2. Компютъра

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е вторият Отговор.

За да съм абсолютно точна ще кажа:
Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от :

Джон Винсент Атанасов, българин.

А, за да съм още по-изрядна:
През септември 1939 Джон Атанасов заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов - Бери (АВС)и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.

Какво не знаем за Джон Атанасов?
Роден е на 4 Октомври 1903 в град Хамилтън, щата Ню Йорк.
Родители - Айва и Иван Атанасови.
Носител е на един куп награди.
Работел е във Флота на САЩ.
Бил е директор на различни корпорации.

Нещо интересно:
Астероид, близо до Марс, носи името на Джон Атанасов.
Той е открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

какво друго?
отговорът е (тук)



Facebook Comments

13 коментарa :

varnik каза...

Опитвам се да следя всички публикации. Мога да добавя нещо при необходимост. Много добро начинание.

Unknown каза...

Това отново е едно от големите заблуждения в България. Текущата вяра е че това, което ние наричаме компютър (защото дефиницията се размива, и в зависимост от разширението и, първият такъв се появява от 3000 години преди новата ера) е създаден от Конрад Зусе няколко години преди Атанасов-Бери. Второ Атанасов не се е самоопределял за Българин, следователно за него може да се твърди само, че е от Български произход. Ако приемем че Атанасов е 50% Българин и има 50% дял в създаването на ABC, то Българското участие е 25% в недовършеното творение. Трето те не са създали компютъра, доколкото творението им е недовършено (за разлика от алтернативните проекти). Писал съм по въпроса преди много време, след като достатъчно дълго се рових и установих че Атанасов не е включен в "създателите" на съвременния компютър и защо. http://delian.blogspot.com/2006/06/blog-post_114936812128748271.html
Основната иновация на Атанасов-Бери е кондензаторната памет, която прилича по базов принцип на паметта работеща днес в съвременните компютри.

Unknown каза...

Още по-весело - няколко човека ги хващам да казват по телевизията, че село Бояджик е родното място на Джон Атанасов. Което не е вярно. Дори твърдението, че баща му е от там (емигрирал докато е бил малък) е базирано на доста предположения.

Unknown каза...

http://www.idsia.ch/~juergen/zuse.html

varnik каза...

Деляне, стига нихилизъм, бе, Деляне! Хората по света се чудят как да намерят начин да се прикоткат към някое световно събитие, независимо дали е имало техен представител там или не, независимо от неговото (евентуално) участие в даденото събитие, а ти се опитваш да омаловажиш и това, което малко или много е признато от целия свят. Ееееееееееееееее, на човек пък му писва по някое време да слуша такива комплексари като тебе. На всички ни е ясно, че такова нещо не е възможно да бъде изобретено от един човек, но самият факт, че българин (независимо колко процента) е взел участие в това начинание, заслужава уважение. Уважавай народа си, за да те уважава и той!

Анонимен каза...

Това трябва да означава, че сме създатели на доста филми на Disney, защото има българин в екипа на Pixar, или че сме създатели на култовата игра Half-Life 2 и производните й, защото във Valve работи българин. Истината е, че това не прави проектите български, както и да го погледнеш.

Nathalie каза...

Stylius, прав си, само че отчасти.
Проектите не са български, обаче българи са взели участие в тях, а това си е достойно за споменаване. Колко хора знаят за тези неща? Много малко. И тук е проблема. Трябва да знаем, помним и афишираме - това, което можем и това, което сме дали.

varnik каза...

Към Stylius: Нека си представим, че ти участваш в произвеждането на някаква машина! И участваш толкова, че да завинтиш някакво незначително болтче. Хайде тогава да видим как ще се чувстваш и няма ли да искаш целият свят да научи за тебе, за това, че и ти участваш по някакъв начин в проекта, а не си един от масовката, че си българин, че искаш твоите родители (примерно) да се гордеят с тебе (поне)?
В никакъв случай недейте да омаловажавате нечие участие в даден проект, колкото и малко да е то, защото не се знае какво е неговото значение за успеха на делото!
И, пак ще повторя: другите народи си изсмукват от пръстите какви ли не постижения, само и само да имат с какво да се гордеят, а ние омаловажаваме дори това, което е признато от цял свят.
След като ние самите не уважаваме себе си, как искаме другите да ни уважават, а?

Анонимен каза...

Делянчо, г-н Джон Атанасов има неимоверно огромен принос за създаването на компютрите. Да, той измисля кондензаторната памет и логиката на която се крепят съвременните компютри..Той създава просто една изчислителна машина работеща по уникално нов начин... Това е човещки гений.Да измислищ и създадеш нещо концептуално ново..Но ти едва ли можеш да го осъзнаеш.Като гледам само плюещ българските гении.

Анонимен каза...

Ей,Делян ли си какъв си не те знам но ти не трябва да се наричащ Българин.Само това ще кажа,всичко останало е излишно.

Анонимен каза...

Немога да разбера Вас дразнили Ви факта ,че рода на Джон Атанасов е от БОЯДЖИК?Мила ,Госпожо отидете на място ище се запознаете с живите хора от рода на Атанасов и историческите факти свързани със емегрирането на бащата на Д.Атанасов.
Послеслов.Опознайте миналото ако имате притенций напознавач!

Анонимен каза...

http://inventors.about.com/library/blcoindex.htm

Анонимен каза...

Джон Атанасов никога не се е смятал за българин и е работил в САЩ, поради което не може да се счита, че разработката му е свързана с България. Но искам да оборя някои манипулации на Делян, които целят да принизят делото на Джон Атанасов:

1. Джон Атанасов е признат за създател на първата цифрова електроно-изчислителна машина и има медал от американския президент за това:
https://www.uspto.gov/learning-and-resources/ip-programs-and-awards/national-medal-technology-and-innovation/recipients/1990
Цитирам: "for his invention of the electronic digital computer".

През 2003г. се дава почетен медал на Атанасов:
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CREC-2003-10-30/html/CREC-2003-10-30-pt1-PgE2159-2.htm
Цитирам: "Dr. Atanasoff, along with electrical
engineering graduate student, Clifford Berry, developed the world's
first electronic digital computer from 1939 to 1942... It was
the principles of his invention that changed the face of technology
forever."
Накратко - основната новост е технологична и се състои в това, че машината е цифрова и изцяло електронна.

2. Бъри е студент, който помага, но водещият е Атанасов и тези проценти са меко казано некоректни. Разработката им е иноваторска не само за паметта - всичко в техния компютър е двоично и електронно: вход-изход, процесор, памет, като шините за данни се синхронизират с обща тактова честота на същия принцип, на който работят дори днешните дънни платки (по-бързите компоненти имат само делител на честотата, идваща от дъното). Дори начинът на синхронизация в тяхната машина е новост. Казано накратко компютърът Атанасов-Бъри е първата цифрова електронно-изчислителна машина (ЦЕИМ).

3. Компютърът на Атанасов и Бъри е завършен през 1940г., когато е заведена проверката им в патентното бюро на САЩ. Компютрите на Цузе не са изцяло електронни, като това включва и Z2 (1940г.), и Z3 (1941г.), и Z4 (1945г.). За разлика от ЦЕИМ на Атанасов и Бъри Цузе прави ЦЕМИМ (Цифрова Електронно-Механична Изчислителна Машина), която обаче е програмируема. Немците обичат да се фукат, че Z3 е първият универсално програмируем компютър (т.нар. turing-complete), но това е доказано теоретично през 1998г., като самият Цузе не го е мислил и не му е влизало в проектите.

С две думи Атанасов има технологичен принос за създаването на днешните компютри.

За хората учили в Германия и обработени с някаква "вяра" - за разлика от късно доказаната универсалност на Z3, американският ENIAC (1945г.), чийто хардуер се основава на технологията на Атанасов и Бъри, е проектиран като универсално програмируем компютър. Освен това е изцяло електронен, поради което не Z3, а ENIAC е първата универсално програмируема ЦЕИМ или първият компютър в тесния модерен смисъл на тази дума. А ако ще си говорим теоретично за универсално програмируеми компютри, то тогава първият такъв е механичната изчислителна машина на Чарлз Бабидж от 1837г., частично направен от сина му през 1906г. (работел е, но е нямал всички компоненти от публикацията на Бабидж).

Публикуване на коментар