притча за пеперудата.

така стана, че каквото си мислех се материализира пред мен под формата на притчи за гъсеници, пашкули и пеперуди. а си мислех за страха от промяната, и за не-комфорта съпътстващ промяната, и за силата на промяната. такива неща си мислех, и си мисля.

искаме да сме ей там високо, ама ни е страх, че може по пътя да ни заболи. и това може да продължи повече от един миг. и уплашени си стоим долу в тъмнината, заблуждавайки си, че това е най-доброто за нас, и че имаме нещо дето му се вика сигурност. дрън-та-пляс.

излиза, че не искаме да сме ей там високо. защото искаме ли, просто го правим. не искаме ли, един куп оправдания намираме.Притча за пеперудата

един любопитен човек намерил пашкул. заслепен от любопитство .. с часове съзерцавал как пеперудата си пробивала път към живота през една малка пукнатина. минали часове, цепнатината оставала все така малка, а пеперудата не изоставяла усилята си. човекът с присъщата му състрадателност и прибързаност решил, че пеперудата е направила каквото е могла. извадил ножчето си и разрязал пашкула. пеперудата излязла, ала била слаба, недоразвита и крилата й едва се движели. човекът си мислел, че всичко ще се оправи в последствие, крилата на пеперудата ще укрепнат и тя ще полети. но не станало така. пеперудата не политнала. останала си на земята и влачела крилата си. и така цял един пеперуден живот.

така станало, защото човекът лишил пеперудата от усилието да излезе от пашкула. то й било нужно, за да премине течността от тялото й в крилата и тя да полети.

понякога именно чрез усилието растем и се развиваме. живот без трудности би ни ощетил. както пеперудата бе ощетена. би ни лишил от силата, която притежаваме сега.
Facebook Comments

4 коментарa :

Нина Райчева каза...

Благодаря за този пост :) Изисква се честност към себе си, за да си признаем, че се страхуваме от промяната и смелост, за да я поканим в живота си :)

Поздравявам те, за това, че притежаваш и двете, както и още хиляди други прекрасни качества. :)))

<3

Nathalie каза...

благодаря ти, Нина..
твоята подкрепа е важна за мен.

Dimana каза...

Аз пък я възприех по някакъв друг начин. Не съм против промяната - напротив, но желанието за нея трябва да идва от теб, а не да ти я налагат "отгоре" или сляпо да вярваш, че там "горе" е по-добре...
Има няколко изречения (ако искате и оправдания им кажете), с които бих защитила и гъсеницата): "Трябва да оценяваме/обичаме това, което имаме..." (и то не само след като го загубим), "Господ не ни дава всичко и всички, което/които искаме и това е по-добре."
Май за всеки истината е някъде там, някои искат да полетят, а други се чувстват достатъчно комфортно здраво стъпили на земята. Все пак е хубаво, че хората са различни и че не всички гъсеници стават пеперуди ;))

Анонимен каза...

толкова истинско! благодаря ти, че го напомни :)

Публикуване на коментар