Малко известни ни уникални места в България

Обичаме да обикаляме по пътищата на България. Началото започна когато си купихме книжките със 100те национални обекта на България. Вече имаме 70 печата, като не броим София, която е с 15 обекта. Истината е, че в тези обекти има доста, които не се знае защо са там, а също има още толкова поне, които са уникални и ги няма. Май трябва да пуснат едно проучване или гласуване за уникални места в България и така да класират местата. Както и да е. Аз искам да споделя няколко такива, които според мен си заслужава да се видят. Или поне аз някои ден, като обиколим всичко с удоволствие бих се завърнала там. Не става въпрос за големите и известни градове като Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив ..., а за малки и незнайни местенца като село Добърско.

Ние доста го търсихме на картата, докато го открием, а наяве още повече, за ориентир най-лесно е 15-20 км от Банско. Пътува се по един тесен асфалтов път, по който трудно се разминават две коли. Пътя лакатуши сред необятните планински ливади и те качва в най-високото селце, след което пътят свършва, а именно село Добърско. Качвайки се в селото с изненада установихме, че там кипи живот, то не е от тези забравени от Бога селца в Родопите, които показва, например българския филм Писмо до Америка. Пред очите ни се разкрива едновременно величието на Рила, Пирин и Родопите. Дъха ти спира.

Отправяме се директно към обекта с печата, които търсим, а именно една вкопана църква - построена наполовина в земята, с цел да не навлече гнева на османските поробители. Казва се Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Те били християни, които отказали да си сменят вярата и затова били изгорени живи и по-късно канонизирани за светци. Официалната версия е, че храмът е построен през 1614 година и изографисан през 1672, но съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара може да се предположи, че годината на строителство е 1122. Всеки сантиметър от църквата е изографисан с уникално красиви стенописи. Това е и църквата с най-много женски образи от всички църкви в България, след нея в класацията стои храма Света Неделя с 11 такива.

До тук добре, но това което ме озадачи е представената теорията за живота на Исус Христос. Тук по стенописите ясно се вижда, че Исус когато възкръснал го отвели на небето с космически кораб, а когато се явявал по-късно на апостолите идвал в капсула ?!?!?

Да си призная невежеството никога не бях чувала подобна теория за Исус. Именно затова си обещахме някой ден да се върнем отново там за повече от един ден - първо за да разберем цялата история около църквата и второ, за да се заредим от природата на около.

Стенописите в църквата Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат могат да бъдат видяни във фотографския блог на Галина Велева, ALGAIVEL.


Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

За това течение,че Исус е дошъл на земята с космическа капсула преди 20-ина години прочетох една книга - Бог и боговете са били хора.Мисля,че и апостолите са дошли по такъв начин на земята.Но съм забравила името на автора,струва ми се,че беше французин.Можете да видите и в други черкви тези космически капсули,та даже приличащи на ракети.

algaivel каза...

Всичко би било чудесно ако не бяхте илюстрирали публикацията си със авторски снимки, защитени от закона за авторското право. Като носител на авторските права, настоявам да свалите снимките от публикацията.

Анонимен каза...

И тук ли са си присвоили снимките.Тези хора нямат спирка - що си мислят,че снимките в интернет са безстопанствени.Явно не са получавали призовка от съда за да научат от първа ръка.Като сте ходили и сте написали този пътепис да си бяхте снимали и материал за него. Пепо

Публикуване на коментар