Историята на Кубинските Пури

Преди 500 години Христофор Колумб пръв открива тютюневите листа cohiba от индианците Тайност. Той дори не е подозирал какво търговско злато пренася на Старият континет.

Вече през XII век се затвърждава европейската страст към тютюна.

Постепенно Пурата се превръща в признак на благосъстояние.

Най-старата фабрика за пури в света е Partagas.
Тя е създадена в Хавана през 1838 г.
В момента Хаванската пура предлага изключително богат асортимент от 31 марки. Имената им са извлечени от човешката история - Romeo y Julieta, Montecristo, Churchill, Bolivar, Sancho Panza, Pinta и Santa Maria.
Всяка Хаванска марка предлага различни форми, размери и дегустационна специфика.

Малко тютюневи страни, като Куба, имат идеално съчетание от микроклимат и почва. Близо до тропика и далеч от Екватора.

В Куба съществуват пет района за отглеждане на тютюн: Oriente, Remеdios, Partidos, Semi Vuelta, Vuelta Abajo. Само района Vuelta Abajo, с неговите уникални почви и климат, произвежда необходимия за цялата страна тютюн.

За направата на една пура се използват пет различни вида листа. Пълнежа на пурата, се състои от Volado, Sego и Ligero, които са обвити и се предпазват от Capote, докато Сара е най – външната обвивка и определя външния вид на пурата.

След като тютюневите листа преминат през различните етапи на обработка, сушене, ферментация, те достигат до Галерата, която е сърцето на всяка фабрика за производство на пури. Тук т.нар. торседори създават различни големини и модели пури. Единствените им инструменти са дървена дъска, остър нож, наречен chaveta и сръчните им ръце. Средно на ден един човек може да направи около 120 бр.пури. Интересно е, че още от 1865 г., докато торседорите работят, специален говорител им чете на глас пресата или художествена литература.

От масата за сгъване, пурите отиват в специална стая с рафтове, където престояват най-малко 3 седмици, а понякога и няколко месеца при идеалните условия: температура 18-20 градуса и влажност 65-75 %.

Следващият етап е свързан с външния вид и представянето на готовите пури. Те се избират и подреждат по тоналност от светли към тъмни. След което се изваждат от кутиите и им се слага етикет-пръстенче. Тази деликатна работа се върши от жените.

Готовите и пълни с пури кутии най-накрая се нуждаят от етикет, с който държавата гарантира качеството на продукцията.

Днес три символа защитават хаванската пура :
· Емблема с тютюнев лист
· Надписът Heche en Cuba
· Зеленият етикет, с официалния печат на Република Куба от 1912 г.

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар