как да запазиш Цветята за по-дълго?

винаги съм повтаряла, че най-желаният подарък за една жена : са цветята. под всякаква форма : живи цветя в саксия, големи букети цветя, малки букети пролетни цветя. каквито и да са : цветя да са. цветята са красиви и нежни, и казват много, без думи.

а наближи ли пролетта и празниците се размножават.
подарените цветя също.

{иска ми се да добавя} че не е нужно да чакаш някой да ти подари. понякога е хубаво и сам да си купиш. моят любим номер са бабките по подлези и кръстовища, които продават малки букетчета с много и различни шарени цветя. но какъвто и да е начина на сдобиване, все опираш до вазата, а и до желанието да запазиш красиви цветята за по-дълго.

в Англия и в Холандия цветята, особено букетите, се продават с пликче [т.наречената храна за цветя]. като натопиш цветята във водата, изсипваш съдържането и това ти гарантира по-дълъг живот и по-дълго красота в къщата. при нас този модел все още не е навлязъл, за това може да се спасим с подръчни материали.


как да запазиш цветята красиви по-дълго?
първото най-важно е : преди да натопиш цветята да подрежеш дръжките около 1 сантиметър и то под течаща вода. второто важно е : да им добавиш малко храна за цветя : малко захар и малко лимонов сок. другите ти опции са : аспирин, кокичета и пролетните цветя направо го обожават, или монетка. следващото важно е : хладна стая, без директна светлина.

и какво още : вместо чешмяна вода да налееш престояла поне един ден вода със стайна температура или малко по-студена. да сменяш водата на цветята всеки ден. щом цветовете клюмнат, да подрежеш дръжките им още 1-2 сантиметра.

и стига толкоз.
тези ти усилия, ти гарантират, поне 7 дни красиви цветя.




Facebook Comments

3 коментарa :

Dimana каза...

Аз предпочитам саксийни именно защото те живеят по-дълго. Не обичам да ги изхвърлям, особено като зная колко са ме радвали ... имах скоро подобно преживяване с букет нарциси :(

Анонимен каза...

Вече и в България се предлага спомената храна за цветя на холандската фирма Chrysal. До колкото разбрах наистина има ефект и не е скъпа

Анонимен каза...

www.napoyavane.com там може да я намерите!

Публикуване на коментар