8. Въздушната възглавница

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е осмият Отговор.

продължение на историята от (вчера).

Катастрофите не са проблем само на нашето време.
Още през 50-те години на миналия век се е търсило средство за обезопасяване на автомобилите, днес то е известно като въздушна възглавница (air bag) и един от създателите му е:

Асен Йорданов
, българин.

Цитат от Уикипедия:
The world's first air bag, meant to ensure the safety of pilots and automobile drivers alike, was designed by Jordanoff in (1957).

повече за Асен Йорданов (тук)




Facebook Comments

7 коментарa :

Social stories каза...

Натали, цялата серия е страхотна идея. И с удоволствие ще използвам най-хубавата дума - Благодаря ти! :)

varnik каза...

Признавам, тук ме изненада! Че Асен Йорданов е бил изключителна личност, това го знам, но че и това е негово дело, това е вече новост за мен. И още една причина да се гордея с това, че тези велики българи са мои сънародници. Както и повод да давам всичко от себе си, за да не посрамя името Българин!

Една Жена каза...

благодаря ти manisha(усмивки).
varnik, благодаря ти за подкрепата!

днес раздавам благодарности (още повече усмивки)

Анонимен каза...

Поредни поздравления за авторката!
Бях чувал, че някакви нововъведения в зжантите на авктомобилите също са българско откритие. Също и нещо по скоростната кутия... Видимо, авторката не е мързелива като мен, така че ако иска - може да открие подробности и да ни запознае с конкретните данни... :-)

Анонимен каза...

и аз съм попадала на инфото за джантите, обаче не беше много ясно и конкретно. и го бях оставила за друг път, като имам време да ровя.

и да си призная хич не съм толкоз не-мързелива. дори напротив. поредицата стана щото бях много ядосана и много амбицирана да покажа на нас си ...колко сме ценни. и наистина в продължение на един месец пишех всеки ден по 1 българско дело. после естествено се изморих малко. и сега само се каня да почна наново.

радвам се на коментарите...малко сръчкване ще ми дойде добре, че да седна отново да списвам българските дела ...определено имаме нужда от това.

Анонимен каза...

Аз се гордея ! И заради откритията и заради ВАС! Четейки коментарите ви се убеждавам ,че има страшно добри и интилигентни българи! 14 годишно хлапе -гордо българче!!!

Анонимен каза...

Асен Йорданов-пилот, Асен Йорданов-въздушни възглавници, да не би да е грешка?

Публикуване на коментар