Знаеш ли какво е чашаку?


Чашаку е красивата бамбукова лъжичка, която виждаш. Лъжичка, която се използва за сипване на чай мача в купа, където различни видове чай се смесват до получаване на индивидуален уникален вкус.



А чай мача се произвежда, като няколко дни преди прибирането на чаената реколта чаените полета се покриват със слама (а в наши дни - с черен найлон), при което се засилват цветът, съдържанието на кофеин, и други ценни съставки на чая. Изсушените листа се стриват с камък.



А пък нойча и усуча ... да се изучат принципите на японската чайна церемония може да отнеме години! Ами икебана, оригами, бенто? Японците умеят да откриват красотата в ежедневието и да я доведат до съвършенство. И това не е самоцел - така те намират душевното си равновесие, уталожват ежедневните грижи, намират сили да продължат.

Често ми се случва напоследък приятели да ми отговарят с Нямам време. (Самата аз, разбира се, не съм изключение.) И трудно ми е да ги убедя, че отделеното време не е загуба, а инвестиция.

Защо да правя сладкиши, нали в магазина има всичко ... но ябълковият сладкиш, който съм научила от мама, винаги ги радва повече от луксозна торта ... защо да плета и шия, защо да правя красиви салати, нали животът им трае само минути, и така нататък, и така нататък ... ужасно е да заравяме ценния дар на живота под дребнавите кахърчета на

Да сътвориш красота изисква време, така е. Усилия. Понякога и средства. Но ако си ги спестяваме - правим най-доброто за себе си?

Затова сега ще сложа чашаку мача в чаша за чай ... ще обеля ябълките ... ще направя сандвич с форма на Смайли ... къде ли съм прибрала куките?




Facebook Comments

3 коментарa :

piece-of-plastic каза...

Ммммм, че вкусен пост :)

Анонимен каза...

Чашаку! ЦЕЛУВКИ!Незаменими сте!

Unknown каза...

Ти намери куките, аз ще донеса преждата. Целувам ви за красивите думи! Виолина

Публикуване на коментар