мъжете казват за Жената

Силата на жената е в това, че не може да се обясни с помощта на психологията.

Ако я нямаше, можехме да я заменим с вятъра, не че е вятърничава. Просто защото през поривите на бурното й настроение се снижаваме, ниско долу под тревата. А щом изпълненият й с трепети поглед ни обгърне като южняк, извсияваме се и правим чудеса. Прекрасно е, когато дъхът й ни гали като повеите на вечерния бриз. Тогава се сливаме и с деня, и с нощта и ставаме Вселена.

Ако я нямаше, можехме да я заменим с водата, не че е хубава гола като нея. Но нали под палазите на нейната женственост ставаме от добри по-добри, пречистени и възвишени. А влагата на устните й, на дланите, на цялото й тяло, нали тя ни подлудява и ни кара да се чувстваме млади и красиви като Богове. Сълзите й пък ни потапят в онова море от искреност, от които всички се връщаме по-млади.

Ако я нямаше, можехме да я заменим с цветето. Но в представите ни за красотта именно тя е зюмбюла, лалето, розата, орхидеята и лилията. Всяко цвете има странната дарба да създава спокойствие, радост, уют около нас. Или пък мушкатите по сайваните и прозорците на старите къщи в Боженци, Котел, Трявна и Елена, да са символ на традицията и непреходното.

Ако я нямаше, можехме да я заменим с въздуха. Не че е лековатa като него. Нужна ни е като него. И не можем без нея. Тя вдъхва живот на дните ни. Можехме да я заменим с каквото и да е тихо пристанище, за да се връщаме там след заник слънце. Или да лекуваме рани след житейски битки.

Можехме. Ако именно тя не ни късаше от своята, за да ни подари миг вечност на този чудесен свят.

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар