2. Компютъра

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е вторият Отговор.

За да съм абсолютно точна ще кажа:
Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от :

Джон Винсент Атанасов, българин.

А, за да съм още по-изрядна:
През септември 1939 Джон Атанасов заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов - Бери (АВС)и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.

Какво не знаем за Джон Атанасов?
Роден е на 4 Октомври 1903 в град Хамилтън, щата Ню Йорк.
Родители - Айва и Иван Атанасови.
Носител е на един куп награди.
Работел е във Флота на САЩ.
Бил е директор на различни корпорации.

Нещо интересно:
Астероид, близо до Марс, носи името на Джон Атанасов.
Той е открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

какво друго?
отговорът е (тук)Facebook Comments

12 коментарa :

varnik каза...

Опитвам се да следя всички публикации. Мога да добавя нещо при необходимост. Много добро начинание.

Делян Делчев каза...

Това отново е едно от големите заблуждения в България. Текущата вяра е че това, което ние наричаме компютър (защото дефиницията се размива, и в зависимост от разширението и, първият такъв се появява от 3000 години преди новата ера) е създаден от Конрад Зусе няколко години преди Атанасов-Бери. Второ Атанасов не се е самоопределял за Българин, следователно за него може да се твърди само, че е от Български произход. Ако приемем че Атанасов е 50% Българин и има 50% дял в създаването на ABC, то Българското участие е 25% в недовършеното творение. Трето те не са създали компютъра, доколкото творението им е недовършено (за разлика от алтернативните проекти). Писал съм по въпроса преди много време, след като достатъчно дълго се рових и установих че Атанасов не е включен в "създателите" на съвременния компютър и защо. http://delian.blogspot.com/2006/06/blog-post_114936812128748271.html
Основната иновация на Атанасов-Бери е кондензаторната памет, която прилича по базов принцип на паметта работеща днес в съвременните компютри.

Делян Делчев каза...

Още по-весело - няколко човека ги хващам да казват по телевизията, че село Бояджик е родното място на Джон Атанасов. Което не е вярно. Дори твърдението, че баща му е от там (емигрирал докато е бил малък) е базирано на доста предположения.

Делян Делчев каза...

http://www.idsia.ch/~juergen/zuse.html

varnik каза...

Деляне, стига нихилизъм, бе, Деляне! Хората по света се чудят как да намерят начин да се прикоткат към някое световно събитие, независимо дали е имало техен представител там или не, независимо от неговото (евентуално) участие в даденото събитие, а ти се опитваш да омаловажиш и това, което малко или много е признато от целия свят. Ееееееееееееееее, на човек пък му писва по някое време да слуша такива комплексари като тебе. На всички ни е ясно, че такова нещо не е възможно да бъде изобретено от един човек, но самият факт, че българин (независимо колко процента) е взел участие в това начинание, заслужава уважение. Уважавай народа си, за да те уважава и той!

Stylius каза...

Това трябва да означава, че сме създатели на доста филми на Disney, защото има българин в екипа на Pixar, или че сме създатели на култовата игра Half-Life 2 и производните й, защото във Valve работи българин. Истината е, че това не прави проектите български, както и да го погледнеш.

Една Жена каза...

Stylius, прав си, само че отчасти.
Проектите не са български, обаче българи са взели участие в тях, а това си е достойно за споменаване. Колко хора знаят за тези неща? Много малко. И тук е проблема. Трябва да знаем, помним и афишираме - това, което можем и това, което сме дали.

varnik каза...

Към Stylius: Нека си представим, че ти участваш в произвеждането на някаква машина! И участваш толкова, че да завинтиш някакво незначително болтче. Хайде тогава да видим как ще се чувстваш и няма ли да искаш целият свят да научи за тебе, за това, че и ти участваш по някакъв начин в проекта, а не си един от масовката, че си българин, че искаш твоите родители (примерно) да се гордеят с тебе (поне)?
В никакъв случай недейте да омаловажавате нечие участие в даден проект, колкото и малко да е то, защото не се знае какво е неговото значение за успеха на делото!
И, пак ще повторя: другите народи си изсмукват от пръстите какви ли не постижения, само и само да имат с какво да се гордеят, а ние омаловажаваме дори това, което е признато от цял свят.
След като ние самите не уважаваме себе си, как искаме другите да ни уважават, а?

Анонимен каза...

Делянчо, г-н Джон Атанасов има неимоверно огромен принос за създаването на компютрите. Да, той измисля кондензаторната памет и логиката на която се крепят съвременните компютри..Той създава просто една изчислителна машина работеща по уникално нов начин... Това е човещки гений.Да измислищ и създадеш нещо концептуално ново..Но ти едва ли можеш да го осъзнаеш.Като гледам само плюещ българските гении.

Анонимен каза...

Ей,Делян ли си какъв си не те знам но ти не трябва да се наричащ Българин.Само това ще кажа,всичко останало е излишно.

Румяна каза...

Немога да разбера Вас дразнили Ви факта ,че рода на Джон Атанасов е от БОЯДЖИК?Мила ,Госпожо отидете на място ище се запознаете с живите хора от рода на Атанасов и историческите факти свързани със емегрирането на бащата на Д.Атанасов.
Послеслов.Опознайте миналото ако имате притенций напознавач!

Анонимен каза...

http://inventors.about.com/library/blcoindex.htm

Публикуване на коментар