31. Кирилицата

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е тридесет и първия Отговор.



Нашият език е българския, а азбуката - кирилица.

Кратка история на кирилицата.
Кирил и Методий създават славяно-българската азбука през 855. Това го пише Черноризец Храбър в трактата - За буквите. През 863 двамата братя са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия на роден език, по молба на великоморавския княз Ростислав. Тогава Кирил създава новата азбука — глаголицата.

Азбуката е забранена през 886 и учениците на Кирил и Методий са принудени да избягат в България, където основават нова академия. С тяхното идване глаголицата получава широко разпространение по българските земи.

В края на 9 век Климент Охридски, един от учениците на Кирил (познат и като Константин-Кирил Философ) опростява глаголицата и създава кирилицата, която кръщава на своя учител.

През 10 и 11 век употребата на глаголицата постепенно намалява, за сметка на кирилицата. А през 12 век кирилицата изцяло измества глаголицата и се превръща в единствената българска азбука.

Ние, българите, сме първите, които използваме кирилицата след създаването й през 9 век. До 19 век ние използваме оригиналната кирилица на Свети Климент Охридски, съдържаща 44 букви за 44 звука. През 19 век азбуката се модифицира и намалява до 32 букви. След 1945 отпадат още две букви: ѣ (ят, двойно е) и ѫ (голям юс). Сега българската азбука е с 30 букви.

В момента кирилицата се използва в: България, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна.

Кирилицата е една от трите официални азбуки на Европейския съюз (след 1 януари 2007, когато България бе приета за пълноправен член на ЕС).

От една година вече се предлага и услугата - регистрация на Интернет домейни на кирилица (кирилица.бг).



днес се предполагаше,
че ще съм изчерпала вече темата Какво сме дали на света?
но всъщност все още има много какво да добавя.
за това, ще продължа - след кратка пауза.





Facebook Comments

12 коментарa :

а каза...

Браво, Натали!
Най-искрени оздравления за темата и за всички публикации!
С интерес следих малкоизвестните факти, поднесени по интересен начин. Това повдигна самочувствието ми на българка, не че до сега ми е липсвало такова.
С интерес очаквам продължението! И ще продължа да препращам на приятелите си. ;)
Много усмивки!
:):):)

varnik каза...

Поздравления още веднъж за цялата ти идея, Натали! Мисля, че имаме нужда от това да си припомняме какво сме дали на света, защото за съжаление имаме склонност към чуждопоклонничество и нихилизъм. Що се отнася до кирилицата, мисля, че това е гениално! Никой друг народ не може да се похвали, че знае кой точно е изнамерил и въвел в употреба неговата писменост - това още Черноризец Храбър го пише. А да сътвориш нещо, което запазва толкова време националната идентичност на не един народ, трябва наистина да си гений, каквито са били Светите братя Константин Философ и Методий.

Анонимен каза...

Омръзна ми от това минало свършено време - били, та били! И какво като сме били?!!! Какво сме сега? Огледайте се наоколо- има ли повод за гордост? Мръсотията ли да ме възторгне или войнстващата простотия? И това не е нихилизъм, а РЕАЛИЗЪМ! /Но не социалистически/И аз съм българка, но искам гордостта ми от това да идва от настоящето, а не от далечното минало! А иначе ПОКЛОН пред миналото ни!

MARFI каза...

Аре стига сте копирали неверни материали... проучете малко нещата, Кирил никога не е стъпвал на българска земя!

voxy каза...

marfi, кой квото си иска ше си копира, а ти да не си му светил та знаеш

за кирилицата - една излишна азбука, дано по-скоро е изхвърлим от употреба

Анонимен каза...

iskam tozi koito nee balgarin da ne pishe izlizashni komentari i izglejda 4e tuk dosta nesa,daje nestavat i za turci.....pro4istete predatelite,vsi4ki predateli na sapun

Анонимен каза...

така ли ми се струва , но като че ли букви от
кирилицата съм срещал и в други азбуки .
Не си спомням как се наричаше това ....
:)

Анонимен каза...

ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛАТА НА БРАТЯТА КИРИЛА И МЕТОДИЯ , НО НЕКА БЪДЕМ И МАЛКО ПО-ТОЧНИ,БЕЗ ИЗЛИШНИ ПАТРИОТАРСКИ ИЗХВЪРЛЕНИЯ.ПОВЕЧЕТО ОТ БУКВИТЕ НА К. СЪВПАДАТ НАПЪЛНО СЪС СЪОТВЕТНИТЕ БУКВИ ОТ ГРЦ. УСТАВНО ПИСМО ОТ 8-9 ВЕК. БУКВИТЕ НА К.,КОИТО НЕ СЕ СРЕЩАТ В ГРЦ. АЗБУКА / Ш,Ь,Ъ,Ж,Б И ДР./ ПЪК СА ОТ БЪЛГАРСКАТА РУНИЧЕСКА ПИСМЕНОСТ,ДАЛЕЧЕ ПРЕДИ ПОКРЪСТВАНЕТО НИ,КОГАТО ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ЖИВЕЛИ В СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ В ПРЕДЕЛИТЕ НА АЗИЯ.В 77-ИЯ СИ ВЪПРОС КНЯЗ БОРИС ПИТА РИМСКИЯЯ ПАПА НИКОЛАЙ 1 КАКВО ОТНОШЕНИЕ ДА ИМАТ КЪМ СТАРИТЕ ПРЕДХРИСТИЯНСКИ КНИГИ. ДО НАШЕ ВРЕМЕ СА СЕ ОПАЗИЛИ ДРЕВНОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ С ПРЕДХРИСТИЯНСКА РУНИЧЕСКА ПИСМЕНОСТ.ДОРИ САМАТА ДУМА КНИГА /К Ъ Н И Г А/ Е ТРЪГНАЛА НЯКОГА С ПРАБЪЛГАРИТЕ ОТ ХИНДУКУШ В ПОДНОЖИЕТО НА ПАМИР И ИМА ИНДОИРАНСКИ ПРОИЗХОД. ТАКА ЧЕ ДА НЕ ОТРИЧАМЕ СТОРЕНОТО ОТ СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ,НО И ДА НЕ СЕ РЕПЧИМ КАТО НЯКОЙ СИ ВАРЛАМОВ В МОСКОВСКАТА "ЛИТЕРАТУРНАЯ ГАЗЕТА"/26 май 2004/, КОЙТО ТВЪРДИ,ЧЕ "В КОРСУН СВЕТИ КОНСТАНТИН НАМЕРИЛ ЕВАНГЕЛИЕ И ПСАЛТИР,НАПИСАНИ С РУСКИ БУКВИ" СИРЕЧ " КИРИЛ И МЕТОДИЙ ИМАЛИ ПРЕДТЕЧИ В РУСКИЯ НАРОД"!?!?!!!

Анонимен каза...

Добре, де - деца ли коментират тук, що ли?...

Един Анонимен се изока, че аман от това минало - дайте да погледнем в настоящето. Правилно. ама не съвсем. Защото историята е основание за претенции в настоящето! РЕАЛНИ претенции към територии, богатства и пр.!

После великият историк marfi ни осведоми, че Кирил не бил стъпвал на българска земя... Е, и???!!!

След това титанът на мисълта (на ниво втора група първи срок) voxy предложи да изхвърлим излишната кирилица... което си е пряко признание в интелектуална немощ.

Друг анонимен пък се оплака, че графемите били взаимствани от тук-от там. И никак не се сеща, че графемите не са от значение; важно е фонетичното изследване, което очевидно е било предприето, и според което са избрани и адаптирани графемите (буквите)!

Чакам с нетърпение Делян да ми обясни, че Кирил и Методий са македонци и кръвно мразели България...

Dim Piter каза...

32) Наи Старият И Точен Календар Признат От Юнеско!По Стар От Еврейския С 1000 години!
http://web.hit.bg/bgsviat/Kalendara.html
33) Илия Вълков (Yull Brown) - Разпада Водата НА Водород И Кислород - Браун Газ
http://www.google.bg/search?q=%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%92%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4+%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a

Анонимен каза...

Нови проучвания не твърдят ли че азбуката кирилица, всъщност е сътворена не от Климент Охридски а от Наум Преславски. Не е ли това връщане към гръцката азбука т.е. заемки, - в,л,ф,г,п,с,в това не виждам нищо страшно,те са най-близки наши съседи

Анонимен каза...

Ами искам да отговоря на онова чудо Анонимния казал . Господине и ли госпожо . Ако нямаше казал. Ако нямаше Направил. Ако нямаше минало свършено . То вие все още щяхте да,се търкаляте из нечий топки и нямаше да имате бъдеще. А ако ви дразни това че ние имаме минало настояще и бъдеще . То много лесно можете да се махнете от тук и ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ НА МИНАЛОТО НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО . А НИЕ БЪЛГСРИТЕ СЕ ГОРДЕМ С МИНАЛОТО СИ . НАРОД С ДВЕ АЗБУКИ И ДОКАЗАЛ СЪЩЕСТВУВАНЕТОСИ ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ. Народ непроменил името си и националноста повече от 1330 години . Народ който е уважавал и ценил и продължава да уважава всеки един етнос на територията на страната ни . А вое сте срам А този народ и

Публикуване на коментар