карвинг, изкуство в чиния.


апетитът идва с гледането. дали го е казал народa или му е хрумнало на някой наш съвременник, ще се наложи да гадая. обаче е вярно. всички стаяваме дъх появи ли се истински майстор готвач на екрана и започне да връзва лимончета на панделки, да прави розички от картоф, маргаритки от моркови, лалета от тиквички .. към които дори злоядото дете би посегнало с мерак.

и като всяко чудо и това си има заглавие. невероятното преобразваме на плодовете и зеленчуците в чинията е известно като (карвинг). името е английско, от carvе или дълбая с длето, и е подвеждащо, защото родината на карвинга е Тайланд.

легендата разказва, че преди повече от 600 години в Тайланд си имали обичай в края на годината, при последното пълнолуние да пускат фенери по реката. една от жените проявила сръчност и изобретателност, и украсила фенера си от издълбани плодове и зеленчуци. кралят видял нейното произведение и скоро всички дами в двореца се учели да сътворяват плодово-зеленучкови шедьоври. така изкуството на карвинга навлязло в традицията и ежедневието на тайландците.

от Тайланд карвингът тръгнал към Китай и Япония, за да стигне скоро до цял свят. по наше време всеки елитен майстор готвач се изявява в тази нова дисциплина в кулинарията.


обаче нищо трудно няма в карвинг декорацията на плодове и зеленчуци. въоръжаваш се с малко остро ножчe, прилив на желание и въображение, и вече си готов да създаваш произведения на изкуството.

все отнякъде се започва, с изрязана красива кора на изгребан портокал, напълнена до горе със сладолед. или разполовен и издълбан ананас, препълнен с варен ориз. или диня, превърната в кошничка за вкусна салата.

въображението ми се разигра, . ..




Facebook Comments

1 коментарa :

builders london каза...

страхотно е. браво!

Публикуване на коментар