още играчки - закачки

След като дадохме няколко идеи за игри с най-малките 1-2 годишните мачугани , а после и за малко по-големите 3-4 годишните дечица, сега ще споделя с теб няколко идеи за 5-6 годишните. Имайте в предвид, че тези възрастови граници са съвсем условни, в никакъв случай задължителни и почти винаги неспазвани. Най-важното е забавлението.

Вярно е, че светът върви напред, но все си мисля, че компютъра няма да избяга. За мен не е нормално дете на 6 години да има Skype и да си говори с децата от съседния вход или да сглобява пъзели на екрана. Аз поне не споделям това мнение (въпреки, че и дъщеря ми го прави :( но гледам да и разрешавам рядко). А колко по-забавно би било да се търкалямe заедно по килима и да подреждаме пъзел например. Детските игри са много забавни, дори и за родителите. А очите на децата греят, когато споделяме игрите им и на другия ден се хвалят на приятелчетата, какво са направили с мама и тати.


ВСЕЗНАЕЩАТА ТОПКА
Аз знам 5 плода. Детето взима топката и при всяко тупкане назовава плод. Аз знам 5 - плода, животни, птици, дрехи, имена на момичета, имена на момчета, градове, анимационни филмчета и т.н.

КОЙ КАКВО МОЖЕ
Идеята е следната например чува се 'жжжжжж' какво е това? - жужи пчела, мама шие на шевна машина, минава кола. Колко интересно нали? Нека се състезаваме, кой ще се сети за повече предмети.
Кой (какво) може да:
Да лети (птица, самолет, парашут, стрела, облак)
Да скача ( човек, жаба, кенгуру, играчка)
Да говори (човек, чайник, влак, свирка)
Да звъни (камбанка, звънец, будилник, телефон, Ю)
..........

ФОКУС - МОКУС
Тази игра видях на открития урок по английски на дъщеря ми, която е на 6 години. На масата бяха сложени около 10-15 предмета, някои и в различни цветове. Дават на децата една минута да ги огледат хубаво. После ги покриват с една кърпа. Детето се завърта и ние през това време вдигаме кърпата с един предмет. Детето трябва да познае кой липсва. На мен лично ми изглеждаше сложно, но децата бяха много точни. Може да започнем с 5-6 предмета, или 5-6 флумастера в различен цвят.

НАЙ-НАЙ
Редуваме в едно изречение три-четири степенувания. Нека детето отговори след това кой е по-добрия и кой е по слабия. Например:
Русалката плува по-бързо от делфина, а делфина по бързо от медузата.
Кой плува най-бързо и кой най-бавно?
Кенгурото скача по-високо от тигъра, а тигъра по-бързо от малкия Ру.
Кой скача най-високо и кой най-ниско?
Петлето се научи да чете по-добре от Незнайко, но по-зле от червената шапчица.
Кой чете най-добре и кои най-зле?

ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК
Тази ни е любимата игра на нас. Намисляме си плод или зеленчук и казваме на детето, например : плод започващ с Б и то трябва да познае Банан. Ако познае детето си намисля думичка и ние трябва да я познаете. Ако не познае ние сме пак наред да задаваме думичка. Колко простичко, а колко забавно.


МАЛЪК СПЕКТАКЪЛ
Взимате две кукли и започваме да водим диалог, това развива фантазията на детето
- Къде си ходило котенце?
- Ходих на мелницата.
- Какво си правило там?
- Брашно млях.
- Какво си пекло от брашното?
- Вкусни сладки.
А ако детето е по-голямо може да научите някое стихче във формата на диалог.

Ще дойде време и то не много далече, когато и да искаш да прекараш малко време с детето си, то вече ще е поело по своя път, ще има своите интереси и тогава то няма да има време за теб. Казват, че това започва от десетата година на детето?!? Аз лично се стъписах. Така че сега е момента да се възползваме от всяка минута заедно.

Направих си труда да изпиша всичко това - за теб и за мен, нещо като бърза справка. Надявам се да съм успяла да те убедя, че всичко по-горе можем да го приложим, докато готвим в кухнята, докато пазаруваме, докато се прибираме или докато сме в задръстване. С една дума докато сме заети, винаги можем да вмъкнем и детето, а защо не и децата, и да им възложим забавна задачка. Така и на нас няма да ни е гузно, а и те ще чувстват специални. Какво да се прави такива сме си ние българските родители - мултифункционални.

Не претендирам за изчерпателност, а само за насока. Заедно можем да допълним списъка и когато има нужда да кликнем тук (все пак нали сме от съвременните родители) да си вземем идея и да я реализираме.

Успех!

"могъл си да родиш дете, трябва да можеш да го научиш"
руска пословица




Facebook Comments

1 коментарa :

Dimana каза...

С желание всичко се постига и време се намира :) Пък мисля, че децата трябва да са приоритет, а не "вместване в програмата" - вярно, че като работиш ги осигуряваш, но те това няма да го разберати винаги ще запазят спомена за липсвалото им внимание и обич :)

Публикуване на коментар