бабини деветини
при СУХА КАШЛИЦА

Рядко се разболявам, но от три седмица се боря с една досадна суха кашлица. Опитах всичко. След като смених два сиропа за кашлица, различни противокашлечни хапчета, накрая джипито ми изписа и антибиотик и то "зиртек", който е доста силен. Уви, аз все бях губещата. От гадното гъделичкане в гърлото ме започваше едно кашляне до загуба на дъх или до повръщане направо (извинявам се). Накрая ме 'удари в кръста' (той ми е слабото място), за два дни се бях обездвижила. Получих и гръдна мускулна треска. След като сметките от аптеката чукнаха стотака, дъхът ми миришеше на лекарства, а собствено ми тяло се беше удавило в чай с мед и лимон, аз много се ядосах.

Реших, че така повече не може. Прибягнах към бабешките методи, които даваха поне малко резултат за разлика от лекарствата. Първо пробвах да си намажа гърлото със сода и после да си направя гаргара с отвара от лайка. Имаше известна пауза от около час между пристъпите на гадната кашлица. Но на мен содата нещо не ми понася, а и бъркането в гърлото, не винаги беше без последици.

После открих рецептата за един сироп при суха кашлица. Значи 250 мл бира, 100 грама небет шекер и 1 настърган с кората лимон се варят на водна баня 30 минути. Прецежда е и се пие по 1 супена лъжица през 15, 30 или 60 минути в зависимост от усложнението. Направих го веднага. Задържайки отварата в гърлото за малко преди да го глътна, наистина потискаше гъделичкането. Бях доволна, започнах и аз да водя в битката. Местех се от стая в стая с чашата с отвара с мен.

После след 2 дни се чух с баща ми по телефона, който като ме чу как говоря ми каза, че той се оправил с кромид (червен) лук и мед. От малка си спомням, че той все с такива някакви измишльотини се лекува. Но след като вчера пропуснах един съботен купон (а, напоследък ми се отдава рядко такава възможност) сутринта си сложих шапчицата, шалчето и полека-лека през сняга, та до пазарчето за лук. Аз мразя лука във всичките му разновидности, никога не готвя с лук и в нашата къща няма такава подправка. Тъкмо се прибирах и Досадата пак се захвана с мен, аз веднага цепнах една глава и докато го дъвчех лютината отмести гъделичкането. Значи тактиката е следната: 1/4 глава кромид лук се изяжда, а после 1-2 лъжички мед се смучат (въртят) в устата. Ако можеш да ядеш разни такива бъркочи, може и в едно бурканче да си забъркаш равни части настърган лук и мед и при нужда да си хапваш. Но аз не мога и си ги хапвам по отделно. Като добавка към това 'мезе' може да се вземе и все известната чаша греяно червено вино с черен пипер. Това също ми помогна да успокоя пристъпите.

Е, май започнах и аз да водя по точки в борбата "свободен стил" с досадата "суха кашлица". Вече цял ден не съм имала пристъп на кашлица, а само с едно покашляне гърлото ми се изчиства. Е, на мен ми помогна, имай го в предвид, ако ти се наложи, естествено най-добре да си здрав, но... знае ли човек, кашлицата не пита ...


Facebook Comments

23 коментарa :

Анонимен каза...

Аз съм на 27 години и боледувам от кашлица 1-2 годишно,но задължително всяка година,та мисълта ми е за рецептите,лекарствата и докторите.Никой не може да ми помогне на мен.Пробвал съм какво ли не;мед,синап,лимони,бири,лук,сиропи за кашлица мога да изброя десетки,при доктори съм ходил всякакви ,но уви.Кашлицата ми (90%/100%-ларингитна и със загуба на гласа) минава единствено с ВРЕМЕТО! 10 дни яко бухане,10 безсънни нощи и всичко е ОК.Интересното ми е само на днешната медицина,че тези доктори какво ли не постигнаха,пресаждат всякакви органи,ве4е и стволови клетки,лекуват какви ли не болести,връщат хората от ония свят,а няма лек за моята ,,магарешка,, кашлица :(((

Анонимен каза...

Зиртек не е антибиотик и не е средство за лекуване на суха кашлица.Това е противоалергично лекарство за облекчаване на симптоми при сезонен алергичен ринит.

Анонимен каза...

S promenite v klimata se promeni i na4ina na lekuvane na ka6licite.Mislq,4e lekarstvata,koito se predpisvat/pove4eto ot koito silni antibiotici/ne se predpisvat pravilno.Zapo4va se s mnogo silni lekarstva i sled tova ako nqma podobrenie da se 4udi6 kak da se lekuva6-lekarq se 4udi na kogo da te preprati...da se nadqvame 4e s babinite recepti 6te se 4uvstvame po dobre!

Анонимен каза...

Аз също какво ли не съм пробвала от антибиотици, сиропи за кашлица, имуностимулатори, бабини рецепти с мед, зехтин, ракия, лук, чесън, сода, какво ли не ... И при мен не помагат особено, е антибиотиците помагат, но пък увреждат още толкова. Тази година най-сетне се реших да посетя хомеопат. Отидох при проверен хомеопат и той ми предписа фито продукт - Умкалор за облекчаване на кашлицата и хремата. Това е екстракт от някакъв южноафрикански корен, който бил хит в Германия. Та от няколко дни го пия и кашлицата и хремата понамаляха.

Анонимен каза...

има лек за така наречената магарешка кашлица -средство с което са ме лекували като малка ,половин пакетче краве масло оставено да се отпусне на стайна температура + 2-3 супени лъжици мед ,1-2 супени лъжици ленено и 1-2 супени лъжици синапено семе смлени в кафемелачка .всичко се обърква и се взема на всеки час по лъжичка , но не се яде а се ближе по малко

Кашлица каза...

По принцип с кашлицата се боря със зелен чай, но сега пак ме е хванала и ще пробвам тези бабини рецепти. Мерси!

Анонимен каза...

Съгласна съм напълно, че бабините рецепти помагат много и са ефекасни, но те са при настинки и хреми и когато се вземат мерки веднага, кашлицата отминава за няколко дни. Но ако имате сериозно заболяване на белите дробове, на сърцето или на ларингса (не дай боже)трябва непременно да отидете на специалист пулмолог, кардиолог или уши, нос, гърло. Иначе по принцип мед, лимони и кромид трябва да се ядат постоянно, а не само когато кашляме. И по една чаша червено вино на ден. Наздраве!

Анонимен каза...

Искам да ви предложа една проверена рецепта против кашлица.Настъргва се 1 черна ряпа в купичка и се посипва със захар.След като постои около 2 часа и се прецежда сока, а ряпата се изхвърля.Пие се по 1 кафена лъжичка дневно сутрин на гладно.Дано помогне и на вас!

Анонимен каза...

благодаря за рецептите...

Анонимен каза...

az sisto vi blagodarya

Анонимен каза...

здравей те!аз също страдам много от кашлица и хване ли ме няма отърване държи ме по 1 месец.пробвала съм доста неща.едно от тях което ми помага е 1с.л мед 1с.л ракия 1с.л олио разбива се добре и се изпива.аз лично го правя 10 на 10 и само олиото е 8 с.л за да не накъртя,слагам във бебешко бурканче разбивам хубаво и си пия по 1 с.л.колкото пъти се сетя.дано съм ви била полезна.също така правете си чай от босилек супер е.

Анонимен каза...

Страдам от ларегитна кашлица и пробвах рецептата с лук и мед - ефектът е наистина много добър и дълготраен.Опитвола съм и други рецепти и лекарства без резултат.Много е мъчителна тази кашлица. Дано да ви помогне и на вас този лек.

Анонимен каза...

Кашлица - като се разкашлят децата и хоп майка им е следваща по ред. Синът ми тази пролет кашля 3 и половина месеца - лекуваме минимум 10 дни, почивка 1 седмица и пак наново. Всеки път като ходихме на лекар няма зачервено гърло, чисто дишане и без температура. През август пак се разкашля и му предписаха гореспоменатия Умкалор на втория ден кашлицата намаля и на третия почти изчезна, ползвах го и при другото дете ефектът е добър. Като прочетох какво съдържа- екстракт от корени на Pelargonium, това е името на така познатите ни мушката и ендрише и както споменават по-горе родината им е Южна Африка. На картинката на лекарството ако може да се познае мисля, че е нарисувано ендрише.

aquamarine каза...

В момента и аз имам суха кашлица.
Благодаря на всички за споделената информация.

Анонимен каза...

v momenta ot 3-4 dena i az sam s suha kashlica i napravo me zadushava ot dneska si napravih luk s med i shte vidia kak e.

Анонимен каза...

ужасно е това кашляне

Анонимен каза...

blagodarq mnogo za kolata sas luk4eto.kogato pro4etox i vednaga go napravix.ve4e 20mn bez da sam ka6lila.tazi suxa ka6lica me umarq6e

Анонимен каза...

Здравейте и ние сме с кашлица от вчера.Чувала съм сварена кокакола с индрише и ванилия.Пие като сиропче. Утре ще видя дали действа,а сега и направих и чай от подбел да го пие вместо вода.

Анонимен каза...

Здравейте,
аз също страдам от много често от кашлица. Последния път ходих при пулмолог и той каза, че това било лаеща кашлица, преписа ми антибиотик и така си пих един месец антибиотици без нинакъв ефект.
Близо два месеца си кашлях ей така. Кашлицата мина, но при най-малката изпита студена вода или безалкохолно се възстановява. Благодаря на всички, които споделиха "бабините мъдрости", копирах си ги всичките и ще ги изпробвам.

Анонимен каза...

Здравейте кашлящи хора.
И аз като Вас от 8 гд едно и също,и все се стига до урбазон,ще откача денонощна кашлица суха, дразнеща все едно имам някакви власинки вътре където е гълтача или посипан пясък,нямам мира.Къде ли не съм ходила, какво ли не съм пила сега като ви открих ще направя нещо от вашите рецепти дай Боже да ми помогнат поне малко да поспя!
Как започва при вас този процес? При мен става така:болки в гърлото ,след като взема мерки на следващият ден започва да ме дере по надолу,а на 3 ден вече е гадното усещане за нещо в гърлото ,нищо др др. ми няма кашлица и само кашлица.

Unknown каза...

Сироп от черен бъз,продава се в аптеките и е 5лв, мирише малко гадно ,но е сладък на вкус,спира кашлицата и е имуностимулиращ. Много съм доволна,кашлях всяка зима,откакто го пия нямам никакви проблеми!

Анонимен каза...

Някои има ли алергично дете?Питам ,защото детето ми има суха кашлица ,докторите казват ,че е алергична,но аз не съм съгласна.Той,когато спи изобщо не кашля.Къде е тогава алергията?

Unknown каза...

И аз съм с хронична кашлица, пробвала съм всичко, което сте писали всички и не помага и тва си е :( Скоро тази зима пак ме налегна и пак изредих всичките тези лекове не спира и не спира. Та в един руски магазин, в който продават и разни натурални продукти, като ме чу продавачката ми предложи барсучий жир, взех го, мазах гърдите и гърлото вечер смесих нас и мед и взимах по една сл един час преди ядене сутрин и вечер и ЧУДО още първата нощ спах без грам да се закашлям. Две седмици прилагах и сега мнооого рядко се закашлям като ислизам от топло на студено и обратно, като се има в предвид, че при мен студеното е -20градуса :) Ето тази мас ползвах аз http://www.kharkovforum.com/showthread.php?t=3880324

Публикуване на коментар