КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА АЛОЕ ВЕРА?

КАКВО Е АЛОЕ ВЕРА?

Често наричано чудо и лек от природата, Алое крие много изненади. Расте в райони с горещ и сух климат. Спада към семейството на лилиите. Съществуват над 200 вида Алое, но най-ценният вид е лечебното Алое Барбадензис Милър - Алое Вера. Познато е като терапевтично средство от над 5000 години. Джордж Ебърс открива в египетски папирус от 1500г пр.н.е. данни за неговото използване. Това растение е позната на древно гръцките и римски, както и на китайските и индийските лечители. Египетските царици са го използвали, за да постигнат идеална физическа красота. Във Филипините, се приема смесено с мляко за лечение на бъбречни инфекции. Алоето се споменава и в Библията. Александър Велики завладява остров Сокотра в Индийския океан, заради алоето, което расте там, така необходимо за лечение на ранените му войни.

Популярността на Алое Вера днес, в области, където то не вирее, се дължи на патентован процес, наречен стабилизация. Стабилизацията е метод за съхраняване на ценния гел в състояние най-близко до първоначалното без загуба на лечебните му свойства.

КАКВО ПОСТИГАШ С АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ?

1. ПРИЕМАШ ЦЕНЕН ХРАНИТЕЛЕН КОКТЕЙЛ.

С него ще си набавиш бързо и лесно 19 от 20-те аминокиселини, необходими градивни елементи на тялото ти, както и 7 от 8-те незаменими амининокиселини, които то не синтезира самостоятелно и трябва да се набавят с храна.

2. ИМАШ ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИНИ.

Ще получиш широка гама от витамини, сред които и дори малки количества витамин В12-витамин, който рядко се открива в растенията. Освен витамин А, от алоето получаваш витамини от група В, С и Е, както и фолиева киселина. Организма ти има нужда от тях всеки ден, затова трябва да ги набавяш с храната си ежедневно. Алое Вера дава в лесно усвоим вид тези елементи и също така защитава естествено от окислителния стрес.

3. ПОЛУЧАВАШ ИЗТОЧНИК НА МИНЕРАЛИ.

Сред минералите, които получаваш от алоето, са калций, натрий, калий, желязо, хром, магнезий, манган, мед и цинк. Те са в лесно усвоими за теб.

4. ВЛИЯЕШ ВЪРХУ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕНИЯ И ОБЕЗБОЛЯВАЩ ЕФЕКТ.

Сред съставките на алоето, са открити няколко с естествен противовъзпалително и обезболяващо действие. Тези, които приемат продължително от гела, установяват, че различни възпаления в тялото им се повлияват благоприятно.

5. СРЕДСТВО ЗА АНТИВИРУСНА ЗАЩИТА.

В клеевия слой на листото алое, който обгражда вътрешния гел, се съдържа дълго верижен полизахарид. Той има свойството да подпомага защитата на организма ти от атаки на различни вируси - от обикновена настинка до сериозни вируси.

6. ПОДОБРЯВАШ ДЕЙНОСТТА НА ФИБРОБЛАСТИТЕ СИ .

Фибробластите представляват специализирани клетки в кожата, които произвеждат фибри като колаген и еластин. От тези фибри зависи структурата на кожата. Така получаваш еластична и гладка кожа.

7. ВЪЗДЕЙСТВАШ ВЪРХУ КОЖАТА СИ.

Когато бъдат произведени дълбоко в епидермиса, кожните клетки са големи и жизнени, но докато стигнат до повърхността след 21-28 дни, за нормална кожа, те вече са бледо подобие на себе си, защото са се превърнали в тънки кератинови люспици, които накрая падат. Гелът от алое предоставя важни хранителни съставки, за подхранване на клетките в основата на кожата и така можеш да имаш здрава и гладка кожа, която изпълнява по-ефективно жизнените си функции и разбира се изглеждаш по-добре.

8. ВЪЗДЕЙСТВАШ ВЪРХУ ЧРЕВНАТА СИ ФЛОРА.

Алое Вера естествено балансира твоя организъм в много отношения и това негово въздействие е най-изявено в червата. Там може да окаже благоприятно въздействие върху наличната микрофлора. Например, ако имаш преобладаващо наличие на дрожди, приемайки алое можеш да регулираш количеството им. Същото важи за вредните бактерии, заселили се в червата ти при определени обстоятелства.

9. ПОДПОМАГАШ ЗДРАВОСЛОВНОТО СИ ХРАНЕНЕ.

Като подобриш действието на храносмилателния си тракт, си осигуряваш пълноценно усвояване на хранителните вещества. Когато приемаш алое се подобрява поглъщането на полезните съставки и особено на протеините.

10. ВЪЗДЕЙСТВАШ ВЪРХУ ЧЕРВАТА.

Под действието на алое, съдържанието на червата преминава през тях естествено, спокойно и ефективно. Можеш да елиминираш неприятните колики.


ПЕТЯ ПОПОВА
инструктор по хранене

pette@abv. bg

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар