Какво е БИО?

все по-често ще чуеш био, био, био..
био зеленучци, био кисело мляко, био сирене...био козметика
отскоро си имаме в бг-интернет-пространството и bio.bg

(но) какво е Био? или Органик? a Еко?



как е правилно да се каже Bio или Organic?
двете са едно също. идеята е една и съща, само думичките са различни. в Европа по-често ще чуеш Био. в Англия предпочитат да говорят за Organic. докато в България много по-популярно до скоро беше Eкo.

био идва от древногръцката дума βίος (bios) или живот.
био продукцията е отгледана без помощта на химикали, с грижа и уважение за природата.
био производството следва простичкия принцип, че нашето здраве е свързано с храната, която консумираме.

биопродуктите са по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти. британско изследване потвърждава, че био зеленчуците и плодовете съдържат 40% антоксиданти, а био млякото 60% повече.

като при всяко нещо и тук има фалшификати. за това са създадени сертификационни органи, които да следят за истиността на продукцията. щом пише био - наистина да е така. чиста храна. верният продукт е обозначен с калинка (това се отнася за българския пазар).

защо се стигна до тук, да търсим био продукти?
защото производителите отдавна прекалиха с използването на пестициди. алчни за повече и повече продукция, съответно пари, нормите отдавна са надхвърлени. а какво му трябва на един човек, за да живее - въздух, вода и храна. и всички те са замърсени. оттук и всичките ни заболявания. съответно съвсем нормално е да търсим - поне нещо чисто. което би гаранирало за нас и семействата ни - по-малко болести.

при козметиката се случва нещо подобно. според разни изследвания е доказано, че 60% от това, което мажем на кожата си, преминава в кръвта ни. излиза, че ако сме загрижени за храната, която ядем и се стремим да ядем повече био продукти, би трябвало да сме загрижени и за съставките на козметиката, която ползваме.

преди време списание 1 и gorichka.bg пуснаха един много добре направен био гид, който съдържа повечето от продуктите на нашия пазар. разгледай го, добре е да знаеш. (био гид)



zoya.bg : българският сайт за био козметика. съвсем скоро се появиха на пазара, а това е първия им каталог с био продукти. [каталог]



Слънце Луна : магазинът за био продукти и вегетариански храни, също пусна био козметика в добавка към всички нещица при тях ...


другите био места в София : био магазинът на пл.Журналист

доставка на био зеленчуци и плодове по домовете : Gaia Organic




Facebook Comments

2 коментарa :

Анонимен каза...

от тук може да закупите онлайн био етерични и базови масла:
http://www.wellnessstyle.bg/eshop/subCategories.php?catId=105

Галя Харпунджиева каза...

Много полезна статия! Искам да добавя за еко и био темата, че купувам отскоро от онлайн магазин Органик Продъктс сертифицирани детски дрехи от органичен памук. Ако някой се интересува (без да правя реклама) може да ги намери на:
www.organicproducts.bg

Публикуване на коментар