защото нали "нашите думи стават наши дела", пък и всеки има съвест, трябва по някакъв начин да бъде събудена...

Размислих се и над още нещо - този мним автор е жена... Нали уж ние жените трябва сме разбиращи, нежни, състрадателни!? Нали трябва да възпитаваме децата си да бъдат добри хора!?

И пак се връщам на началния си въпрос. ЗАЩО? Нима такъв човек може да се гордее с постижението, за което всички го хвалят?!! Нима такъв човек изобщо знае какво е гордост, какво е достойнство?!!





Facebook Comments

6 коментарa :

Анонимен каза...

Нат, идеята и изпълнението са твои. Ти го направи сама, по свой си начин.
Какво да кажа, че въпросната дама живее живот под наем - твоите постове, твоите мисли и чуства, твоят приятел. Не знам как се чуства след като е публикувала този документ с нейното име.

Знам само, че с нея никога няма да отидем на кафе, да говорим за куп неша, и да направим нещо само за идеята.

Анонимен каза...

Кражбата на идеи е едно от най-разпространените действия от страна на хора с нисък морал и липса на достатъчно талант сами да сътворят нещо. Мнозина просто си "копват" и "пействат" чуждия труд и после се тупат по гърдите - "булгар, булгар". А въпросната дама попада под ударите на Закона за авторско право - ако не се лъжа "Глава 11 а; член 93".
Разбира се, тя не заслужава толкова труд и време. Просто трябва всички ние, които не сме съгласни с кражбите, да казваме имената на крадците.
Успех

Анонимен каза...

Направо съм ужасно възмутена от тази жена или мъж или унисекс...
Натали, преди по-малко от година открих твоите статии, абонирах се веднага и съм толкова щастлива, че ги получавам!Когато показах няколко от тях на дъщеря си, която е на 13, тя също поиска да ги получава на нейния имейл и се абонира!За такива нещастни единици като тази дето те копира просто няма смисъл да се ядосваш, защото както казва Камелия(аз не бих могла по-добре)- тя живее живот назаем.Можем само да я съжалим!Поздравявам те за благородството, но все пак в тоя случай истината трябва да се знае!Поздрави и на Димана,Мелиса, Цвети и другите сладурани...

Анонимен каза...

благодаря на всички ви..за подкрепата.
със защитници като вас, аз съм една голяма късметлийка.

Анонимен каза...

Потресена съм от гнусната кражба , редовно следя рубриката ! В интернет постоянно се натъквам на подобни кражби, страшно грозно е, няма нито морал нито етика в подобна постъпка!

Dimana каза...

Чл. 4 на Закона за авторското право и сродните му права казва кои обекти НЕ са защитени от авторското право, а това са: идеи и концепции, новини, факти, сведения и данни, както и фолклорни творби и нормативни актове, както и официалните преводи на последните. Съдебна защита нямаше да получим, тъй като не е литературно произведение, или публицистично. :) Евентуално ако бе издала книга примерно и текстът е 1:1 - тогава да.
Но пък идва моралния момент, на който исках да заостря вниманието и той в случая е по-важен! Много грубо и грозно дело е според мен! Не виждам какво пречи, ако си харесал нещо и го публикуваш, за да покажеш, че го харесваш и да кажеш - това е неговият автор, той се е трудил, за да събере и да представи написаното, шапка му свалям за това. :)

Публикуване на коментар