Знаеш ли какво е чашаку?


Чашаку е красивата бамбукова лъжичка, която виждаш. Лъжичка, която се използва за сипване на чай мача в купа, където различни видове чай се смесват до получаване на индивидуален уникален вкус.А чай мача се произвежда, като няколко дни преди прибирането на чаената реколта чаените полета се покриват със слама (а в наши дни - с черен найлон), при което се засилват цветът, съдържанието на кофеин, и други ценни съставки на чая. Изсушените листа се стриват с камък.А пък нойча и усуча ... да се изучат принципите на японската чайна церемония може да отнеме години! Ами икебана, оригами, бенто? Японците умеят да откриват красотата в ежедневието и да я доведат до съвършенство. И това не е самоцел - така те намират душевното си равновесие, уталожват ежедневните грижи, намират сили да продължат.

Често ми се случва напоследък приятели да ми отговарят с Нямам време. (Самата аз, разбира се, не съм изключение.) И трудно ми е да ги убедя, че отделеното време не е загуба, а инвестиция.

Защо да правя сладкиши, нали в магазина има всичко ... но ябълковият сладкиш, който съм научила от мама, винаги ги радва повече от луксозна торта ... защо да плета и шия, защо да правя красиви салати, нали животът им трае само минути, и така нататък, и така нататък ... ужасно е да заравяме ценния дар на живота под дребнавите кахърчета на

Да сътвориш красота изисква време, така е. Усилия. Понякога и средства. Но ако си ги спестяваме - правим най-доброто за себе си?

Затова сега ще сложа чашаку мача в чаша за чай ... ще обеля ябълките ... ще направя сандвич с форма на Смайли ... къде ли съм прибрала куките?
Facebook Comments

3 коментарa :

piece-of-plastic каза...

Ммммм, че вкусен пост :)

Анонимен каза...

Чашаку! ЦЕЛУВКИ!Незаменими сте!

Unknown каза...

Ти намери куките, аз ще донеса преждата. Целувам ви за красивите думи! Виолина

Публикуване на коментар