Въведение Богородично, 21 ноември



Църковен празник
- Въведение Богородично, Въвеждане на Пресвета Богородица в храма,

Ден на християнското семейство и християнската младеж

Народен празник - Мратинци

Днес, 21 ноември, Православната църква празнува Въведение Богородично. Честването на празника е започнало в края на 1 век.

След като Дева Мария навършила 3 години, родителите и я въвели тържествено в Йерусалимския храм, за да бъде посветена в Бога. В храма била посрещната и благословена от първосвещеник Захария - баща на свети Йоан Кръстител. Така родителите и изпълнили даденото обещание, което те направили преди да се роди дъщеря им. Дева Мария живеела в храма заедно с другите посветени на Бога девойки, със странници придошли в храма и с вдовици, които служели там. След време дошла и майка й, света Ана. Но останала с Богородица за кратко време, защото много скоро след това починала. Според традицията, след като девойките достигнели необходимата възраст за женитба, те трябвало да напуснат храма и да се върнат към светския живот и да се омъжат. Но Дева Мария отказала, поради желанието си да се посвети изцяло на Бога и да не встъпва в брак с никой. Затова по внушение на Светия Дъх, свещенниците в храма я омъжили за един от роднините на нейното семейство, възрастният Йосиф, като той трябвало да уважи обета даден от пречистата Мария пред Бога, и да я покровителствува.

Затова на този ден Православната църква отбелязва днешния ден като Ден на християнското семейство и младеж, за да напомни на родителите, че трябва да възпитават децата си в спазване на нормите на поведение, които са им необходими за да живеят в благочестие. В послушание към родителите си и чистота на нравите им.

На този ден родителите водели децата си на църква за да се помолят за здраве и благоволение за семейството си. След това вечерта се събирали за да отпразнуват празника в тесен семеем кръг само родителите с децата, които все още не са стъпили в брак. На трапезата те слагали - червено вино, питка и гозба. Като след това те не разтребвали масата, а я оставяли до сутринта неразтребена за да може като дойде Богородица и тя да яде и да благослови дома и семейството.

Според Православната църква и традицията, Въведение Богородично поставя началото на коледните пости.

Семейството за Българина винаги е било свято и в него той е намирал опора, подкрепа и радост в най-трудните моменти от живота му. Затова нека на този ден всеки от нас да остави настрана проблемите и тревогите си и да се наслади на деня и да го отпразнува с най-близките си.

Да ни е честит празника на всички!


Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар