Честит празник, мое Търново!

За мен днешният ден е специален по две причини. Първата причина е пролетта, която всяка година настъпва на 20, 21 или 22 март. Тази година настъпи на 20 март, макар още да не се усеща толкова. Обичам всички сезони! Всеки от тях носи своята уникална красота, носи едно специфично усещане. Забелязала съм, че обикновено когато пролет, лято или есен свършват ние сме леко тъжни... Може би защото не ни се разделя с тях. Мисля, че тази тъга я няма в края на зимата. Радостта от идването на пролетта изцяло я измества! И така ...




Втората причина е официалния празник на моя град, на Велико Търново.



Честит празник боляри и болярки, без значение къде се подвизавате в момента!

Всяка година на 22 март тук се празнува победата на цар Иван Асен ІІ над Епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г. и денят на Св. Четиридесет мъченици. Обичайно празничният ден се предхожда от няколко дни празнична програма. Какви събития са предвидени за 21 и 22 март може да видиш тук.

Разбира се най-уникалното събитие винаги е било аудио-визуалната програма 'ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ – ЗВУК И СВЕТЛИНА'. За пръв път то е излъчено през 1985 г. Била съм зрител на това приказно шоу доста пъти и то от различни места. Не малко пъти съм се озовавала на площада пред крепостта 'Царевец' и всеки път е било специално, била съм в хотел 'Янтра', чиято зала е едно от най-добрите места за наблюдение, гледала съм от Аулата на Университета, която разкрива гледка към Балдуиновата кула. Човек може да се любува на този спектакъл и от специална зала за наблюдение. Всеки път ме оставя без дъх!



Незабравим за мен е всеки момент, когато съм водила приятели, виждащи го за първи път. Но най-специален ще остане един път. Бе преди повече от десет години. По това време учех в Хуманитарна гимназия 'Св. Св. Кирил и Методий', която е онази 'П'-образна сграда, която можеш да видиш, когато тръгвайки през портите на крепостта се обърнеш назад и погледнеш през дясното рамо. Беше една вечер през зимата, когато имахме повече часове и с моя приятелка се прибирахме с автобус. Чакахме го на спирката, която се пада от лява страна, когато влизаш през портите. Бе доста студено. Знаехме, че превозът ни ще дойде скоро, но видяхме, че затварят движението и ... Започна 'Звук и светлина'. Вярно, бе студено, бяхме изморени, сигурно и гладни ще да сме били, но всичко това се стопи. Бяхме изцяло погълнати от невероятната музика и преливащите се багри, показващи различна част от крепостните стени. Както казват - храна за душата! Никога няма да забравя това усещане, това зареждане, тази пълна хармония.

По случай празника шоуто 'ЗВУК И СВЕТЛИНА' ще бъде излъчено на 21.03 от 19 ч. и на 22.03 от 20 ч. (допълнено от празнична заря). Традиционно спектакълът присъства в празничната програма за отбелязване на официалните празници на Република България като 03.03, 06.09 и 22.09.

Нахрани душата си и ти! (усмивки)




Facebook Comments

4 коментарa :

Анонимен каза...

Честита пролет...на ски, Ди :)

Dimana каза...

Ооо не :) Нашият сняг се стопи още като заваля в другите градове и днес даже Слънчо ни поздравява. Изпращам на всички много слънчеви усмивки и положителна енергия, за да стопим и вашия сняг!

Georgina каза...

Chestita prolet na vsichki!!! Sluncevi usmivki ...

keti каза...

Дими, поздравления! Днес е много специален ден за мен! Първият ден на пролетта ... Радвам се да споделим този ден!

Публикуване на коментар