ПРИКАЗКИ ОТ БАБА

ПРИКАЗКА ЗА ПРИНЦА - ТЪКАЧ

Моята баба казваше, че всеки човек трябва да научи поне един занаят, дори и да е царски син. Защото никога не се знае дали няма да му потрябва и да го избави от беда. И за да запомним това, тя ни разказа приказка.

Не съм забравила мъдрите съвети на баба и веднага щом завърших институт и започнах работа, сама се погрижих да науча и един занаят. Когато започна промяната това много ми помогна. Направих същото и за синовете си, след 16-та година научиха по нещо за труда. Днес са завършили институт и заемат ръководни постове, но аз зная, че познанията за труда са от голяма полза за тях.

А ето какво ни разказа баба:

Царят имал син, когото отглеждал с много любов. Когато момъкът станал голям и силен, бил извикан при баща си. Царят поискал от сина си да си избере занаят и да го изучи. Принцът се възпротивил, защото имал по-интересни занимания, като лов и други, с които богатите момчета се забавлявали. Но бил принуден да послуша баща си.
Момъкът избрал килимарството и постепенно овладял занаята, дори тъчел с удоволствие.
Един ден заедно с двама приятели тръгнали на лов. Но се отдалечили и закъснели, замръкнали в гората. Там ги нападнали разбойници, пленили ги и ги отвели в една дупка. Момчетата не можели да избягат. Разбойниците искали да получат откуп за тях, но не знаели как да го поискат. И тогава царският син им казал, че може да изтъче един килим, а те да го отнесат на царя като доказателство, че държат сина му. Дали на принца стан и вълна и той изтъкал прекрасен килим. Изпратили двама да го занесат в двореца. Отнесли килима и го отворили пред царя. Той погледнал и веднага дал на мъжете кесии със злато и ги отпратил. После събрал свитата си и я изпратил да освободи принца.
Как разбрал къде е принца? На килима била изтъкана пътеката до дупката, където ги затворили. Така бил спасен царския син.

ПЕТЯ ПОПОВА

Facebook Comments

1 коментарa :

а каза...

Хубаво разказваш!
И хубави и мъдри неща!
Благодаря!

Публикуване на коментар