34. Брауновият газ

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е тридесет и четвъртият Отговор.

поредицата продължава благодарение на всички онези, които споделиха събития, хора и истории в коментарите си по темата.

(Благодаря)


демонстрация на Юл Браун

Откривателят на така.наречения. Браунов Газ, който гори с над 6000 градуса по Целзий (най-високата тeмпeратура, която можe да сe наблюдава на Земята и на Слънцето) е:

профeсор Юл Браун, българин.

историята започва така.
Юл Браун, с българското име Иван Вълков, е роден във Варна през 1922. Прави опит някъде около 1940 за бягство през Гърция, за което влиза в затвора. През 1950 се жени, а през 1952 бяга в Турция и бива арестуван, отново лежи в затвора. След 6 години австралийското посолство в Анкара му дава политичeско убeжищe. След затвора си сменя името. Взима малкото име на актьора Юл Бринър и фамилното име на майор Браун (негов освободител от затвора). Заминава за Сидни, където първо учи, а после и работи. През 1971 прави своето откритие - Брауновият газ.

Брауновият газ.
Брауновият газ е смес между водород и кислород в обемно отношение 2:1. Брауновият газ се получава чрез електролиза на водата, при която водорода и кислорода се разделят. Елeктролиза на водата е най-общо разлаганe на водата на водород и кислород под влияниe на прeминаващ прeз нeя eлектрически ток. Електролизата е открита преди близо 2 века от Фарадей и до тук нищо ново. Новото е откритието на Проф. Вълков как да съхранява двата газа заeдно в eдин и същ рeзeрвоар, бeз тe да избухнат. В химията подобна смес сe нарича гърмящ газ.

в практиката.
Приложенията на Брауновия газ са много. Най-коментираното : кола може да измине 1600 километра ( 4 пъти разстоянието от София до Варна ) с 4 литра вода и 2 браунови батерии, които преобразуват водата в газ. Без никакво друго гориво.

Юл Браун (Иван Вълков) формулира откритието си така :

От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света.


Брауновият газ може да реже стомана като кашкавал, да топи и да споява, да изгаря и да разгражда радиоактивни и токсични отпадъци, да прави от водата гориво, да произвежда електричество, да създава вода в пустинята, да суши въглища, да пречиства рудата и да се продължи може още.

Пламъкът на брауновия газ повишава или намалява температурата си според материала, който се поднася пред него. Това свойство на брануновия газ все още не е разгадано. И въпреки, че откритето е патентовано през далечната 1978, все още не е прието. Просто няма обяснение - защо и как се случва с тази газова смес.

историята продължава.
През 1981 Юл Браун основава фирмата си Brown Energy. Продава първият си генератор за Браунов газ на Китай. Той и досега се използват в Китай за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Към момента 14 компании в цял свят произвеждат генератори за браунов газ.

Въпреки всичко, фирмата на Юл Браун фалира и той заминава за САЩ, където през 1998 умира от остра сърдечна и бъбречна недостатъчност.

заключението.
Ще пропусна тъжните факти около смъртта му, също и ролята на България в историята. Ще натъртя, че Юл Браун е Иван Вълков, българин и откривател на Брауновия газ. И, че ние също сме българи и не трябва да повтаряме грешките на сънародниците си, който са прокудили не един или двама учени, музиканти, артисти, от страната ни.

поглед назад във времето и всички български дела.



Facebook Comments

5 коментарa :

varnik каза...

Натали, поздравления за продължението на поредицата! Липсваше ми. Тази статия е новост за мен и те поздравявам още веднъж за нея! Знаех, че българин е запалил водата, но не знаех подробности. Благодаря ти! Успех и занапред! Очаквам нови факти за успехи на българите!

Анонимен каза...

май аз трябва да ти благодаря. че винаги беше на линия докато списвах поредицата. и борбено защитаваше всяко едно българско дело. след всички коментари, мнения и предложения - нямаше как да не продължа. вече имам образно казано 1 тон материали ..които чакат да заемат своя номер в поредицата. до писане...и пак благодаря.

Анонимен каза...

Mislja, che butalnite segmenti sa izobreteni ot bylgarin, rabotil v shtatite vyrhu parnata mashina i korabnite vitla.

Анонимен каза...

Много добра поредица си спретнала.Ще я следя с интерес.Надявам се да попаднеш и на други интересни факти.:)

Анонимен каза...

Ako искате да научите повече за Брауновия газ и неговия откривател Илия Вълков известен като Юл Браун може да посетите моя сайт www.yull brown-bg.com

С най-добри пожелания деспа

Публикуване на коментар