Най-женските неща...

Някой беше казал, че човек се ражда сам и умира сам, а през останалото време някакви хора му досаждат, или му се пречкат. Напоследък се замислих по темата и ми се струва, че това не е вярно на сто процента. Има период, или няколко периода в живота на жената, когато тя не е сама. И това усещане е уникално и достъпно само за жени! Имам предвид БРЕМЕННОСТТА и идващите след това раждане и кърмене.


Точно преди три месеца разбрах, че ми предстои да имам бебче. Малко преди това вече се усещах, че не ме е страх от идеята да бъда мама - бях готова. Дойде ми като подарък малко след рождения ден, но както всяка промяна - доведе със себе си доста въпроси... 'Ще бъде ли всичко наред?', 'Ще се справя ли с цялата отговорност?', 'Ще бъда ли добра майка?', 'Ще мога ли да продължа да работя това, което обичам?', 'Ще имам ли време за всичко?'... Все пак искаш - не искаш се променяш, а аз харесвах живота си (и още го харесвам все повече и повече). Трябваше ми малко време, за да свикна, защото вече светът бе различен за мен. Приоритетите ми са съвсем други и всичко, което бях смятала за важно някак съвсем естествено отстъпи назад. Много рядко се появява нещо, което е с достатъчен интензитет, за да ме ядоса, както по-рано.

Обаче промяната е още по-голяма, отколкото си бях представяла. Тялото вече не е само мое и трябва да се съобразявам с вкусовете и настроенията на човечето, което го споделя с мен. Как можеш да се чувстваш сам тогава? Никога няма да забравя, когато беше малко като бобче (нямаше два сантиметра) и докторката ми пусна да чуя как бие сърчицето му... Толкова малко и същевременно толкова значимо! Неописуемо е! А сега, когато усещам движения - все още не са ритници, но и това ще дойде след някой месец, като виждам на преглед как се мърда и протяга е още по-неповторимо като усещане и ме изпълва с толкова обич, която се лее от насълзените очи.

Защо казвам, че това е най-женското нещо? Все пак напоследък има татковци, които са толкова отдадени на децата си, колкото и майките, които се включват най-активно в къпане, сменяне на памперси, обличане, разходки, игри... Но точно в тези начални моменти са малко ощетени. Хем знаят, че има едно човече, но не могат да го видят, да го пипнат, да го усетят като мърда за пръв път, като иска внимание или нещо за хапване. А ти си свързана с това човече и можеш да го усетиш, да го разбереш. Таткото ще може да усети ритничетата чак към последните месеци.

За раждането и кърменето не бих могла все още да говоря, но ги включвам в най-женските неща, защото могат да се усетят само от нас. При раждането не си сама, бебчето се бори също като теб, заедно с теб, да заживее отделно. И се оказва, че горното твърдение не е съвсем така - не се раждаш сам, в този момент се борите двама, както ще продължите и занапред...

А с кърменето сте свързани още няколко месеца, защото бебо все още е зависим от твоето тяло, а с всеки изминал ден ще се отделя все повече и повече, ще стане самостоятелен...

И все пак, тази уникална връзка между вас може да се запази. Пример за мен са отношенията ми с моята майка и се надявам да съм научила достатъчно от нея, за да мога да имам това и с моето дете.




Facebook Comments

9 коментарa :

Анонимен каза...

эротическое белье www.sex-toys.su

а каза...

Много хубаво е написано! И осъзнато! Поздравления!
Не се съмнявай в отговорите на въпросите. Отговорът е един "Да!". Всичко ще е наред, ще се правиш, ще имаш време за всичко, ще бъдеш най-добрата майка за твоето бебче...
Успех!
:):):)

Анонимен каза...

Всичко най-хубаво и късмет с бременноста....пожелавам ти едно хубаво и здраво бебе...
Meriams

Dimana каза...

Благодаря ви, момичета! Аз съмнения нямам никакви за бебчето, но пък допълнителен кураж никога не вреди :)))

milena karaivanova каза...

хубав пост и само успехи с бебчето :)

Деси каза...

Димана,това което си написала е страхотно !
В момента съм бременна в 7-мия месец и всичко ,което прочетох ми е до болка познато..
Чакаме момиченце и мислим да се казва Димана !:)
Пожелавам ти лека бременност и всичко най-добро !
от Деси.

Анонимен каза...

chestito za bebetoo kakvo po hubavo ot tova da nosish v koremcheto si chast ot teb pojelavam ti edno zdravo bebe i da nqmash problemi s bremennosta

Анонимен каза...

Сигурно вече си родила Димана...
ще чакам с нетърпение да напишеш нещо за това...пожелавам го от все сърце на всички жени, а...и на себе си!
Да ти е живо и здраво бебето!

Анонимен каза...

Най-най-най хубавото на това да си жена е че можеш да си майка!Радвай се на всяка секунда от това чудо,защото е неповторимо!

Публикуване на коментар